Kagi, tęsiame kulinarines keliones ir šį kartą į Graikiją ir ilgam (t.y. bent keliems receptams). Labai patinka Graikija, graikiškas maistas. Neįsivaizduoju pusryčių Graikijoje be jogurto su medumi, neįsivaizduoju Graikijos be souvlaki-pita ar gyros-pita, kurią gali valgyti eidamas siaurutėmis gatvelėmis. O namo būtinai reikia parsivežti graikiškų prieskonių, medaus, aliejaus.
Graikai iš prieskonių labiausiai naudoja raudonėlį, čiobrelį (būtinai paraugaukite bulvių traškučių su raudonėliu arba čiobrelių medaus) ir, žinoma, kitų. Valgo jie daug ir pakankamai riebiai, bet visada su daržovėmis. Bet aišku geriau vieną kartą paragauti, negu šimtą kartų išgirsti 🙂
Taigi, pita – plona mielinė graikiška duona (turbūt koks turkas, bulgaras ar serbas pasakytų, kad pita yra ne graikiška, o turkiška, bulgariška ar serbiška duona 🙂 ). Ji labai populiari greito maisto užkandinėse, nes į ją patogiai galima prikišti ko tik nori 🙂 Pita įdomi tuo, kad ji neiškepta yra viensluoksnė, o iškepusi pasidaro dvisluoksnė, t.y. iškepta viduje turi tarpą – kišenę, į kurią ir dedami priedai bei padažai. Taigi siūlau išbandyti ir pasidaryti, nes gaunasi tikrai puikiai ir graikiškai.
- 1 pak. sausų mielių;
- 100 ml šilto vandens;
- ~300 ml (1,5 stiklinės) miltų;
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus;
- druskos.
Viską sumaišome ir gerai išminkome. Minkome rankomis, tol kol tešla tampa šilikine — minkšta ir švelni 🙂
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.
Išminkytą tešlą kildiname pora valandų. Jei namuose šalta truputį pakaitinkit orkaitę ir ten kildinkite tešlą.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.
Iš tešlos kočiojame maždaug 15–20 cm skersmens ir kokių 3–5 mm storio blynus (pamėginkit visaip ir pamatysit kaip jums labiau patiks). Blynams leidžiame pakilti dar 10–20 min, arba kol orkaitė įkais iki 250 laipsnių.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.
Orkaitė turėtų kaisti jau su skarda. Įkaitus orkaitė ant skardos dedame porą blynų ir kepame 4–5 minutes. Pastebėkite, kaip tešla pradeda pūstis, kaip koks balionas 🙂
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.
Iškeptas pitas dedame į lėkštę ir užklojame švariu virtuviniu rankšluoščiu, kad vėsdamos nesukietėtų ir būtų minkštos. O į orkaitę kepame kitas pitas 🙂
1 serijos pabaiga, laukite tęsinio 🙂
Komentuoti: svogerka Atšaukti atsakymą