Užtruks — marinavimas 8 val., gaminimas — 30 min.
Šį kartą nusprendžiau išsikelti sau iššūkį — iškepti jautienos kepsnį, ir ne iš bet ko, o iš jautienos kumpio. Iškepti jautienos nugarinės, išpjovos ar menties kepsnį, jau būtų iššūkis man, o čia iš karto iš kumpio 🙂 Kumpis, kaip žinia, yra kietas. Nenuostabu, nes pas jauti turbūt stipresnės vietos nėra, kaip jo galinės kojos (jis gi sugeba ir ant dviejų kojų atsistot kai reikia 🙂 ). Raumuo stiprus, bet tuo pačiu labai aromatingas ir skoningas. Kumpis labiau tinkamas, troškinimui, supjaustytas ar gerai išmuštas, pvz. befstroganui.Bet, kaip paaiškėjo, ir kepsniui kumpis tiko 🙂 Nugarinė ar išpjova tiktų dar labiau.
Kadangi nežinojau, kas gausis su mėsa, nusprendžiau padaryti ir padažą. Čia tam atvejui, jei mėsa būtu sausa arba kietoka. Nusprendžiau daryti vyno padažą. Prisiskaičiau begales receptų, bet nė vienas netiko, todėl kažką prikūriau savo ir gavosi netgi labai gerai 🙂 Beje, nemanykit, kad vynas padažui tinka bet koks — naudokit, tokį, kokį ir patys mielai gertumėte. Ir dar, padaže alkoholio turėtų beveik nebelikti, todėl nebijokite po to vairuoti 🙂
Taigi, su iššūkiu susitvarkiau — pavyko viskas labai labai gerai ir skaniai. Mėsa žinoma, netirpo burnoje, bet buvo pakankama minkšta, ilgai žiaumoti nereikėjo:) Siūlau pabandyti.
- 400 gr. jautienos filė be kaulo;
- 2 v.š. Balzaminio acto (balsamico);
- 1 v.š. Vorčesterio padažo;
- 1 v.š. medaus;
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus;
- druska, pipirai.
Padažui
- marinatas likęs nuo mėsos;
- 100 ml raudonojo vyno;
- 1 v.š miltų;
- 1 svogūnas;
- 300 ml jautienos sultinio.
Pradžioje reikia pasiruošti mėsą. Pirmiausia nuo mėsos reikia nupjauti visas plėves, sausgysles. Po to paimkite šakutę ir gerai mėsą pabadykite iš abiejų pusių. Badydami pajausite, koks kietas būna kumpis 🙂 Tada mėsą pabarstome pipirais ir druska iš abiejų pusių. Kiek barstyti? Pagal skonį 🙂 Mėsą dedame į mašelį, į kurį supilame produktus marinatui: alyvuogių aliejų, balzaminį actą, vorčesterio padažą, medų.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Maišelį užrišame ir paminkome rankose, kad visaks gerai išsimaišytų, įsigertų į mėsą. Mėsą marinuojame, kiek turime laiko:) Aš marinavau gal 8 valandas — atrodo tiek užteko. Išmarinuotą mėsą dar pabadome, pabarstome pipirais, jei reikia ir druska. Į gerai įkaitintą storapadę keptuvę (ketaus arba plieno) su aliejumi dedame savo kepsnį ir jungiame orkaitę, kad pradėtų kaisti. Keptuvėje jautieną kepti ant vienos pusės kokias 3–4 minutes, ir tiek pat ant kitos (versti tik vieną kartą). Mėsa turi gerai paruduoti.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Apkeptą mėsą dedame į blieką ir į orkaitė, kuri jau turėtų būti įkaitusi. Kepame nustatę temperatūrą ant 190 laipsnių. Ir dabar linksmiausia dalis — neperkepinti mėsos. Man patinka jautieną pusiau kepta (arba pusiau žalia 🙂 ), t.y. medium rare. Taip keptos mėsos viduje turi būti maždaug 55 laipsniai. Todėl aš rekomenduoju kepsniams naudoti mėsos termometrą 🙂
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Mano gabalas kepė ~9–10 minučių, bet viskas priklauso, nuo kepsnio dydžio, storio. Iškeptą kepsnį ištraukiame iš orkaitės, ir leidžiame jam pabręsti 10 min. Jokių būdu nepjaustome. Kepsnys dar savyje keps, ir jo temperatūra viduje dar pakils.
Padažas
Kol mėsa keps orkaitėje ir bręs darome padažą. Toje pačioje keptuvėje kepame žiedais pjaustytą svogūną. Svogūnas turi suminkštėti ir pakepti.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Po 3–5 min dedame miltus ir gerai išmaišome, miltai turi gerai susimaišyti su reibalais ir svogūnais, neturi pridegti ar susigumuliuoti. Supilame likusį nuo mėsos marinatą, sultinį ir vyną. Gerai išmaišyti, padažas po kiek laiko pradės tirštėti. Virinti tol, kol nugaruos maždaug dvigubai.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Supjaustome mėsą, dedame į lėkštes ir skanaujame su raudonu vynu.
Parašykite komentarą