Užtruks — 15–20 min
Strogonovas arba befstrogenas senas klasikinis patiekalas. Galima rasti keikvienam restorane ar valgykloj. Žinoma, būna tokių bajerių, kad meniu galima rasti ir kiaulienos befstrogeno 🙂 Strogonovas gaminamas iš jautienos. Galima naudoti menties arba kumpio mėsą, aišku tiks ir nugarinė arba išpjova. Mentis arba kumpis pigesni, tačiau mėsa kietesnė negu nugarinės, bet skonis išraiškingesnis — t.y. labiau jautieniškas 🙂 Perkant jautieną reikia žiūrėti, kad mėsa nebūtų seno gyvulio. O atskirti galima pagal raumenų skaidulas — jos neturi būti stambios, nes jei skaidulos stambios — mėsa seno stipraus buliaus ir bus keita. Aišku visas plėves reikia stengtis išpjaustyti, kad jos nesiveltų burnoj.Taigi gaminam befstrogeną:
- 300 gr. jautienos;
- 1 svogūnas;
- 100 gr. pievagrybių;
- 200 gr. grietinėlės;
- druskos;
- pipirų;
- citrinos.
Pirmiausia supjaustome jautieną. Aš pjausčiau mažais kepsneliais, galima juostelėm, kubeliai. Kaitinam keptuvę su sviestu, ir porcijomis dedame mėsą. Porcijomis, nes taip bus lengviau pakepti ir paskrudinti mėsą.
Strogonovo skonis ir atsiranda iš jautienos paskrudimo, todėl tik nesugalvokite po mėsos kepimo pakeisti keptuvę arba ją išplauti 🙂 Taigi mėsą sudedame, pabarstome druska, paskrudinam iš vienos pusės, po to iš kitos, ją išimam ir dedam naują porciją. Jei strogonovą valgysite su makaronais, tai pats laikas jau būtų juos dėti į verdantį vandenį, nes po 10 min patiekalas bus baigtas 🙂
Paruošus mėsą, kepsime smulkintą svogūną. Jei riebaliukų liko nuo mėsos — gerai, jei ne — dedam sviesto, arba aliejaus. Pakepam svoguną, kol gražiai paruduos. Iškepusius svogūnus sudedam prie mėsos. Į keptuvę dedam riebalų ir kepam pjaustytus grybus (4–5 min), nepamirštam pagrandyt keptuvę, jei joje liko mėsos priekepų 🙂
Pilame trečdalį puodelio vandens (gali būti ir vynas) ir troškiname, kol nugaruos maždaug pusė vandens. Pilame grietinėlę, įspaudžiame kelis lašiukus citrinos sulčių. Sudedam svogūnus ir mėsa, druskos ir pipirų pagal skonį, ir dar viską pakaitinam, svarbu, kad neužvirtų. Valgome su kietai virtais makaronais, bulvėm ar bulvių koše.
Dvi porcijos.
Parašykite komentarą