Užtruksite 30 min
Sveiki 🙂 Rašau tikrai po ilgo laiko. Turėjau labai daug visokių užsiėmimų ir nebuvo laiko ką nors naujo gaminti. Beto, pas mane jau visai nemažai prigaminta, tai tuos pačius receptus bandau dar ir dar. O šiandien tai visiškai naujas receptas su kalakutiena, su kuria, receptų mano bloge dar nebuvo. Taigi, kalakutiena savo skoniu laba panaši į vištieną. Krūtinėlė gana sausa (jei netinkamai bus paruošta 🙂 ), tačiau šlaunų mėsa sultingesnė ir aromatingesnė. Šiaip, daug kas sako, kad kalutiena yra sveikesnė už vištieną, nes kalakutus augina sveikiau. Bet tai visiška nesąmonė. Jei kalakutas ir višta užauginti fermoj, tai tiek vienas tiek kitas bus lygiai tokio pat sveikumo, nes valgys tą patį maistą, pagamintą tų pačių Kauno ar Kretingos grūdų. Ir aišku, jei jie auga kaime, tai tiek vienas tiek kitas bus tiek sveikas, kiek sveikas maistas jiems yra patiekiamas. Tai, kad kalakutas nepasisavina žalingų medžiagų, o višta pasisavina, yra prasimanymas paskleistas pačių kalakutų augintojų. Taigi, kalakutiena man patinka ne dėl to, kad jis sveikesnis, bet dėl to, kad ji skani, bei jos galima nusipirkti turguje iš ūkininkų arba nedidelių fermų.
Kaip jau rašiau kalakuto krūtinėlė yra gana sausa mėsa, todėl pavyzdžiui šašlykams rinkitės geriau kalakuto šlaunelių filė — tikrai bus skaniau. Bet krūtinėlė puikiai tiks troškinimui arba šiandienos mano receptui 🙂 Taip pagaminta krūtinėlė bus labai sultinga, minkšta — pabandykite. Beje receptas labai paprastas ir greitai pagaminamas.
- kalakuto krūtinėlės (~1 kg);
- 1 v.š. miltų;
- 1 v.š. sviesto;
- 1 v.š. džiovinto mairūnų (arba čiobrelių);
- 300–400 ml vištienos sultinio (natūralaus arba iš pakelio);
- druskos, pipirų.
Žirneliai
- 2 stiklinės žalių šaldytų žirnelių (arba šviežių jei jų turite);
- 1 v.š. sviesto;
- 1 v.š. miltų;
- 200 gr. grietinėlės (aš pamiršau nusipirkti todėl naudojau grietinę 🙂 );
- 1 v.š. tarkuoto parmezono (Džiugo);
- druskos, pipirų.
Ištrinam krūtinėlę druska, pipirais ir žolelėm. Leidžiam truputį pastovėt, pvz. kol nuskusite bulves (arba žinoma ilgiau, bet marinuoti ir kažko laukti nebūtina).
Tada gerai gerai įkaitiname keptuvę (žinoma jei ji stora ir plieninė 🙂 ), pilame šlakelį aliejaus ir dedame krūtinėlę. Gražiai paskrudiname jos vieną pusę, po to verčiam ant kitos ir padarom tą patį. Vartant krūtinėlę nenaudokite šakutės — tik žnyples arba mentelę, nes kitaip pradursite apkepusį sluoksnį ir visi mėsos skanumai išbėgs 🙂 Procesas trunka maždaug 5 minutes. Apkepus abiem pusėm į keptuvę supilame sultinį (šįkart aš turėjau natūralaus 🙂 ), keptuvę uždengiame dangčiu, sumažiname ugnį ir paliekame ~ 20 min (žinoma viskas priklauso nuo krūtinės dydžio). Sultinys turėtų apsmepti ~1/3 krūtinėlės.
Po 20 min, krūtinėlę išimam į lėkštę, o į keptuvėje likusį sultinį supilame šaltame vandenyje ištirpintus miltus, viską gerai pamaišome, leidžiame padažui sutirštėti. Tada gesiname ugnį, į padažą dedame sviestą, ir jį ten ištirpiname. Padažui nei druskos, nei pipirų turėtų nebetrūkti, bet jei trūks — įdėkite.
Krūtinėlė pjaustome skersai raumeninėms skaiduloms ir įstrižai stalui 🙂 dedame į lėkštę, užpilame padažu. Šalia dedame žirnelius.
Žirneliai. Kol kepsime krūtinėlę pasigaminsime žirnelius. Šaldytus žirnelius sudėti į vandenį ir pavirti ~10 min. Imame mažą puodą (puodą padažams), jame ištirpiname sviestą, į kurį dedame miltus ir viską gerai pamaišome.
Tada supilame grietinėlę ir vėl pamaišome (aš pabandžiau su grietine, tai irgi gavosi skaniai 🙂 ). Beriame išvirtus ir nusunktus žirnelius, sūrį, druską, pipirus, viską dar kartą išmaišome ir paliekame ant silpnos ugnies gol bus paruošta kalakutiena.
Skanaus
Parašykite komentarą