Nepamirškite sudalyvauti konkurse 🙂
Jūs turbūt galvojat kas čia per žuvis ir su kuo ji valgoma? 🙂 Aš irgi taip galvojau, kol jos nepamačiau. Ir tada prisiminiau, kad lygiai tokią žuvį valgėme Graikijoj, vienoje iš Ψαροταβερνα, kuri buvo ant pat jūros kranto, toli nuo turistinių maršrutų. Ten buvo galima pačiam išsirinkti žuvį ir graikas ją pakepė ant žarijų. Žuvį, aišku, valgėme su graikiškom salotom ir balta namine duona. Buvo skanu.
Man, turbūt jau žinote :), vilkešerius (visą jų kilogramą) dovanojo IKI (ačiū IKI 🙂 ). Laukdamas žuvies ant etiketės pamačiau, kad žuvies kilmės šalis yra Graikija. Ten ji labai populiari 🙂 Žuvies mėsa primena jūros ešerio mėsą, bet ji ne tokia sausa, ir tvirtesnė. Žuvį galima ruošti labai įvairiai: ir kepti ant grotelių, ir kepti keptuvėj ar orkaitėj. Dar labai tinka kepti druskoje, ir jei aš jau nebūčiau druskoje kepęs doradų, tai šias žuvis tikrai būčiau taip kepęs. Jei būtų išėję žuvis būčiau kepęs lauke, ant žarijų. Bet kadangi, vienaip jau bandžiau, o antraip — neišėjo, tai pasirinkai paprastą gerą būdą — orkaitėj. Valgėme su šviežiom daržovėm ir šviesia duona. Bet tikrai būtų skanu ir su graikiškomis bulvėmis.
- 2 vilkešeriai;
- 3 česnako skiltelės;
- pora griežinėlių citrinos;
- pora šakelių šviežio rozmarino (arba čiobrelio, raudonėlio. Aišku tiks ir džiovinti 🙂 );
- druskos, pipirų.
Pirmiausia reikia pasiruošti žuvį. Reikia ją išvalyti. Žvynų skusti nereikia. Žuvį nuplauname, prapjauname pilvą nuo žiaunų iki pilvo apačios. Kišame pirštą ir išimam viską, kas išsiima. Nebijokite jei reikia patempti stipriau, ar jei reikia, panaudoti peilį 🙂 .
Jautriems skaitytojams žiūrėti nepatariu. Gali nepatikti 🙂Tada būtinai išimam žiaunas. Jas galima išimti iš vidaus per pilvo ertmę arba pro žiaunų angą — iš išorės. Pamėginkit ir vienaip ir kitaip, pamatysite kaip jums lengviau. Žiaunos tokios aštrokos (kaip ir kitų žuvų 🙂 ), tai atsargiai. Viską atlikę dar kartą nuplaunam žuvį.
Padruskinam ir papirinam iš vidaus ir išorės. Smulkiai supjaustome česnaką ir padalinę į dvi dalis sudedam į žuvį. Citrinos griežinėlius irgi sudedam į vidų. Tada tą patį padarome su rozmarinu.
Imam pačią didžiausią keptuvę ir apkepame žuvį iš abiejų pusių po kelias minutes. Kad paskrustų.
Tuo tarpu orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių. Apkepę žuvį dedame į skardą, dar galime pasmaigstyti rozmarinu, užspausti citrinos sulčių. Kepame 15 min. žuvis tikrai iškeps. Oda nusiplėš labai lengvai, o stuburas išsiims labai paprastai. Valgyti patogu, o svarbiausiai skanu 🙂
Skanaus.
Parašykite komentarą