Užtruksite 15 min.
Vat ir nauja kategorija — receptai skirti greitpuodžiams (ir aišku paprastam gaminimui, tik viskas užtruktų maždaug 3–4 kartus ilgiau).
Ar žinote kas yra greitpuodis? 🙂 Nenustebkite, nes yra žmonių, kurie nežino, ne tik kaip jis veikia, bet ir kas tai yra. Greitpuodis — tai yra puodas, skirtas greitam maisto pagaminimui.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.
Greitpuodis tai toks puodas, kuriame galima palaikyti didesnį negu paprastai slėgį. T.y. garuojantis vanduo iš puodo nepasišalina, o lieka jame, dėl ko slėgis puodo voduje pasidaro daug didesnis negu išorėje. O kodėl maistas verdamas ir išverdamas greičiau? Todėl, kad padidėjus slėgiui vandens virimo temperatūra pakyla, t.y. vanduo užverda nebe prie 100 laipsnių, o prie maždaug 120 laipsnių (o ar žinote, kad kalnuose vanduo verda nepasiekęs 100 laipsnių? 🙂 ). Taigi maistas verdamas daug didesnėje temperatūroje, todėl gaminimo laikas sutrumpėja maždaug trečdaliu. Tiek pat sumažėja ir energijos sunaudojimas 🙂 Taip pat greitpuodyje virtas maistas turi išlaikęs daugiau mineralų ir vitaminų. Virimui naudojama ypač mažai vandens. Taigi privalumų daug 🙂 Vienintelis minusas — puodas gali sprogti 🙂 (bet čia tik tuo atveju jei nebus vožtuvo, ir bus neprotingai kaitinama)
Dabartiniai greitpuodžiai turi kelis slėgio nustatymus, turi vožtuvus, dėl ko jie neturėtų sprogti 🙂 Taip pat yra apsauga nuo dangžio atidarymo, kai viduje yra slėgis (jei tokio nebūtų, nuimant dangtį, dangtis turėtu šauti gerai į viršų 🙂 ) Verdant su didžiausiu slėgio nustatymu maistas išvirs greičiausiai. Bulvės, ryžiai išvirs per ~7 min, vištiena per ~12–15 min, gerą, skanų, sodrų sultinį pagaminsite per 1 valandą.
- 2 vištos ketvirčiai, 1 krūtinė su kaulu (gali būti ir visa višta, supjaustyta 8 dalis);
- 100 ml raudonojo vyno acto;
- 2 v.š. sojos padažo;
- 2 v.š. medaus;
- 100 ml aviečių uogienės (manau tiktų ir serbentų, ir spanguolių);
- 100 ml vandens;
- 3 česnako skiltelės;
- 1 a.š. garstyčių miltelių
Darom marinatą, kuriame vištą marinuojame bent 4 valandas, arba geriausiai per naktį. Sumaišom actą, sojos padažą, medų, vandenį, smulkintą česnaką, garstyčias ir uogienę. Uogienę naudojau aviečių, bet jei bučiau turėjęs bučiau bandęs su serbentų arba spanguolių uogiene (saldžia 🙂 ). Į marinatą sudedame vištos gabalus ir palaikome.
Įkaitinam gerai puodą, įpilam truputį aliejaus ir kelias minutes dalimis apkepame vištos dalis iš abiejų pusių.
![]()
![]()
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Pakepus bus skaniau, nes višta bus apskrudus. Jei neapkepsite, tai prieš tai nuimkite odą. Į puodą supilam marinatą, sudedam apkeptą vištieną, uždarome puodą.
![]()
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Slėgis puode susidarys per kelias minutes, nuo tada verdame maždaug 12 min. Slėgiui susidarius ugnį reikia sumažinti, taip, kad slėgis nenukristų ir eitų pastovus garas. Po 12 min ugnį išjungtį, sumažinti slėgį, atidaryti puodą. Pažiūrim ar višta pilnai išvirus ir valgome 🙂 Jei norisi tirštesnio padažo, išimti vištieną, o į padažą įpilti vandens sumaišyto su miltais. Valgome su ryžiais ir padažu 🙂
Shaggy.lt:
Kilimai:
WWW.SHAGGY.LT...
Tikri vyriški pusryčiai
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete urgentní půjčku paní Strnadová, je spolehlivým ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Monik:
Dar į padažą įtarkuočiau truputį imbiero arba čili pipiro...
Taip pa...
Traški žuvis kinietiškai
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
va dėl to galimo sprogimo virtuvėje ir nėra šito puikaus puodo mano svajonių sąraše. o vištytė seilę varvinančiai atrodo…
Su naujais puodais tikrai nebus 🙂
Greitpuodis yra geris! Ne tik del laiko taupymo, bet ir rezultatu — sultinga, minkstute, aromatinga mesyte gaunasi. Kad dar kam butu sprogres, neteko girdeti. Aisku, reikia protingai elgtis, su dujine irgi galima namus sudeginti… 😉 O receptas idomus, turesim omeny 🙂
Netik įdomus, bet ir skanus 🙂
O kur tokiais puodais prekiauja? Kokios firmos rinktis? Aš kaip ir turiu tą seną sovieticus puodą, bet kažkaip jis bais didelis ir ir bais senas, norėtusi naujesnio 🙂
Sveikinu su 200 uoju komentaru 🙂 !!!!!
Prekiauja daug kas. Maniškis yra Fagor firmos. Mano kolegos užsisakė tokius iš amazon’o. Ir visi jie standartiškai būna 6 litrų — dideli 🙂
Blin buvau šimtasis komentatorius ir pavėlavau būti 200 uoju 😀
nu va, dažniau rašyk 🙂
Sveiki.
Jei ieškote nauju puodu, puodu komplektu, peiliu,keptuviu. parasykit i e-maila Lineikas@gmail.com pasiulisiu aukstos kokybes ir firmos icook gaminius.
Bet jei aš gerai suprantu, tai su tokiu puodu vidury virimo nelabai pavyks patikrinti ar jau išvirė mūsų vištiena. Nes tam, kad patikrinti reiks išleisti garus, kad sumažinti slėgį, taip? O šitaip naudojant greitpuodį, jis prarastų prasmę, ar ne? Ar aš klystu?
aha, bet tai tada geriau jau ilgiau pavirt, nes mėsa nuo to labiau neišsausės, o bus tik minkštesnė ir sultingesnė 🙂
Senai galvojau, kažką panašaus 🙂 tik be uogienių, daugiau kažko saldžiarūgščio (actas nurodytas, bet koncentracija ne procentais)
vyno actas dažniausiai būna 5–6 proc. Taigi ir čia toks. Bet žinoma, kiekvienam pagal skonį — vienam patinka rūgščiau, kitam — ne
parsiveziau is svedijos naudota,bet gerai atrodanty greitpuody.yra tas voztuvas,dangtis tvirtai uzsifiksuoja ir nat dangcio toks kaip vamzdelis i virsu ir i sina ant dangcio dar vamzdelis suplotas nevisiskai,viduii su tokiu kaip plonu drateliu..tai gal uzkaites turetu svilpt..?ir kai ka verdi tarkim ant mazos ugnies,tai yra laikas kiek virt kokia vistiena,istisai,ar ten kai uzvirs,tarkim po 5min isjungti ugny ir kury laika dar laikyt puoda neatidaryta nuemus nuo ugnies..?