Užtruksite 15 min.
Vat ir nauja kategorija — receptai skirti greitpuodžiams (ir aišku paprastam gaminimui, tik viskas užtruktų maždaug 3–4 kartus ilgiau).
Ar žinote kas yra greitpuodis? 🙂 Nenustebkite, nes yra žmonių, kurie nežino, ne tik kaip jis veikia, bet ir kas tai yra. Greitpuodis — tai yra puodas, skirtas greitam maisto pagaminimui.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.
Greitpuodis tai toks puodas, kuriame galima palaikyti didesnį negu paprastai slėgį. T.y. garuojantis vanduo iš puodo nepasišalina, o lieka jame, dėl ko slėgis puodo voduje pasidaro daug didesnis negu išorėje. O kodėl maistas verdamas ir išverdamas greičiau? Todėl, kad padidėjus slėgiui vandens virimo temperatūra pakyla, t.y. vanduo užverda nebe prie 100 laipsnių, o prie maždaug 120 laipsnių (o ar žinote, kad kalnuose vanduo verda nepasiekęs 100 laipsnių? 🙂 ). Taigi maistas verdamas daug didesnėje temperatūroje, todėl gaminimo laikas sutrumpėja maždaug trečdaliu. Tiek pat sumažėja ir energijos sunaudojimas 🙂 Taip pat greitpuodyje virtas maistas turi išlaikęs daugiau mineralų ir vitaminų. Virimui naudojama ypač mažai vandens. Taigi privalumų daug 🙂 Vienintelis minusas — puodas gali sprogti 🙂 (bet čia tik tuo atveju jei nebus vožtuvo, ir bus neprotingai kaitinama)
Dabartiniai greitpuodžiai turi kelis slėgio nustatymus, turi vožtuvus, dėl ko jie neturėtų sprogti 🙂 Taip pat yra apsauga nuo dangžio atidarymo, kai viduje yra slėgis (jei tokio nebūtų, nuimant dangtį, dangtis turėtu šauti gerai į viršų 🙂 ) Verdant su didžiausiu slėgio nustatymu maistas išvirs greičiausiai. Bulvės, ryžiai išvirs per ~7 min, vištiena per ~12–15 min, gerą, skanų, sodrų sultinį pagaminsite per 1 valandą.
- 2 vištos ketvirčiai, 1 krūtinė su kaulu (gali būti ir visa višta, supjaustyta 8 dalis);
- 100 ml raudonojo vyno acto;
- 2 v.š. sojos padažo;
- 2 v.š. medaus;
- 100 ml aviečių uogienės (manau tiktų ir serbentų, ir spanguolių);
- 100 ml vandens;
- 3 česnako skiltelės;
- 1 a.š. garstyčių miltelių
Darom marinatą, kuriame vištą marinuojame bent 4 valandas, arba geriausiai per naktį. Sumaišom actą, sojos padažą, medų, vandenį, smulkintą česnaką, garstyčias ir uogienę. Uogienę naudojau aviečių, bet jei bučiau turėjęs bučiau bandęs su serbentų arba spanguolių uogiene (saldžia 🙂 ). Į marinatą sudedame vištos gabalus ir palaikome.
Įkaitinam gerai puodą, įpilam truputį aliejaus ir kelias minutes dalimis apkepame vištos dalis iš abiejų pusių.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Pakepus bus skaniau, nes višta bus apskrudus. Jei neapkepsite, tai prieš tai nuimkite odą. Į puodą supilam marinatą, sudedam apkeptą vištieną, uždarome puodą.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Slėgis puode susidarys per kelias minutes, nuo tada verdame maždaug 12 min. Slėgiui susidarius ugnį reikia sumažinti, taip, kad slėgis nenukristų ir eitų pastovus garas. Po 12 min ugnį išjungtį, sumažinti slėgį, atidaryti puodą. Pažiūrim ar višta pilnai išvirus ir valgome 🙂 Jei norisi tirštesnio padažo, išimti vištieną, o į padažą įpilti vandens sumaišyto su miltais. Valgome su ryžiais ir padažu 🙂
Parašykite komentarą