Duoklė mano skaitytojams vegetarams (kažin ar tokių yra 🙂 ). Receptas įkvėptas kelionių po Italiją. Paprastas, greitai pagaminamas (10 min) patiekalas.
Taigi, apie viską nuo pradžių. Šiais metais vėl buvau Italijoje. Italija man patinka: patinka žmonės, kultūra, aplinka, istorija ir žinoma maistas. Šiais metais važinėjome po pietų Italijos mažus miestelius ir kaimus. Žmonės ten visiškai atsipalaidavę, niekur neskubantys (beveik niekur neskubantys, nes keliuose, italai atrodo kaip be galvų – lekiantys ir skubantys), bendraujantys (tik itališkai!), vaišingi ir daug valgantys.
Kaip patys italai sako, maistas jiems yra dalis kultūros, ir tai visiška tiesa. Italijoje visų restoranų meniu turi tą pačią struktūrą – užkandžiai, pirmieji patiekalai, antrieji patiekalai, garnyrai ir desertai. Pirmieji patiekalai – įvairiausi makaronų patiekalai, antrieji – mėsos arba žuvies patiekalai. Mes suvalgę porciją makaronų jaučiamės prisivalgę, bet ne italai 🙂 Italai sako: “mes makaronais neprivalgysime“, nesvarbu, kad tie makaronai su mėsa ir sūriu. Jie valgo po vieną patiekalą iš kiekvienos grupės, pradedant užkandžiu, baigiant desertu. Žinoma toks jų valgymas ir trunka 3–4 valandas – jie gi niekur neskuba 🙂
Beje, šis patiekalas labai itališkas, nes tiek gražgarstes (rucola), tiek pomidorus, o ir žinoma sūrį italai naudoja labai daugelyje patiekalų 🙂
Ir dar, pamokėlė apie maisto ir alaus derinimą. Prie makaronų tinka ne tik baltas vynas, bet ir alus. Kaip manote, kuris alus labiausiai primena makaronus ir kreminį sūrio padažą? Aišku, tai kreminis, drumstas, šviesus, švelnus Švyturio Nefiltruotas alus. Beje, šiame patiekale, reikia nepadauginti pomidorų bei parmezano, kurie patiekalui suteikia sunkumo ir intensyvumo. O jei jau atsitiktų taip, kad pomidorų norėsis daugiau ar padauginsite sūrio, tada prie tokio patiekalo puikiai priderinsite sunkesnį Švyturio Baltijos alų. Taigi, lengvesnio skonio makaronams – Švyturio Nefiltruotas, intensyvaus, sunkesnio skonio – tamsus Baltijos.
Itališkas patiekalas su lietuvišku alumi!
P.S. Paragavę šį patiekalą su alumi pagalvokite, ar iš tiesų vynas yra tas gėrimas, kuris tinka prie visko?
- Makaronų (siūlau tagliatelle);
- 2–3 česnako skiltelių;
- Geros saujos gražgarsčių (rucola);
- Saujelės džiovintų pomidorų;
- 3 v.š. lydyto sūrio;
- Tarkuoto parmezano.
Į pasūdytą verdantį vandenį dedame makaronus. Beje, aliejaus į vandenį pilti nereikia, jei makaronai geri, jie nesulips, o jei prasti – aliejus nepadės. Verdame makaronus viena minute trumpiau nei parodyta ant pakelio. Kol virs makaronai ant šlakelio alyvuogių aliejaus pakepinkite smulkintą česnaką, bei džiovintus pomidorus.
Makaronams baigus virti, juos nusunkite, į tą patį puodą ant makaronų sudėkite gražgarstes, pakepintus česnakus ir pomidorus. Viską sumaišykite puodą laikant ant pačios silpniausios ugnies.
Įdėkite lydytą sūrį, maišykite, kol sūris išsilydys. Dėkite į lėkštes, pabarstykite tarkuotu parmezanu, čiobreliu ir trupučiu pipirų.Skanaus!
Parašykite komentarą