Ar įsivaizduojate kaip man nuskilo? 🙂 Ogi IKI nusprendė man, kaip kasuvalgyti.lt autoriui padovanoti šviežios žuvies.Kaip tik ne per seniausiai rašiau apie žuvį ir klausiau, kur jos šviežios nusipirkti. Ir va man atsakymas 🙂 Nors ir ankščiau pirkdamas žuvį visada pirmiausiai važiuodavau į IKI ir tik paskui į kitas. Dabar žinokite, kad 5dieniais IKI gauna šviežios žuvies 🙂
Taigi, gavau aš laišką, kuriame man pranešė, kad didžiosiose IKI galiu atsiimti man priklausančią šviežią žuvį, ir šią savaitę dovanojo tuno filė. Aišku žuvies gauti labai malonu, na o bet tačiau tuno — dvigubai maloniau 🙂 Tunas — tokia ypatinga žuvis. Aišku pirmiausia, kad ji brangi. Mėsa labai raudona, kaip jautienos, neriebi, tvirta. Dar senais pažinčių, deficitų laikais mano tėvai buvo gavę visą tuną. Su galva, su uodega — su viskuo. Tai aš atsimenu, kad žuvis buvo nuo vieno stalo galo iki kito, ir mėsos buvo laaabai daug 🙂 Ir dabar po daug metų vėl pasitaikė proga prisiminti šią nuostabią žuvį. Beje, konservuotas tunas ir šviežias tunas skiriasi kaip diena ir naktis. Ponia G, kuri konservuoto tuno nekenčia, šviežią suvalgė su pasigardžiavimu 🙂
Nors tikėjaus gauti daugiau tuno, kad porcijos gautųsi naminės, bet gerai buvo ir su restoraninėmis 🙂 Buvo labai skanu.
- ~250 gr. tuno;
- 1 v.š. raudonojo vyno acto;
- 1 v.š. žuvies padažo (fish sauce);
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus;
- geras žiupsnis pipirų ir drusko;
Garnyrui:- 1 paprika;
- 0,5 mažosios cukinijos.
Pirmiausia tuną supjaustome maždaug 1 centimetro storio kepsneliais. Reikia pjauti ne palei mėsos rieves (nežinau, kaip pavadinti tas linijas 🙂 ), o statmenai joms. Čia dėl to, kad mėsa neiširtų, ir tai galioja visai žuviai 🙂 Kepsnelius dedame į užspaudžiamą maišelį ir ten supilam actą, žuvies padažą (čia tas pats, kas ir austrių padažas) ir aliejų. Marinuojame tuną porą valandų, bet ne ilgiau, nes rūgštis “išvirs” mėsą (mėsa gaunasi lyg virta jei palaikysite ilgiau).
Pamarinuojame. Ant lentutės pabarstome druskos ir pipirų ir kiekvieną kepsniuką apvoliojame tame mišinyje. Druskos ir pipirų dėkite tiek, kiek jūs paprastai naudotume bet kokiam patiekalui. Norite sūriau — daugiau druskos, aštriau — pipirų.
Gerai įkaitiname keptuvę, įpilam truputį aliejaus ir kepame kepsniukus maždaug po 1,5 minutės iš abiejų pusių. tunas, kaip ir jautiena, gali būti valgomas pilnai keptas, vidutiniškai keptas, arba vos tik apkeptas 🙂
Garnyrui supjaustome papriką didesniai gabaliukais, o cukiniją — griežinėliais. Truputį padruskinam ir pakepame keptuvėje su trupučiu aliejaus.
Viską dedame į lėkštę ir skanaujame. Skanaus 🙂
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
Lucky You!!!
Oho, ir uz ka cia tau taip jos dave?
As niekad neragavus dar sviezio tuno, isivaizduoju, kad jo skonis visiskai kktoks nei is skardines. as konservuota tik sumustiniams naudoju.
Davė blogeriams, už tai, kad sužinotų apie tai daugiau liaudies 🙂
regis IKI pamaitino nemažą dalį Lietuvos foodbloger’ių 🙂 Įdomu, kas bus kitą savaitę 😉
Kad ir kas būtų, jau žinau kaip gaminsiu 🙂
Geras IKI gestas 🙂 me to laukia kitos savaitės„ bet prašom ir mėsytės nepamiršt 😀
mėsytė tikrai nepamirštama 🙂
Šviežias tunas yra labai skanus. Mmm 🙂 ačiū už receptą.
ačiū 🙂
geras pasiekimas, net IKI patinka šito blogo receptūra, sveikinu. 🙂
Dar vienas “skanus” receptas 🙂
Aha, labai skanus 🙂 ačiū
Oho, aš irgi iš tų nesusipratėlių, kurie dar šviežio tuno nei akyse gyvai regėję, nei ragavę tuo labiau. O atrodo tikrai skaniai 🙂
Ir prisidedu prie Dalios — lucky you! 😉
jooo nuskilo čia kažkam 🙂 kaip supratau dovanos laukia kiekvieną savaitę? lauksim, oi lauksim ką įdomesnio pavyks pagaminti 🙂
kažko nepavyko man dar Lietuvoj skaniai kepto tuno paragauti, dažniausia kažkoks puspadis būna kietas.… o pati nesiryžtu gaminti, nors…
Svarbiausia kepti trumpai ir gerai įkaitintoje keptuvėje — tada niekaip nesigaus kietas.
Siaip zuvies ir austriu padazas skiriasi gana smarkiai…
tiesiog galima naudoti arba tą arba tą. Man jie smarkiai nesiskiria. Labai panašūs
IKI padarė labai sėkmingą ėjimą 😉 Sveikinu (abu)! 🙂
O man reikėtų skanios pagalbos…
Sėdžiu aš nosį nukabinusi ir žiūriu į patižusią pangasiją 🙁
Ką daryti, kai žuvies norisi, o pasirinkimas tikrai nedžiugina… Gal, tokiam meistrui kaip Jūs, būtų nesunku ką nors įdomaus ir iš to išpešti? Būčiau laaaabai dėkinga! Gal ne šiandien, bet jau kitą kartą turėčiau skanesnę vakarienę.
Linkėjimai!
Tai, taip 🙂 ir man gerai, ir jiems.
Su pangasija tai reikia atsargiai, ypac jei ji dar buna tokiais briketais arba kepsneliais sudalinta — tada –99 proc. kad ten susales vanduo su zuvies gabaliukais. O jei jau taip atsitiko, kad ji patižo, tai reikia daryti žuvies kotletus. Įdėti truputį lašinių, sumalti ir kepti. Su grietinėlės padažu tikrai bus skanu.
Mačiau tuną žuvies turguje, tai spalva jo buvo ruda.Jūsiškis– raudonas?