Apie vegetarizmą. Ar pastebėjote, kad maisto blogus irgi galima skirstyti į vegetariškus ir mėsiškus? 🙂 Aišku, vieni yra arčiau vieno krašto, kiti — kito, treti — kol kas neapsisprendę, kažkur per vidurį. Taip pat kaip ir politikoj. Vegetarizmas — irgi kaip politika, vieni aršiai už tai kovoja, kiti aršiai tam priešinasi, o tretiems — tiesiog nesvarbu 🙂 Žinoma, aš nesu nei kovotojas už, nei prieš, man labiau įdomios priežastys, dėl ko žmonės tampa vegetarais arba net veganais. Juokingai skamba, kai žmogus sako, kad yra vegetaras, nes mėsą valgyti yra nesveika. O kas tada yra sveika? Gyventi yra nesveika. Tokiems reiktų paklausyti šimtamečių, kurių pastoviai klausiama, ką jie valgė, gėrė, kad sulaukė šimto metų. Dažniausias atsakymas būna, kad valgo viską, o svarbiausiai su saiku. Ir man atrodo, ir aš taip sakau, kad su saiku viskas sveika. Net ir visų baubas natrio gliutamatas nėra nesveikas, jei jo nevalgysime be saiko (žinoma aš jo savo virtuvėj nenaudoju, bet jei kur randu įrašytą, tai nesižegnoju :)). Vegetarizmas dėl religijos ar pažiūrų — kitas reikalas, čia negali nieko sakyti. Vegetarizmas dėl mados? Matyt tokių dauguma, bet argi kas prisipažins? 🙂
Mūsų geografinė platuma, visai netinkama vegetarizmui ir net ne dėl to, kad pas mus pakankamai šalta, o labiau dėl to, kad pas mus nėra didelio daržovių pasirinkimo, ir juo labiau ištisus metus. Nors daržovių ir daug ir įvairių, ir dar ištisus metus, bet ar jos kokybiškos? Prieš kokius gerus pusę metų vienam žmogui padvėsė kanarėlės kai jis joms davė palesti salotų lapų. Vos ne visos daržovės pas mus atvežtos, iš Lenkijos, Ispanijos arba Kinijos, neaišku, kaip, su kuo ir ant ko augintos. Neprisirpusios arba jau papuvusios. Norint jomis sveikai maitintis reikia turėti stebuklingų galių 🙂 (šiaip ne į tema, bet vistiek širdį skauda, kad mūsų parduotuvėse, visose be išimties, nėra bent Europinių česnakų, visi iš Kinijos).
Svarbiausia, kad žmogus žinotų, kas jam gerai:)
O šiandien receptas idealiai tinkantis vegetarams, kurie dar nesulaukė šviežių lietuviškų daržovių (šoninę iš recepto išmeskite 🙂 ).
Beje, žinote, kaip atskirti vegetarišką blogą nuo mėsiško? 🙂 Pažiūrėkite į blogo žymų debesį ir aiškiai suprasite 🙂
- 300 gr. makaronų (geriausiai tokie, kurie labiau išraityti);
- 1 kiaušinis;
- 50 gr. sviesto;
- 1 v.š. miltų;
- stiklinė pieno;
- ~400 gr. sūrio;
- 2 a.š. garstyčių miltelių;
- pipirų;
- čiobrelio;
- šoninės (nebūtinai).
Reikės dviejų puodų. Viename virsime makaronus. Makaronus reikia virti maždaug pusę jiems skirto laiko. Kitame puode kartu su sviestu pakepinti/paskrudinti šoninę. Įdėti miltų ir išmaišyti riebaluose. Supilti pieną ir vėl gerai išmaišyti. Supilam išplaktą kiaušinį.
Pakaitinam. Sudedam tarkuotą sūrį (gerą saują pasilikim, ją panaudosim vėliau), garstyčias, žiupsnelį pipirų ir viską gerai išmaišom ir pakaitinam, kad sūris ištirptų.
Paragaujam, jei reikia įdedam druskos (turbūt nereiks, nes sūris būna sūrus). Turi gautis graži vienalytė masė.
Į ją sudėti pusiau virtus, nusunktus makaronus. Viską gerai išmaišyti. Viską sudedame į indą skirtą kepimui orkaitėj (arba tą patį puodą, arba stiklinį indą, arba plieninį), ant viršaus užbarstome likusį sūrį, čiobrelių ir dedame į orkaitę, įkaitinta iki 180 laipsnių.
Kepame ~15 min, kol viršus išsilydis ir gražiai pagels.
Makaronus valgome vienus arba galima naudoti kaip garnyrą prie mėsos.
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
Na argumentas apie ‘senolius’ nėra labai taiklus, nes senovėje (tarkim pieš šimtą metų) statistinis lietuvis tikrai labai nedaug mėsos valgė — iš esmės švenčių ir skerdynų proga.
Nevalgyt mėsos nereiškia salotom mist. Gi yra tiek kruopų, pupų, riešutų, etc.
Ir dar — nesu sutikusi nei vieno vegetaro ‘dėl mados’. Pats pagalvok. Neturint rimtos priežasties paprasčiausiai pritrūktų ryžto..
Na nekalbam apie gilią senovę 🙂 Žmonės papjaudavo kiaulę ir jos turėdavo užtekti maždaug pusei metų, po to vėl pjauna. Nereikia pamiršti vištų, jaučių, kalakutų, žasų ir t.t. Žinoma mėsos kasdien nevalgydavo, bet tiek rukytos, tiek sudytos mėsos turėjo beveik pastoviai.
O madingi vegetarai tai tokie, kurie patys nežino, dėl ko jie mėsos nevalgo 🙂 tokių tikrai yra.
svarbiausia sveikai, kad senatveje mažiau problemu su sveikata butu, o sveikai ir mesa galima paruosti 🙂
Paprastas bet ne prastas receptas, aciu 🙂
Sveikai, šiais laikais sunkiai įmanoma. Nebent pats viską augini. Todėl svarbiausia saikingai :).. ir visko 🙂
Klasikinis mac-n-cheese receptas 🙂 Man asmeniskai nevertas terliones, na, bet del skonio nesigincijama juk. Tik va vegetaras vargu ar vien sonine isbrauktu. Greiciausiai ir kiausini. O veganas ir pienuko nenaudotu ir surio, ogi ir dar sviesto 🙂 Liktu gerokai paprieskuoniuoti makaronai :))
Kad terlionės čia kaip tik labai nedaug, na bent man taip atrodo 🙂
O tokias makalynes tai mėgstu:) ypač su makaronais:)
va va, labai tinka žodis makalynė šiam receptui 🙂
kokia laime, kad turiu tevelius kaime — is ten 60% mano suvalgomo maisto. kaip tik pries savaite isruke desryte ir salsisonus :).
o del lietuviskos mitybos dar reiketu nepamirsti, kad lietuvoje budavo labai daznas pasninkas, kuri tikiu, kazkiek apvalydavo organizma nuo mesos. bet kiek senele yra psakojusi, kad jei dazniau valgydavo bulvinius patiekalus ir grudinius, nes mesyte budavo prabanga.
va cesnakai man skaudi tema irgi…
Nuoširdžiai pritariu Autoriaus mintims apie vegetarizmą!
Man šitas patiekalas atrodo tikra riebalų ir kalorijų bomba. Valgyti tai turbūt skanu, bet po to turėtum jausti,kaip taukai aplink bambą sukasi…
ne, visai taip nėra 🙂
labai keistos mintys apie vegetarizmą. tiksliau nepgrįstai kvailos. nevalgyti mėsos dėl sveikatos — kvaila, o dėl religijos — viskas gerai? apgalvok dar kartą…
perskaityk dar karta. O ir siaip, kodel nesveika mesa valgyti? 🙂
Auksiniai zodziai-visur ir visada reikia jausti saika!O makaronu patiekalai visada skanus,sotus,greit ir lengvai paruosiami.Ir pinigines labai neistustina.…..