Aš labai mėgstu koldūnus, ypač darytus mamos. Patinka ir kai kurie parduotuviniai 🙂 Taip pat patinka ir pasigaminti namie. Pats koldūnus pradėjau daryti kai iš tėvų parsivežiau formą — seną tarybinę, turbūt daug kam matytą. Mama vistiek koldūnus daro kitaip ir formos nenaudojo. Beje dar vieną formą pirkau savo kolegai Kalvarijų turguje. Apžiūrint formą priėjęs vyriškis pasakė, kad tokia formą būtina turėti namie, jei mėgsti koldūnus 🙂 taip pat dar patarė koldūnus ne virti vandenį, o ant garų. Ir iš tikro koldūnai virti ant garų gaunasi visai kitokie, negu kad virti. Pabandykit.
Kalbant apie koldūnus dar svarbu paminėti mairūną. Mairūnas pagrindinis koldūnų prieskonis. Čia panašiai kaip bazilikas tinka prie pomidorų, taip mairūnas prie koldūnų. Aš mairūno dedu ir į faršą, ir į verdantį vandenį. Tik negailėkit, skonio tikrai nesugadinsit.
Taigi, forma, nors ir sena, bet savo darbą atlieką puikiai. Dabartinių formų truputį skiriasi metalas, bet kitkas tas pats, gaminamos Baltarusijoje. Jei pirksite, nenustebkite, kad bus tepaluota, pajuodus 🙂 Jei mėgstate koldūnus — būtina turėti 🙂
Įdarui:
- 500 gr. faršo;
- 3 v.š. pieno;
- 3 v.š. mairūno;
- druskos, pipirų
Tešlai:
- 2 maži ar 1 vienas didelis kiaušinis;
- 200 ml. vandens arba pieno;
- ~500 gr. miltų.
Pasiruošiam įdarą. Į faršą sudedam druską, pipirus, mairūną, įpilam pieną. Viską gerai išmaišom ir paliekam ramybėj, kol pasidarysim tešlą.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.
Tešlą dariau iš 2 labai mažų kiaušinių, nes tokie mano kaime 🙂 Jei jūsų kiaušiniai iš kaimo didesni — imkit vieną. Įdedam druskos — pagal skonį, bet šiaip dėkit žiupsnį ir niekada neapsirinksit 🙂 Įpilam vandenį arba pieną, t.y. ką turite. Viską gerai išmaišom. Dedami po truputį miltus ir maišom lopetėle. Kai tešla pakankamai sukietėja imam į rankas ir toliau minkom. Minkyti kol tešla nustos lipti prie rankų. Žinoma miltų nereik padauginti 🙂
![]()
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Imam dalį tešlos ir kočiojame apvalų blyną. Tešlą kočioti plonai, bet kad nebūtų permatoma 🙂 dedame iškočiotą blyną ant formos ir pradedam mėsinėti 🙂 Pirmi kartai gali būti sunkus, bet po kiek laiko įgusite ir mėsą sudėsite greitai.
![]()
![]()
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Mėsos nereikia dėti perdaug, taip pat žiūrėti, kad ant kraštų jos nebūtų. Geriausiai mėsą dėti su šaukštuku, truputį ją paspaudžiant. Kai užpildėm visas skyles, kočiojam naują blyną, dedame ant viršaus. Dabar įdomiausia dalis 🙂 Imam kočėlą ir pakačiojam su juo viršutinį blyną ant formos. Kočiojam tiek, kad koldūnų kraštai atsiskirtų, t.y. matytųsi metalas. Nuimam šoninę tešlą — ją naudosime sekantiems blynams. Apverčiam formą ir papurtom. Iškris dalis koldūnų, o likusius išstumiam pirštais.
![]()
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Kadangi koldūnų darysime daug, tai dalį šaldysim. Lėkštę pabarstom miltais ir sudedame koldūnus. Pripildę lėkštę kišame į kamerą. Kitus verdame, valgome 🙂
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
Geras! Nesu nei macius, nei girdejus apie tokias technologijas. Betgi super! Mielai priglausciau, jei tureciau milziniska virtuve.. 🙂 Koldunai yra gerai :))
Aparatas nedidesnis negu lėkštė, tikrai tilps pas bet ką 🙂
O paveiksliukas tai baisuokliskas.. Idomu uz kokias nuodemes cia..? 🙂
matyt yra tokių 🙂
o bet tačiau, visada galima pasikeisti 🙂
Na bet ten registruotis reikia..
Bet rimtai pvz Egles grazus paveiksliukas, kitu irgi.. Mano pats baisiausias, prasom pasiaiskinti, kodel 🙂
tai ten labai greitai, ir galima bus visur naudoti. Juos parenka atsitiktinai, truputį atsižvelgia į vardo raides 🙂 ZD tokios kietos raidės 🙂
Neprisimenu, kada paskutinį kartą valgiau koldūnus… Pamačiau ir supratau, kad visai norėčiau 🙂
O tokią formą nuo senesnių nei senų laikų turime ir mes spintelėje kažkur užkrautą 🙂
(įdomu, koks bus mano paveiksliukas, nagi nagi? 😀 )
Logiška… :DDD
Apsikvailint kartais irgi sveika 😀
😀
O jojooj kokie koldūnai. Kaip gerai dabar būtų tokie su varške ir peletrūnais. Kaip nooriu.
Tiesa, formą tokią esu mačiusi pirkti ir Senukuose, ir Kalvarijų turguj, ir netgi Maxej (ne plastmasinę, o tikrą, metalinę), tik pati kol kas neįsigiju, nes virtuvė ir taip viskuo užversta, o turiu tokią plastmasinę (ir dar nepigiai atsiėjusią) formą ravioliams, kad ją kur velnias kokia niekam tikus. daugiau niekada jokios plastmasės namie.
ŽD, kas čia per pavydo scenos? 🙂 Aš tau galiu savo paveisliuką perleist, man ir piktas pagal charakterį tiks 😉
Kalvariju turguj tok daiktas kainuoja 10 litu 🙂 yra net forma didesniems koldunams daryt.
Pavydo scenos :))) 😛 Tai kad ten nepiktas tas veidukas, o kazkoks baisuokliskas.. O va tavo toks rozinis ir apsipatenkines.. Mamaa!! :))
hmmm, mano mama irgi tokią formą naudodavo. reiks pasiskolinti kada ir pačiai pasigaminti. labai skaniai foto atrodo.
Ajej, koldūnai 🙂 Formos mačius nesu, manding, nors visko gali būti, kad kur nors tėvų sandėliuke tūno pasislėpus, bais seniai naminius koldūnus kas gamino…
Turiu tokį pat įrenginį daryti koldunams. Karts nuo karto pasidarau. Labai skanu 🙂
Reikėjo dar paminėti, kad aš tau tą formą ir nupirkau 🙂
Ačiū už formos rekomendanciją, tokią radau druskininkų turgely 😀 šiandien bandysiu, tik bandysiu “konditerinius koldūnus” . žiūrėsim,kas gausis
Ir kaip sekėsi? 🙂
kodėl tamsta lietuvių kalbos nemokate?
nė vieno įrašo be klaidų nėra.
Kalbos redaktorė atostogų išėjo 🙂
Super! Draugas vis zyzia kada bus koldūnai naminiai (nes aš zyziau, kad labai reikia formos, tai ją nupirkom), o vat šiandien jau žinau kas bus pietums 🙂
Sėkmės 🙂 nepamirškit mairūno
Neturėjom mairūno, artimiausioj parduotuvėj jo taip pat nebuvo, bet problemą vistiek išsprendėm 🙂 Ir draugas liko patenkintas, ir aš išmokau kažko naujo 🙂
Ačiū už idėją, pastūmėjimą ir receptą! Čia lankausi ne paskutinį kartą… 🙂
Ačiū 🙂 Man smagu 🙂
Pirma karta uzsukau, bet uzsuksiu dazniau. Tiesiog paziureti i tokiu paciu patiekalu vyriskas versijas :)) O koldunams tesla reikia “subrandinti”, t.y. isminkius palikti bent valandai pastoveti, tada ji tampa tikrai vienalyte ir labai gerai kociojasi, bei limpa. Paslaptis — isbrinksta miltai.
O taip! Koldūnai-fantastika! Metalinę formą irgi tokią turėjom, bet kažin kur pasivaikščiot išėjo ir negrįžo :)) Dabar darom koldūnus tik rankomis, t.y. sulankstome ir užspaudžiame tik pirščiukais, o mairūno tikrai nereikia gailėt, –tai pagrindinis koldūnų indigrientas. Užpylus mirkalu dar smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio ant viršaus užbėrus,-liežuvis nespėja vyniotis!
Tiesa, į faršą dedam smulkiai pjaustytą, pakepintą svogūno galvą. Priduoda mėsytei pikantiškesnio skonio. Ačiū Audriui už receptą ir primintą nuostabų koldūnų skonį:))
Ačiū.
Ir iš pabandysiu į faršą dėti pakepintus svogūnus. Turėtų būti skanu 🙂 Beje, dar skaniau koldūnai, kai jie yra verdami ne vandenyje, o ant garų. Vat tada tai būna skanumėlis 🙂
O dar kolduniukus galima kepti-labai neprastas skonis.….O dar galima vietoj mesytes ideti spinatu ar grybu idaro.Tikrai laaabai skanu/aisku,cia tiems,kam patinka tokie dalykeliai/
O man skaniausi koldūnai su varške ir mėtomis 🙂
Palikite komantarą čia…
Gražu skaityti, skanu žiūrėti į tokius mielus koldūnus…
ačiū
Nusipirkome ir mes sia forma! Nors Toronte nebuvo paprasta ja surasti.…Aciu uz recepta, kuri maciau jau seniai ir labai norejau pasidaryti tokiu koldunu, siandien darysiu!
Būčiau netikėjęs, kad tokių formų galima rasti taip tolli nuo čia 🙂 Tikiuos, kad koldūnai pavyko 🙂
mmm.…. kaip veika ta “FORMA” ?
viskas nuotraukose 🙂
Na puiku taui tokia Forma galima i tukstancius pagaminti. Tik noriu paklausti gal kas zinote kaip ta forma isigyti? Jeigu galima tai parasykite e_pasta ar internetini puslapi?
Labai buciau dekinga
Kalvariju turguj. Dar esu mates Maximoj
Dar labai skanu koldūnai su varške ir lašinukais 🙂
Ačiū už receptą. Labai labai skanu 🙂
Labai pasiilgau kaldunu 🙂 nusipirkau formele koldunams perskaites ir bandysiu darytis 🙂 tik va klausimelis kaip ten su tuo virimu ant garu? cia reikia puodo specialaus?
Norint virt ant garų reikia garų puodo. Toks puodas su daug skylučių dugne, jis dedasi ant kito puodo su vandeniu.
Arba buna puodu komplekte kiaurasamtis,kur tinka ant puodo uzdet.
Aciu,labai skanu. Dar dariau su bulvemis (bulviu kose,kepti svogunai,kepta sonine)
snd nupirkau forma, db ilindau i neta radau si puikiai aprasyta darba!!!!! bandysiu kai tik atsiras laisvo laiko. didelis ACIU!!!
MI, kur pirkote formą? Bėgsim su vyru ieškoti iš paskos ir mes 🙂
maxima, rimi, turgūs 🙂
Dėkoju, formelė nusipirkta ir koldūnų jau buvo prigaminta ir suvalgyta. Vyras alpo net 😀
🙂
Tikiuosi ir mano šiandien alps, nes gaminsiu tuoj 🙂
kaip fainai ir greitai =) ir tokie dailus
Gyvenu Londone,ziurejau si blogo irasa ir seile varvinau,galvoju is kur man tokia forma nurauti,nei mama turi,nei mociute…ir mano giliam nustebimui radau ebay,siuncia is Ukrainos. Su siuntimu sumokejau apie 52 litus,bet verta.Koldunai dievisko skonio…Aciu uz recepta.:)
Gaminau ir as pagal sita recepta, nors koldunus dariau plonyciai iskociojus tesla taciau jie man kieti gavosi, neaisku kodel:(
visada gaminau rankomis, nes nezinojau kaip formele naudotis, dabar jau galiu pirkti. Aciu