Žinot kartais, kai paklausi savęs ką suvalgyti, pagalvoji apie kažką įdomaus, neragauto ir neįprasto skonio. Taip ir vieną savaitgalį, kai norėsi kažko. Tas kažkas buvo karis (curry). Atvirai prisipažinsiu, kad nežinojau kas yra karis. O karis pasirodo yra bendras patiekalų grupės pavadinimas. Karius (patiekalus) jungia panašus prieskoninimas (na tiesiog prieskoniai, kurie naudojami patiekalui ruošti) ir dar kokosų pienas. Kariai populiarūs Indijoj, Tailande ir kitur apie tą vietą. Taigi gaminsiu karį, vištienos karį.
Kariui paruošti reikia to stebuklingo prieskonių rinkinio ir kokosų pieno. Su kokosų pienu viskas paprasta — nueini į maxima-iki-rimi ir nusiperki. Tarp kita ko, kokosų pienas tikras atradimas!! Prieskonių, kurie vadinas garam masala reikėjo paieškoti. Tam reikalui yra prieskonių parduotuvės, vienoje jų ir pirkau. Paprastas receptas ne paprastu skoniu.
- Vištienos krutinės (~500 gr);
- 5 dideli pomidorai (arba pomidarų tyrė);
- 1 svogūnas;
- 5 a.š. garam masala prieskonių;
- 500 gr kokosų pieno;
- cinamono lazdelė;
- anakardžio riešutai;
- druskos pagal skonį.
Kadangi namie buvo naminių pomidorų, tai naudojau juos, bet galima naudoti ir tyrę. Ruošiant padažą su pomidorais reikia juos pirmiausia nulupti. Nusilupa parastai, nuplikius pomidorus su verdančiu vandeniu. Tada pomidorą supjaustom ir kiek įmanoma pašalinam skystymą su sėklom — padažas bus tirštesnis ir nereikės ilgai jo kaitinti. Kol pjaustom pomidorus, pakepam smulkintą svogūną, sudedam pomidorus (arba tyrę), idedam cinamono lazdelę, prieskonius. Pakaitinam ant vidutinės ugnies, kad padažas sutirštėtų kažkiek (maždaug 15 min).
Kol padažas troškinas, supjaustome vištą — kubeliais, juostelėm — nesvarbu 🙂 Supjaustytą mėsą kartu su riešutais dedame į padažą, užpilame kokosų pieną ir dar viską pakaitinam 15 min. Kokosų pienas sutirštėja, ir gaunasi labai skanus karis.
Valgome su ryžiais:)
Receptą įkvėpė Žaidimų aikštelė.
Shaggy.lt:
Kilimai:
WWW.SHAGGY.LT...
Tikri vyriški pusryčiai
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete urgentní půjčku paní Strnadová, je spolehlivým ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Monik:
Dar į padažą įtarkuočiau truputį imbiero arba čili pipiro...
Taip pa...
Traški žuvis kinietiškai
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
Sveikas, Audriau, ka tik aptikau tavo bloga, buvo idomu paskaityti!
Norejau viena patarima parasyti, kad kai gamini kari, pirmiausia kelias minutes apkepink sausus prieskonius aliejuje (pvz. cinamono lazdeles, kardamono ankstis, gvazdikelius, pipiru grudelius ir t.t.), o paskui sudek svogunus, toliau eitu cesnakas, imbieras ir malti prieskoniai, tada pomidorai, galiausiai mesa, siek tiek maltos garam masalos galima iberti ir pries pat baigiant virti — mazdaug toks eiliskumas, o ingredientai priklausys nuo recepto. Tada prieskoniu skoniai geriau atsiskleidzia ir susimaiso.
Sekmes!
Ačiū už patarimą 🙂
[…] patiko, tirštas riebus, o ir kainuoja nedaug. Kariams kaip tik. Jau mano bloge yra vienas kario receptas. Šis paprastesnis, greitesnis, labiau lietuviškas — vienu žodžiu greitasis […]
Skanu 🙂 Gurum masala įdėjau vos 2,5 šaukštelio — išsigandau aštrumo. Kitą kartą gal dėčiau 3,5. Labai skanu, dėkui 🙂
Verta išbandyti ir švelnesnį greitą variantą: http://kasuvalgyti.lt/2010/03/greitas-karis/ 🙂
Pirma karta darysiu toki patiekala,kuriame naudomajam kokoso pienas,del to noriu pakluasti kur ji pirkote ir kokiame skyriuje jo galima rasti,nes niekada neteko jo matyti:)
būna daugelyje parduotuvių, skardinėse arba tetrapakuose. Dažniausiai būna prie kiniškų, japoniškų ir kt. virtuvių prekių
Tikrai neseniai, budama Kanadoje, pirma karta paragavau Kreveciu kari (na neskaitant to, ka galima rasti pas mus Lietuvelej — yr keletas rytietisku kabakeliu, apsimetanciu mokant gamint kari). To skonio is tiesu nepamirsi. Taigi, nusprendziau pabandyti pati, o sitas receptas is tiesu pirmas zingsnis kokybisko kario link. Pati gerokai patobulejau, kai salia Garam Masala dar iberiau kupina sauksteli astresnio kario (parduotuvese Lietuvoje pirkti nemaciau.…), imbieru (gali buti nedaug tarkuoto sviezio arba sauso puse a.s.) ir maltu kardamonu 🙂 ir, zinoma, nepamirslti tailandietisku / vietnamietisku darzoviu rinkinuko, kuri geriausia imesti i vistiena/krevetes/aviena, kai ji jau beveik issitroskinusi. priklausomai nuo to, su kuo gaminate kari, gali skirtis ir prieskoniu derinys.. O Audriui didziausias aciu uz sulferi 🙂
prašom 🙂
O garam masala galima pasigaminti paciam:
4 valg. š. kalendros sėklų
4 valg. š. kumino
4 valg. š. kardamono
4 valg. š. juodųjų pipirų
5 lauro lapelių
3 lazdelių cinamono
2 arbat. š. tarkuoto muskato riešuto
2 arbat. š. gvazdikėlių
Keptuvėje storu dugnu pakepinkite kelias minutes kalendros sėklas, kuminą, kardamoną, juoduosius pipirus, cinamoną bei gvazdikėlius. Vis pamaišykite, kad prieskoniai tolygiai apkeptų, jau po keliolikos sekundžių pajusite nepakartojama aromatą. Apkeptus prieskonius perdėkite į lėkštę, o kai atvės sudėkite į kavamalę, įdėkite smulkintus lauro lapelius, tarkuotą muskato riešutą ir sumalkite.
Jei mėgstate aštriau galite idėti gabalėlį čili pipiriuko.
Prieskonių mišinį sudėkite į sandarius indelius.
Jei neturite kavamalės, prieskonius galite paruošti trintuveje.
Paruoštą prieskonių mišinį laikykite sandariame indelyje apie 4–6 mėnesius.
neturim vistienos
ačiū už receptuką 🙂 pirmąkart gaminau kažką panašaus, tad ieškojau, kad būtų kuo paprasčiau ir lengviau 🙂 tik svogūnų nedėjau, kadangi jie man labai jau ne prie širdies, bet juos pakeičiau česnakais, nemanau, kad skonis nuo to labai nuprastėjo 🙂 beje pasinaudojau Jurates patarimu, kad pirmiau reik pakepint cinamoną, česnaką, prieskonius, tik tada dėt pomidorus. Gavosi tikrai super!
pas mane kokosu pienas matyt kazkoks skystas buvo kad nelabai ir sutirstejo. Bet tikrai skaniai gavosi 🙂
Galima įdėti šaukštelį kukurūzų krakmolo, mačiau vienam greito kario recepte tailandiečiai darė. Jei jau visai visai sriuba gaunasi – skonio neturėtų pagadinti 😉
Labai skanus karis gavosi. Pirmą kartą gaminau karį pati ir taip nuostabiai viskas susitroškino, vištiena gavosi minkštutė minkštutėlė. Nuostabiai paprastas, bet tuo pačiu ir nepaprastas receptukas. Išeigoj gavosi tiek daug, kad dviese dvi dienas kirtom, bet nepabodo nei kiek.
Pradzioj kai jau sudejau vistiena i prieskonius ir uzpyliau kokosu pienu, maniau kad karis bus skystesnis, nes vis laukiau kada sutirstes, bet is tikruju kai isjungi virykle ir viskas pastovi kelias minutes, pradeda padazas tirsteti ir skonis tikrai labai geras! pirma karta gaminau vistienos kari ir net nesitikejau kad taip skaniai gausis! aciu uz recepta!