Vieną dieną viename prekybos tinkle pamačiau tik tą dieną atvežtą gražią, šviežią, didelę ir riebią lašišą (ar žinojote, kad kuo didesnė lašiša, tuo ji riebesnė, tuo ji skanesnė). Ir aišku aš ją paėmiau, nors buvo ir didelė — beveik 5 kg. Tokią žuvį nuodėmė šaldyti, tad prieš perkant reikia pagalvoti ar spėsite suvalgyti, ir ką iš jos gaminsite. Aš trečdalį šios lašišos pasisūdžiau dviem skirtingais būdais — receptai vėliau, o du trečdalius suvalgėme per maždaug 5 dienas (laikiau šaldytuvo “0” stalčiuj, kur ilgiau mėsa ir žuvis išlieka šviežūs). Šiame įraše, kol kas jokio recepto, o tik parodysiu, kaip reikia išdoroti žuvį. Paklausit, kam reikia pirkti visą žuvį, o ne iškart filė parduotuvėje? Todėl, kad nusipirkę visą, žinosite, kad ji yra švieži, o beto, taip gaunasi pigiau — kilogramo lašišos kainų skirtumas 10–12 litų. Šis būdas universalus, turbūt tinka 90 procentų žuvies, tad taip pat išpjaustysite ir menkę, ir starkį, ir skumbrę ir daug kitų žuvų.
Taigi pradėti reikia nuo aštraus. pagaląsto peilio. Puiku jei turėsite filė (arba filiavimo peilį), jei ne — nebėda. Nusiplaukite žuvį, pasidėkite ant pjaustymo lentos. Pasiimkite storesnį ir sunkesnį peilį — nupjaukite galvą. Galvą pjaukite iškart už priekinio peleko. Galvą galite panaudoti sriubai, bet nepamirškite pirštu išimti žiaunų.
Tada, perpjaukite žuvies apačią nuo pilvo iki uodegos. Pjaukite per vidurį, taip kad peilis eitų tiesiai virš pagrindinės ašakos.
Apsukite žuvį, taip, kad dabar į jus būtų jos nugara. Dabar peiliu pjaukite nuo priekio lig uodegos, per patį vidurį, tiesiai virš pagrindinės ašakos. Peiliu turėtumėte jausti pagrindinę kremzlę. Ir taip iki pat uodegos. Po šio veiksmo, turite turėti jau atpjautą vieną žuvies pusę. Ją kol kas atsidėkite.
Po to, peiliu užkabinkite pagrindinę ašaką iš apačios ir nupjaukite ją nuo priekio iki uodegos. Gausite pagrindinę ašaką. Nupjaukite uodegą, o iš kaulo išsivirkite sriubą.
Šiame žingsnyje turėsite dvi atskiras žuvies puses. Imkite vieną šių pusių ir, vėl, peiliu, pjaukite iškart po papilvės ašakomis. Kuo arčiau ašakų pjausite, tuo mažiau žuvies išmesite 🙂 Šias ašakas nupjaukite kartu su apatine papilvės dalimis. Ši visa dalis — papilvė su ašakomis taip pat puikiai tiks sriubai. Ji yra labai riebi, sriuba gausis labai gera. Lygiai tą patį padarykite su kita dalimi.
Jau beveik baigėte. Belieka ištraukti šonines ašakas. Braukite pirštu per filė vidurį ir pajusite šias ašakas. Jų bus maždaug 12–16 vienoj pusėj. Jei neturite pinceto, peiliu užkabinkite jas ir ištraukite. Tai padarę turėsite gražią švarią filė. Belieka tik nupjauti odą ir susipjaustyti reikiamais gabalėliais.
Laukite tęsinio su receptais!
Parašykite komentarą