Receptas skirtas www.tradicinekolekcija.lt projektui.
Ar jums patinka ruduo? Man taip, ypač lietuviškas, sausas ir saulėtas ruduo. Žinoma jis toks būna retai. Toks ruduo asocijuojasi pirmiausia su geltona spalva, obuoliais, medumi. Tad ir šis receptas bus labai tinkantis rudeniui. Juo labiau, kad pas daugelį dabar galima rasti obuolių iš sodo ar kaimo, medaus. Taip pat receptui reikės obuolių sidro (žinoma kuo tikresnio) ir grūdėtųjų garstyčių padažo.
Grūdėtųjų garstyčių padažas – dar kitaip vadinamas senoviškuoju garstyčių padažu. Jį sukūrė ne anglai ir net ne prancūzai, o romėnai (dabartiniai italai, bet apie juos daug daugiau kituose mane įrašuose), garstyčių grūdelius užpylę jaunu vynu, pridėję prieskonių. Ir tik daug vėliau (13 a.) prancūzų vienuoliai perėmė iš romėnų garstyčių padažo darymo ypatumus ir sukūrė savąjį Dižono (Dijon) garstyčių padažą, kurį mes valgome iki šiandien.
Beje, tik nepagalvokite, kad jei jau gaminsime patiekalą su sidru, tai po to jį ir valgysime užsigerdami tuo pačiu sidru. Obuolių skonio būtų jau per daug, bet šviesus alus, pavyzdžiui Švyturio Ekstra Draught čia bus labai labai tinkantis. Paklausite kodėl toks, o ne kitoks. Šviesus todėl, kad būtent toks alus tiks prie vištienos, prie kartoko, bet tuo pačiu kiek salstelėjusio padažo – alus atkartos patiekalo skonį bei tuo pačiu metu papildys jį, o Švyturio – nes aš gi klaipėdietis 🙂
- 2 vištienos krūtinėlės;
- 1 v. š. krakmolo;
- 2 v.š. medaus;
- 2 v.š. grūdėtųjų garstyčių padažo;
- ~150 ml obuolių sidro;
- 1–2 obuolių
- 1–2 v.š. miltų.
Pirmiausia nusiplauname ir skiltelėmis supjaustome obuolius. Jei jums patinka kepti obuoliai, galite jų naudoti ir daugiau. Vištienos krūtinėles naudojame arba nepjaustytas arba supjaustytas skersai į 2–3 dalis. Vištieną pabarstome druska, pipirais, pavaliojame miltuose ir dedame į gerai įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus.
Į tą pačią keptuvę, į tarpus tarp mėsos, dedame obuolio skilteles. Keptuvės neperkraukite, kad nesigautų košė. Vištieną kepsime iš abiejų pusių kol ji įgaus gražų rudenišką tamsiai geltoną atspalvį – vienu žodžiu – gražiai apskrus 🙂 Vartant mėsą, nepamirškite apversti ir obuolių skiltelių.
Kol vištiena kepa, dubenėlyje gerai sumaišykite medų su krakmolu bei garstyčiomis. Gerai pamaišius į dubenėlį įpilkite obuolių sidrą ir vėl viską gerai pamaišykite. Dubenėlio turinį supilkite į keptuvę, ugnį sumažinkite iki minimumo ir leiskite viskam pasitroškinti apie 5–10 min.
Per tą laiką padažas sutirštės, jei būtų per tirštas – įpilkite dar sidro. Baigus gaminti paragaukite ir, jei trūksta, paskaninkite viską druska ir pipirais. Kaip jau ir minėjau prie šio patiekalo tiks Švyturio Ekstra Draught. Jei netikite – paragaukite J O po to pamėginkite kąsnį šio patiekalo užgerti baltu arba tamsiu alumi – pamatysite, koks vykęs buvo pirmasis maisto ir alaus derinys, ir kokie nevykę likę.
Skanaus!
Parašykite komentarą