Kiaulienos kepsnys su voveraičių padažu

Vasa­ra. Ato­sto­gos. Ir taip sun­ku pri­si­sės­ti ir para­šy­ti. Bet šito patie­ka­lo nega­liu nepa­ra­šy­ti, nes labai ska­nus. Svar­biau­sia tiks išsi­kep­ti ne tik namie, bet ir gam­to­je ant žari­jų. Išban­džiau ir ten ir ten — ir abe­jo­se vie­to­se gavo­si ska­niai. Vasa­rą rei­kia nepa­mirš­ti ir dides­nės apsau­gos gami­nant mais­tą — nesi­no­ri ato­sto­gas pra­leis­ti tuale­te arba ligo­ni­nėj 🙂 Rei­kia steng­tis, kuo mažiau mėsą lai­ky­ti ne šal­dy­tu­ve, beje mari­nuo­ti mėsą rei­kia tik šal­dy­tu­ve, į gam­tą vež­tis šal­dy­tu­ve arba šalt­krep­šy­je su ledais — vie­nu žodžiu steng­tis, kad mėsa kuo mažiau būtų karš­ty­je. Mari­na­vi­mui labai tiks actas — jis yra labai geras kon­ser­van­tas, nelei­džia dau­gin­tis bakterijoms.

4 keps­niams:

  • ~600 gr. kiau­lie­nos sprandinės;
  • 2 svo­gū­nų;
  • 5 v.š. rau­do­no­jo vyno acto;
  • 3 v.š. vor­čes­te­rio padažo;
  • alie­jaus su čili pipirais;
  • drus­kos, pipi­rų pagal skonį.

Pada­žui:

  • 200 gr. švie­žių voveraičių;
  • 1 mažas svogūnas;
  • 200 gr. grietinėlės;
  • drus­kos, pipirų.

Keps­niams nau­do­ki­te kiau­lie­nos spran­di­nę. Keps­niai bus ir minkš­ti, ir daug sul­tin­ges­ni negu nau­do­jant nuga­ri­nę. Supjaus­to­me mėsą ~1,5–2 cm sto­rio keps­niais (man gavo­si 4 keps­niai), pad­ru­ski­nam ir papi­pi­ri­nam ir sude­dam į indą, kuria­me mėsą marinuosime.

Žie­dais arba pus­žie­džiais supjaus­to­me svo­gū­nus. Sude­dam ant mėsos ir ran­ko­mis gerai vis­ką išmai­šo­me, paspau­džia­me, negai­lė­ki­me jėgos, kad kuo geriau susi­mai­šy­tų kva­pai ir sko­niai. Beli­ko supil­ti actą, vor­čes­te­rio pada­žą ir ašt­rio­jo čili alie­jaus šla­ke­lį (jei patin­ka aštriau — pila­me dau­giau). Dar kar­tą ran­ka pamai­go­me vis­ką. Indą užden­gia­me ir bent nak­čiai į šal­dy­tu­vą. Taip mėsą gali­ma lai­ky­ti net ir porą parų (bet tik šaldytuve).

Išma­ri­nuo­tą mėsą kepa­me arba ant gro­te­lių lau­ke arba kep­tu­vė­je namie. Jei netu­rė­ti gruob­lė­tos kep­tu­vės, taip pat ska­niai gau­sis ir lygio­je, bet tada nepa­mirš­ki­te alie­jaus. Kepa­me apie 3–4 minu­tes iš kiek­vie­nos pusės.

Pada­žas. Labai papras­tas. pake­pam ant svies­to susmul­kin­tą svo­gū­ną. Pake­pus jam, kepa­me vove­rai­tes. Kepant gry­bus išsi­ski­ria van­duo, palau­kia­me kol jis nuga­ruos ir supi­lam grie­ti­nė­lę. Kai­ti­na­me ant silp­nos ugnies, kol pada­žas sutirš­tės, sude­dam prieskonius.
Val­go­me su bul­vėm. Beje šį kar­tą bul­vės buvo vir­tos ant garų — labai skanios 🙂
Skanaus.

Komentarai

Atsakymų į “Kiaulienos kepsnys su voveraičių padažu”: 12

  1. Violetikas

    Tikiu, kad mari­na­tas geras. Rei­kės išban­dy­ti. Bet gry­bai prie mesos man jau labiau rude­niui tin­ka, kai veses­ni vaka­rai ir jau rim­tes­nio mais­to nori­si. O dabar dar kaz­ko leng­vo, nesun­kaus… Va toks keps­niu­kas su svie­ziom dar­zo­vem butu pats tas.

  2. Karvė

    Na jau… Jei šaš­ly­kai bent per nak­tį nor­ma­liai su actu pama­ri­nuo­ti šal­dy­tu­ve, gali lai­ky­ti juos ir lau­ke bent porą die­nų. Žino­ma, jei acto nenau­do­ja­ma, tai tada rizi­kuo­ti never­tė­tų, bet man ir šaš­ly­kai tokie neskanūs.

    O keps­niu­ką šį rei­kės išban­dy­ti, bet irgi su švie­žiom daržovėm 🙂

    1. Aš neban­dy­čiau lau­ke lai­ky­ti 🙂 na nebent mėsą, pil­nai actu užpylus 🙂

  3. O man vove­rai­tės atro­do leng­vi gry­bai, vasa­riš­ki labai 🙂

    1. Karvė

      Turiu plie­ni­nį skran­dį — prieš mie­gą cepe­li­nus galiu val­gy­ti, bet nuo vove­rai­čių 3 kar­tus buvo tokie skaus­mai, kad gal­vo­jau, jog pas­ku­ti­nio­ji atėjo. Man tai sun­kiau­si gry­bai, kuriuos yra tekę val­gy­ti — nuo bara­vy­kų, rau­do­ni­kių ar kazlė­kų nėra nie­kad nie­ko blo­go buvę.

      Bet gal čia kaip kam sekasi 🙂

  4. Audrius

    Gry­bai sun­kus mais­tas? Jie juk net nevirš­ki­na­mi, tik sko­nį turi ir tiek 🙂

    1. praš­čiau­siai virš­ki­na­mi — vove­rai­tės, o pvz. bara­vy­kai virš­ki­na­mi visai gerai 🙂

  5. astyte

    Tin­ka­mai paruoš­ti gry­bukai tik­rai bus ska­nu ir nepa­kenks sveikatai.Tik nerei­kia persivalgyti.….…O šitas patie­ka­las jau para­gau­tas ir įver­tin­tas puikiai.…..

    1. 🙂 ačiū.
      Dar vie­nas daly­kas. Bent jau man šie keps­niai kep­ti kep­tu­vė­je smar­kiai ska­nes­ni už kep­tus ant žari­jų. Tai­gi kep­tu­vė nėra prastai 🙂

  6. Kestas

    Nesi­ti­ke­jau, kad bus taip skanu..tiesa, vor­čes­te­rio pada­žo netu­re­jau ir grei­tai arti nera­dau, tad ide­jau sojos padazo..bet vis­tiek buvo fantastiska..aciu!..laukia kiti recep­tai is sio tinklapio..ypac Velingtonas 🙂

  7. O vove­rai­čių nerei­kia trum­pai apvir­ti vandenyje ?

    1. Visiš­kai nebūtina

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.