Jau senai begaminau ką nors iš jautienos. Šį kartą jautiena kiniškai, gal japoniškai, o gal ir tailandietiškai — vienu žodžiu jautiena azijietiškai. O dabar svarbiausias dalykas 🙂 Pirmą kartą gaminau iš jautienos diafragmos. Kol dar nepradėjot žiaupčiot skubu nuraminti, kad diafragma normali mėsa. Netgi sakyčiau labai skani. Taigi, apie viską detaliau.
Diafragma — raumuo laikantis vidaus organus (ten kur mūsų pilvo stresas). Vienas iš stipriausių raumenų pas jautį, todėl mėsa labai kieta. Netinkamai patiekta bus sunkiai įkandama, bato padą sukramtyti būtų paprasčiau. Bet, kuo raumuo tvirtesnis, tuo daugiau skonio jis turi. Taigi diafragma ypatingo jautieniško skonio. Kartu, diafragmoje yra nemažai jungiamojo audinio (riebalų išsišakojimų), dėl to mėsa yra sultinga. Kažkur skaičiau, kad geras mėsininkas diafragmos neparduoda, nes pasilieka sau 🙂 Dar, diafragma kainuoja labai pigiai (apie 10 litų kg) 🙂 Aš kai pirkau, pardavėja paklausė ar šuniukui noriu 🙂 Žinoma, atsakiau, kad ne, noriu sau, tai nieko nebeatsakė 🙂
Taigi, mėsa tikrai vykusi, ir tikrai dar ne kartą gaminsiu su ja. Tikrosios fajitos (meksikietiškas kebabas) gaminamos tik iš jautienos diafragmos. Bet yra kelios taisyklės kurias būtina žinoti gaminant diafragmą. Pirma, ją reikia bent kiek pamarinuoti prieš tai, antra, būtina, kuo geriau nuvalyti plėves (manoji jau buvo neblogai nuvalyta), ir paskutinė, bet pati svarbiausia, diafragmą, tiek žalią, tiek jau iškeptą, reikia pjaustyti labai plonai ir skersai raumens skaiduloms (ne išilgai joms). Atlikę viską taip turėsite, labai skanią, sultingą, ir nekietą mėsą.
- 500 gr. jautienos diafragmos;
- 1 paprika;
- 200 gr. šaldytų šparaginių pupelių (arba bet kokių kitų daržovių);
- 2 džiovinti juodieji kiniški grybai (arba bet kas kitas — bambukai, riešutai, morka ir t.t.);
- 2 v.š. krakmolo;
- 3 skiltelės česnako;
- 150 ml teriyaki padažo (arba sojos, bet tada dar įdėkite cukraus pora šaukštų).
Pasiruošiam mėsą: nuvalom, nupjaustom plėves, didesnius riebalus, ir supjaustome mėsą plonais kepsneliais, bet skersai raumenų skaiduloms.
Supjaustę mėsą ruošiame marinatą. Į dubenį sudedam krakmolą ir užpilame teriyaki padažu (arba pakeiskite jį sojos padažu su cukrumi — irgi bus skanu), sudedam smulkintą česnaką.
Gerai išmaišome, sudedam mėsą, dar kartą pamaišome ir paliekame bent valandai.
Kol mėsa marinuojasi supjaustome plonais šiaudeliais papriką, užmerkiame grybus (kiniški grybai parduodami džiovinti, užmerkus karštam vandenį jie išbrinksta).
Gerai įkaitiname wok’ą arba giliadugnę keptuvę. Įpilam šlakelį aliejaus. Sudedam šaldytas daržoves ir pakepam. Vėliau sudedame papriką. Pakepiname, kol bent truputį paruduos.
Pakeptas daržoves sudedam į dubenį. Į tą pačią keptuvę pilame dar truputį aliejaus ir dalimis pradedame kepti mėsą (būtinai dalimis). Mėsa kepame 3–5 minutes, jei kam patinka žalesnė jautiena — galima ir trumpiau.
Baigiant kepti paskutinę mėsos porciją, į keptuvę grąžiname jau iškeptą mėsą ir supilame likusį marinatą, tada atgal sudedame ir jau pakeptas daržoves, susmulkintus grybus. Viską išmaišome ir dar minutę pakaitiname.
Skanaus.
P.S. Kitą kart darydamas, gal krakmolą dėčiau pabaigoje sumaišytą su vandeniu.
Parašykite komentarą