Praėjo jau mėnuo po mano atostogų Turkijoje, o aš vis dar nepateikiau jums jokio turkiško recepto 🙂 Šią klaidą ištaisysiu dabar. Turbūt daug kam kebabas asocijuojasi su kebabų kioskeliais, kurių šiuo metu pilna ne tik didžiuosiuose miestuose bet ir miestukuose. Jūs neįsivaizduojate kaip aš nustebau, kai važiuodamas per Rietavą (toks mažas miestelis Žemaitijoje) suskaičiavau jame 3 kebabines 🙂 Daug kas sako, kad geriausi kebabai yra Kaune, bet žinau ir keletą vietų Vilniuje, kur kebabai dideli ir skanūs. Bet… 🙂 Skaniausi kebabai man yra ne Lietuvoje, ir net ne Turkijoje ar Graikijoj 🙂 , o Vokietijoje, Berlyne. Tokių skanių kebabų, kaip valgiau ten, daugiau niekur nesu valgęs. Kas yra buvęs Berlyne, turėjo pastebėti, kiek daug ten kebabinių, kuriuose dirba tikri turkai. Ypač šios užeigos populiarios naktimis, kai visi dar tik eina į klubus, arba jau grįžta.
Visuose tokiose greitose kebabinėse daugiausia daromi kebabai iš mėsos pjausnių, suvertų ant iešmo ir kaitinamų vertikaliai (iš tikrųjų tarp tų mėsos pjausnių turi būti sluoksnis maltos arba kapotos mėsos, bet ar taip daroma Lietuvoje — nežinau). Tai — vadinamas döner kebab. Tuo tarpu kebabu Artimuosiuose Rytuose vadinama labai daug mėsiškų patiekalų. Tai ir patiekalai iš maltos, kapotos, pjaustytos ir t.t. mėsos. Mums įprastas šašlykas irgi vadinamas kebabu (shish kebab), mėsos kotletukai irgi vadinami kebabais. Namuose kebabą iš maltos (kapotos) jautienos arba avienos pasidaryti labai lengva (ko nepasakysi apie döner kebab 🙂 ). Apie tai — žemiau 🙂
4 kebabiukams reikės:
- 400 gr. maltos jautienos arba avienos;
- 100 gr. džiūvėsių;
- 1 kiaušinio;
- 1 a.š. druskos;
- 1 a.š. saldžiosios paprikos miltelių;
- 1 a.š. kumino;
- 1 a.š. pipirų;
- medinių pagaliukų;
- lavaš0.
Šis patiekalas ypač tinkamas kepti lauke, ant žarijų, bet puikiai išeis ir namie ant keptuvės 🙂
Pirmiausia prieš viską darydami pamerkime medinius pagaliukus į vandenį, kad pamirktų ir kepant nesudegtų. Tada į faršą sudedame džiūvėsius, kiaušinį, prieskonius ir viską gerai išminkome rankomis.Mėsą padaliname į keturias lygias dalis ir formuojame dešras, per vidurį veriame pagaliuką ir gauname kebabą 🙂 Visi turi būti kuo vienodesni, tvirti. Patepame kebabus aliejumi (čia dėl to, kad į keptuvę jo nereiktų pilti) ir kepame ketuvėje iš visų pusių (jei pradėtų svilti — įpilkite aliejaus).
Prie šio patiekalo ypatingai tinka lavašas, riebus jogurtas (kurio aš neturėjau) ir šviežios daržovės. Labai greita ir skanu 🙂
Skanaus
Parašykite komentarą