Ar įsivaizduojate kaip man nuskilo? 🙂 Ogi IKI nusprendė man, kaip kasuvalgyti.lt autoriui padovanoti šviežios žuvies.Kaip tik ne per seniausiai rašiau apie žuvį ir klausiau, kur jos šviežios nusipirkti. Ir va man atsakymas 🙂 Nors ir ankščiau pirkdamas žuvį visada pirmiausiai važiuodavau į IKI ir tik paskui į kitas. Dabar žinokite, kad 5dieniais IKI gauna šviežios žuvies 🙂
Taigi, gavau aš laišką, kuriame man pranešė, kad didžiosiose IKI galiu atsiimti man priklausančią šviežią žuvį, ir šią savaitę dovanojo tuno filė. Aišku žuvies gauti labai malonu, na o bet tačiau tuno — dvigubai maloniau 🙂 Tunas — tokia ypatinga žuvis. Aišku pirmiausia, kad ji brangi. Mėsa labai raudona, kaip jautienos, neriebi, tvirta. Dar senais pažinčių, deficitų laikais mano tėvai buvo gavę visą tuną. Su galva, su uodega — su viskuo. Tai aš atsimenu, kad žuvis buvo nuo vieno stalo galo iki kito, ir mėsos buvo laaabai daug 🙂 Ir dabar po daug metų vėl pasitaikė proga prisiminti šią nuostabią žuvį. Beje, konservuotas tunas ir šviežias tunas skiriasi kaip diena ir naktis. Ponia G, kuri konservuoto tuno nekenčia, šviežią suvalgė su pasigardžiavimu 🙂
Nors tikėjaus gauti daugiau tuno, kad porcijos gautųsi naminės, bet gerai buvo ir su restoraninėmis 🙂 Buvo labai skanu.
- ~250 gr. tuno;
- 1 v.š. raudonojo vyno acto;
- 1 v.š. žuvies padažo (fish sauce);
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus;
- geras žiupsnis pipirų ir drusko;
Garnyrui:- 1 paprika;
- 0,5 mažosios cukinijos.
Pirmiausia tuną supjaustome maždaug 1 centimetro storio kepsneliais. Reikia pjauti ne palei mėsos rieves (nežinau, kaip pavadinti tas linijas 🙂 ), o statmenai joms. Čia dėl to, kad mėsa neiširtų, ir tai galioja visai žuviai 🙂 Kepsnelius dedame į užspaudžiamą maišelį ir ten supilam actą, žuvies padažą (čia tas pats, kas ir austrių padažas) ir aliejų. Marinuojame tuną porą valandų, bet ne ilgiau, nes rūgštis “išvirs” mėsą (mėsa gaunasi lyg virta jei palaikysite ilgiau).
Pamarinuojame. Ant lentutės pabarstome druskos ir pipirų ir kiekvieną kepsniuką apvoliojame tame mišinyje. Druskos ir pipirų dėkite tiek, kiek jūs paprastai naudotume bet kokiam patiekalui. Norite sūriau — daugiau druskos, aštriau — pipirų.
Gerai įkaitiname keptuvę, įpilam truputį aliejaus ir kepame kepsniukus maždaug po 1,5 minutės iš abiejų pusių. tunas, kaip ir jautiena, gali būti valgomas pilnai keptas, vidutiniškai keptas, arba vos tik apkeptas 🙂
Garnyrui supjaustome papriką didesniai gabaliukais, o cukiniją — griežinėliais. Truputį padruskinam ir pakepame keptuvėje su trupučiu aliejaus.
Viską dedame į lėkštę ir skanaujame. Skanaus 🙂
Parašykite komentarą