Įdomus patiekalo pavadinimas, ar ne (kaip tikras klaipėdietis turėčiau vietoj „ar ne“ rašyti „ane“, bet ne žemaičiai gali nesuprasti 🙂 ).
Starkis – viena skaniausių ir vertingiausių žuvų gyvenančių Baltijos jūroje. Kažkuom primena menkę, taip pat balta, nelabai riebi, tvirta, skani. Taip pat turi mažai ašakų, todėl labai lengva išdarinėti. Kaip ir menkę (ir beje, daugelį kitų žuvų), perpjaunate pilvą nuo žiaunų iki apatinio peleko, išimate vidurius, nupjaunate galvą, pjaunate aštriu peiliu per nugarą palei ašakas iki pagrindinės kremzlės, o tada tą patį padarom iš apačios – gauname vieną file, tada tą patį darome iš kitos pusės. Belieka nuplėšti odą (pažadu, detalią instrukciją įdėsiu į savo blogą).
Šią vasarą teko atostogauti Norvegijoje. Taip pat ir daug, labai daug žvejoti. Žuvies, per tas porą savaičių, išdarinėjau daugiau nei per visą savo nelabai ilgą gyvenimą 🙂 Daugiausiai tai buvo menkės, bet menkės tokio dydžio, kurių net Klaipėdos žuvies turguj nenupirksi, didelės, riebios, mėsingos, ir aišku, šviežios ir skanios. Kadangi buvo daug žuvies, buvo ir daug būdų tą žuvį paruošti: kepta vienaip, kepta kitaip, rūkyta (karštai rūkyta menkė yra didžiausias skanumynas, gaila, kad pas mus menkių nerūko), kotletai ir t.t. Dar būdamas Norvegijoj galvojau, kad grįžus reikės paieškoti dar daugiau receptų, kaip galima paruošti žuvį. Taigi ir dabar vienas iš tokių. Labai greit pagaminamas ir mažai terlionės reikalaujantis patiekalas.
O prie šios žuvies aš jums parekomenduočiau kvietinį, žinoma Švyturio Baltą alų. Toks alus puikiai tiks prie šios baltos, lengvos žuvies , pagardintos citrinos griežinėliu.
Receptas
- ~500 gr. baltos žuvies filė (menkė, starkis, gal net pangasija ar jūros lydeka tiktų);
- ~100 gr. sviestinių, truputį sūdytų krekerių (rekomenduoju Ritz, rasite didesnėse maximose);
- 80 gr. sviesto;
- 0,5 citrinos.
Paimame kepimo indą ir patepame jį sviestu. Į šį kepimo indą sudedame supjaustytą žuvies filė. Ją pabarstykite trupučiu druskos, pipiru, užspauskite keletą lašelių citrinos sulčių.
Krekerius sudėkite į maišelį ir naudodami kočėlą sutraiškykite, turite gauti smulkius trupinukus.
Trupinius suberkite į dubenį, ant jų užpilkite ištirpdytą sviestą ir gerai viską išmaišykite. Šią masę uždėkite ant žuvies viršaus bei kažkiek iš šonų.
Kepimo indą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 15–20 min (priklausomai nuo žuvies storio). Paprasta? 🙂
Skanaus!
Aušrinė:
Atrodo nepaprastai skaniai, na ir žinoma, ganėtinai nuodėmingai. Turiu...
Pollo alla parmigiana - vištiena su sūriu itališkai
Dr. Patricia Marie:
Norite nusipirkti inkstą, kūno organus ar norite parduoti savo
inksta...
Tzatziki
moulin.lt:
Gavau naminės triušienos ir naršau per visus receptus, nes norisi paga...
Triušiena garstyčių padaže
Stedateptensaive:
Plus, not all the singles listed are interested in a casual relationsh...
Triušiena garstyčių padaže
juodasisalksnis.lt:
Pats geriausias maistas šaltuoju metų sezonu. Mėgstu valgyti įsisupusi...
Čili troškinys
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
O ką garnyrui čia gaminai?:)
salotos, duona, ryžiai — arba jų deriniai 🙂
Šis patiekalas pažymėtas kaip vegetariškas. Nežinau, kaip kas supranta vegetarišką virtuvę, bet žuvies (tuo pačiu ir moliuskų bei panašių gėrybių) būti neturėtų.