Praėjo jau mėnuo po mano atostogų Turkijoje, o aš vis dar nepateikiau jums jokio turkiško recepto 🙂 Šią klaidą ištaisysiu dabar. Turbūt daug kam kebabas asocijuojasi su kebabų kioskeliais, kurių šiuo metu pilna ne tik didžiuosiuose miestuose bet ir miestukuose. Jūs neįsivaizduojate kaip aš nustebau, kai važiuodamas per Rietavą (toks mažas miestelis Žemaitijoje) suskaičiavau jame 3 kebabines 🙂 Daug kas sako, kad geriausi kebabai yra Kaune, bet žinau ir keletą vietų Vilniuje, kur kebabai dideli ir skanūs. Bet… 🙂 Skaniausi kebabai man yra ne Lietuvoje, ir net ne Turkijoje ar Graikijoj 🙂 , o Vokietijoje, Berlyne. Tokių skanių kebabų, kaip valgiau ten, daugiau niekur nesu valgęs. Kas yra buvęs Berlyne, turėjo pastebėti, kiek daug ten kebabinių, kuriuose dirba tikri turkai. Ypač šios užeigos populiarios naktimis, kai visi dar tik eina į klubus, arba jau grįžta.
Visuose tokiose greitose kebabinėse daugiausia daromi kebabai iš mėsos pjausnių, suvertų ant iešmo ir kaitinamų vertikaliai (iš tikrųjų tarp tų mėsos pjausnių turi būti sluoksnis maltos arba kapotos mėsos, bet ar taip daroma Lietuvoje — nežinau). Tai — vadinamas döner kebab. Tuo tarpu kebabu Artimuosiuose Rytuose vadinama labai daug mėsiškų patiekalų. Tai ir patiekalai iš maltos, kapotos, pjaustytos ir t.t. mėsos. Mums įprastas šašlykas irgi vadinamas kebabu (shish kebab), mėsos kotletukai irgi vadinami kebabais. Namuose kebabą iš maltos (kapotos) jautienos arba avienos pasidaryti labai lengva (ko nepasakysi apie döner kebab 🙂 ). Apie tai — žemiau 🙂
4 kebabiukams reikės:
- 400 gr. maltos jautienos arba avienos;
- 100 gr. džiūvėsių;
- 1 kiaušinio;
- 1 a.š. druskos;
- 1 a.š. saldžiosios paprikos miltelių;
- 1 a.š. kumino;
- 1 a.š. pipirų;
- medinių pagaliukų;
- lavaš0.
Šis patiekalas ypač tinkamas kepti lauke, ant žarijų, bet puikiai išeis ir namie ant keptuvės 🙂
Pirmiausia prieš viską darydami pamerkime medinius pagaliukus į vandenį, kad pamirktų ir kepant nesudegtų. Tada į faršą sudedame džiūvėsius, kiaušinį, prieskonius ir viską gerai išminkome rankomis.Mėsą padaliname į keturias lygias dalis ir formuojame dešras, per vidurį veriame pagaliuką ir gauname kebabą 🙂 Visi turi būti kuo vienodesni, tvirti. Patepame kebabus aliejumi (čia dėl to, kad į keptuvę jo nereiktų pilti) ir kepame ketuvėje iš visų pusių (jei pradėtų svilti — įpilkite aliejaus).
Prie šio patiekalo ypatingai tinka lavašas, riebus jogurtas (kurio aš neturėjau) ir šviežios daržovės. Labai greita ir skanu 🙂
Skanaus
Shaggy.lt:
Kilimai:
WWW.SHAGGY.LT...
Tikri vyriški pusryčiai
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete urgentní půjčku paní Strnadová, je spolehlivým ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Monik:
Dar į padažą įtarkuočiau truputį imbiero arba čili pipiro...
Taip pa...
Traški žuvis kinietiškai
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
na ir kodėl aš tokiu paros metu užsukau čia?!? O_o
atrodo itin gardžiai. jau seniai audžiu mintį kebabą gaminti
skaniau miegosis 🙂
Aprašytasis variantas tai tikrai skanus 🙂
Lenkijoje (Varšuvoje) ant kiekvieno kampo po penkias kebabines. Vat ir vaikšto lenkai su nukarusiais pilvais. Prancūzijoje (Paryžiuje) tai vos vienas kitas kebabynas matyti, prancūzai liekni vaikšto.
Tik niekaip nesuprantu, kaip lietuviams skanu yra kopūstai su majonezu, morkos su kečupu į lavašą įvynioti (jo, jo, dar kartais kažką panašaus į riebią šlykščią mėsą įdeda). Skanaus!
Puiki ideja, kai kotletai nusibodę.Cia bent jau pagaliukas viduryje bus atrakcija
skonis irgi bus kitoks 🙂
ar galima kiaušinį pakeisti kuo nors?Pvz. šaukšteliu krakmolo?
tai žinoma, galima išvis kiaušinio nedėti, o įpilti šlakelį vandes, kad lengviau išsiminkytų.
Tu nori pasakyti, kad įpylus vandens ir be kiaušinio jie neištiž
taip, aš noriu pasakyti 🙂 Aišku vandens reikia tik šlakelio ir džiūvėsių reiktų mažiau. O va ir pavyzdys: http://kasuvalgyti.lt/2010/03/mesainis-hamburger/ — dar niekad nėra sugriuvę 🙂
Tikrai netradicinis ir idomus skonis, ir tikrai idomiau nei kotletai, beto ir gavosi tikrai skaniai 🙂