Jau senai norėjau parašyti apie duoną, apie miltus ir dar kai ką. Bet Taip netikėtai ir greitai atėjusi vasara sujaukė planus — nebėra laiko nei rašymams, nei valgio darymui. Todėl laukiu lietau, vėsesnio oro 🙂
Taigi, kolegų prispaustas papasakosiu kaip išsikepti beveik tikrą juodą duoną. Beveik tikrą, nes ją darau be naminio raugo, bet būtinai kada nors pamėginsiu ir su juo. Receptas pritaikytas duonkepei, bet jei gerai išminkysite tešlą, puikiai tiks ir paprastai skardai, bei orkaitei. Tikrai.
Taigi reikia pradėti nuo miltų. Kvietiniai. Kvietiniai miltai, niekam ne paslaptis, gaunami iš kviečių.Jei pastebėsite mūsų parduotuvėse kvietinių miltų yra daug ir įvairių, todėl net nenaujokui virtuvėje būna sunku išsirinkti. Kvietinius miltus nusako skaičius (pvz. 405, 550,812) ir raidė (pvz. B, C, D). Šie du simboliai pasako viską apie miltus. Taigi pirmasis skaičius nurodo, kiek miltuose yra mineralinių medžiagų. Kuo skaičius didesnis — tuo jų daugiau, kuo jų daugiau, tuo miltai pilkesni, t.y. ne tokie balti, bet užtat maistiniu požiūriu naudingesni. Aukščiausios kokybės miltai yra tokie miltai, kurių skaičius yra nedidesnis negu 550 (smarkiai nesiplėsdamas parašysiu, kad grūdus sudaro gemalas, endosperma ir lukštas. Priklausomai, nuo to kurios iš šių dalių yra sumalamos, gaunami skirtingi miltai — pilno grūdo, rupūs ir t.t. Taip, pat nuo to priklauso, kiek miltuose yra mineralinių medžiagų.)
Antrasis simbolis yra raidė, kuri pasako, kiek miltuose yra baltymo glitimo (glitimas tai toks vandenyje netirpus baltymas, kuris tešlai suteikia elastingumo, tamprumo, vientisumo). Didesnį glitimo kiekį turintys miltai žymimi raide esančia arčiau abėcėlės pradžios (B miltai turi daugiau glitimo negu D). Kuo daugiau glitimo tuo tešla bus elastingesnė ir tampresnė, todėl kildama tešla oro neišleis, o sulaikys ji savyje (galima įsivaizduoti kaip balionus — jei tešla iš mažai glitimo turinčių miltų, tai rūgimo metu susidariusios dujos tešloje sudaro mažus balionėlius, kurie sprogsta greičiau negu naudojant miltus turinčius daugiau glitimo ). Taigi žinant visa tai dabar jau galima ramiai rinktis miltus. Visiems mieliniams kepiniams, tame tarpe ir duonai, reikia rinktis miltus su daugiau glitimo, pvz B (bet aš tokius esu pirkęs tik kartą, nes dabar jų niekur nerandu, gal žinot kur rasti??). Jei jums nesvarbi kepinio spalvą, arba tiksliau nebūtina, kad kepinys būtų labai baltas, tai galite rinktis bet kokio skaičiaus miltus, pvz juodai duonai idealiai tiks 812B (jei tik tokių rasite), kokiam mieliniam pyragui arba bandelėms 405C (tokių yra pirkti, tai aš juos ir juodai duonai naudoju. Miltai labai balti, todėl ir duona bus šviesenė). Tuo tarpu sausainiams, blynams ir kt. gaminiams, kuriems nereikia purumo pilnai užteks D miltų, o jei dar ir nereikia ypatingai baltos spalvos drąsiai pirkite 812D (pirmos rūšies) miltus, dar ir sutaupysite.
Tiek apie miltus, tikiuos kam nors pravers. O aš, jau pjaustydamas karštą duoną prisiminiau savo vaikystę, kai su seneliais važiuodavome į kaimą. Senelis grįždamas iš naktinės pamainos duonos kombinate parnešdavo dar karštos Klaipėdos duonos kepalą, iš garažo pasiimdavo žiguliuką ir važiuodavome. Tada, už 15 km nuo Klaipėdos sustodavome autostradoj, prie Minijos, pasiklodavome ką nors ant žolės ir valgydavo dar šiltą duoną su sviestu.. Duonos pluta dar būdavo kieta ir traški ir būdavo žiauriai skanu.
1 kg duonos:
- 360 ml šilto vandens;
- 1,5 a.š. druskos;
- 1 v.š. cukraus;
- šlakelio saulėgrąžų aliejaus;
- 3 v.š. slyvų arba obuolių uogienės
- 350 gr. kvietinių miltų;
- 150 gr. ruginių miltų;
- 2 v.š. salyklo;
- 2 v.š. kmynų;
- 1,5 a.š. sausų mielių.
Jei kepsite duoną su duonkepe, tai viską sudėkite ir pasirinkite paprasčiausią duonos programą.
Jei kepsite paprastai, tai viską sumaišykite išminkykite. Kildinkite tešlą 40 min, tada vėl paminkykite ir dar pakildinkite 20–30 min. Kepkite 180 laipsniu temperat8roje kol iškeps 🙂 (~40 min)
Iškeptą duoną apklokite rankšluosčiu.
Skanaus
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
Kazkaip niekur akys neuzkliuvo uz salyklo, kur jo butu galima gauti? Aciu
Aš turiu rugių salyklo (smulkinti ir pakepinti rugiai), kurį pirkau http://www.delona.lt Priduoda duonai ir skonio, ir kvapo, ir spalvos
Sauso saLYKLO “aLVO” YRA PIRKTI ŽIRMŪNŲ rIMI, TAIP PAT IR SAUSO RAUGO.
O be salyklo galima kepti? Ir dar– kaip ilgai tokia duona laikosi nesudžiūvus?
Galima be salyklo. Dar geriau būtų su natūraliu raugu. Laikosi gana ilgai, savaitę tikrai, visada suvalgom 🙂 Laikant šaldytuve laikysis dar ilgiau
pažiūrėjau tavo nurodytą tinklapį delona.lt, radau keletą duonos receptų ir nutariau pirmiausia išmėginti jegas kepdama Niujorko duoną be minkymo.Vakar užsimaišiau tešlą ir dabar jau netrukus kepsiu.Žiauriai įdomu, kas gausis. O ta Niujorko duona, matyt, populiari pasaulyje, nes Youtube daug filmuku, mokančių, kaip tą duoną kepti. Paprastumo viršūnė, bet koks skonis-parašysiu vėliau.
idomu kaip gausis 🙂
Žinokit, duona gavosi superinė. Labai panašu į mūsų baltą plikytą duoną, tik daug puresnė ir su traškia plutele.Pati apstulbau, kad iškepiau tokią duoną! Pirmą kepalą suvalgėm akimirksniu, dabar jau eilės laukia antrasis. Šįkart į miltus dar įmaišiau kmynų, nes juos labai mėgstu.
Viską dariau kaip parodyta http://www.delona.lt filmuke (Niujorko duona), tai neįtikėtinai paprasta ir labai skanu.Pamėginkit, jei bus ūpo.
būtinai pamėginsiu 🙂
Noriu pabandyti išsikepti duoną.Turiu naminio raugo 3 šaukštus. Iškilo klausimas ‚jeigu dedu raugą tai ar reikia dėti mieles ir salykla.
kepant su raugu, mieliu jau nebereikia. O salykla galima deti visada, jis naudojamas spalvai ir skoniui.
Jeigu salyklas duoda skonį, tai ten yra E621? Okoks E… duoda spalvą?
salykle jokio E nera 🙂
toks vaizdas, kad jei maistas turi skony, tai E 🙂
jei skonis kaip plastmases tai viskas ok — ekologiska 🙂
Vilniuje 812 C miltų radau Norfoje (toje didelėje, Šiaurės miestelyje).
ačiū, reiks paieškot
auginam kviečius, juos malame. turime miltų 450b ir 550b.
O ar galima duona su raugu kepti duonkepeje?
taip, galima
O gal galima butu gauti issamu paaiskinima kaip 🙂 Raugo turiu kadangi duona kepu orkaiteje.
Laba diena, matau, kad turit raugo. Ar dar vis turit. Mano vaikai per apsirikima ismete 🙁 is kokio jus miesto ir ar galima butu jusu prasyti pasidalinti ar parduoti raugo. su nekantrumu lauksiu atsakymo 🙂
mman nepatiko,visaiiiiiiiiiiiiiiii
man patiko 🙂
Man patiko, o širsta tik tie kurie nieko nebando 🙂
Palikite komantarą čia
Sveiki, gal galit parasyt, kaip kepti duona su raugu duonkepeje, nes bandziau ir man nepavyko. Kokia programa reikia pasirinkti ir kokia eiga, kiek kildinti ir kiek laiko kepti? Aciu
As nesu bandes kepti su raugu, tai nelabai galiu pasakyti. Kepant su raugu reiktu tesla tik ilgiau kildinti„ negu kad kildina duonkepe.
http://www.malsena.lt/lt/receptai/juoda-duona/namine-rugine-duona-su-raugu-duonkepei
Sveiki, kepiau duona pagal si recepta, gavosi labai skani ir suvalgyta buvo staigiai :). Aisku neturejau dzemo, tai vietoj to idejau daugiau cukro.
Niekur Kaune negaunu salyklo. O kaip jį būtų galima pačiai pasigaminti?
Salyklo galima rasti malūne Aleksote (Kalvarijos 10). Ir kaina puiki, ir miltų pasirinkimas ten nemažas, ir dėdė malūnininkas labai šnekus ir daug gali papasakoti 🙂
Palikite komantarą čia…Idalija.Atsidaryk DeLonos tinklalapį ir ten matysi,kad galima parsisiųsti priedų duonos kepimui.Yra ir receptų.Aš jau seniai kepu juodą ir baltą duonas duonkepėje.Receptus prisitaikiau pagal savo skonį.Jeigu sudominau,parašyk į epaštą.
Salyklą aš pirkau irgi DeLonoj
duona kepama su raugu, o ne su mielem. Su mielem jus kepat siuolaikinius pyragus, o ne duona. Sveikatai reikia tikros duonos su raugu
aha aha, o raugas tai jau turbūt ne iš mielių 🙂
Laba, su raugu kepti — tai jau yra ka veikt… Raugas ne per viena para padaromas. o su mielem, aisku paprasciau 🙂 Visi tie, kas pyksta, kad nepavyko ar neskaniai gavosi, tai netingekit ir bandykit dar karta, be to galite gardinti ir savais budais: juk ir druskos, ir medaus, ir kitus priedus galima det pagal savo skoni. Man ne is pirmo karto gavosi, bet dabar jau kepu ir pirktines duonos nebevalgau 🙂
Su raugu irgi viskas elementaru ir paprasta. Taip, pirmą kartą darantis raugą, užtrunka, bet vėliau, vis atsidedant jo kitam kartui, problemų jokių. Manajam raugui jau 1,5 metelių, pirktinės duonos irgi senokai nebeperkam. Na nebent labai netinkamai aplinkybės susiklosto. Vienintelis užtrunkantis dalykas, kepant be mielių — laikas. Duonelei bent 12 valandų reikia, kad įrūgtų tinkamai. Bet šiaip tai tikrai nesudėtinga.
Siandien ryte kepiau sia duonele. Nuostabi gavosi, visiems rekomenduoju,
O to salyklo — pačius miltelius reik dėti, ar jį kaip nors nuplikinti ir tą skystimą supilti? Nes girai salyklas būna skystas, o malūne — miltai 🙂
O BE uogienes galima?
Taip, žinoma. Galima ir su medumi.
Man iskilo dar vienas klausimelis, kadangi gyvenu ne lietuvoje, salyklo gaut beveik neimano, gavau tik salyklo ekstrakto, jis toks kaip medus, labai tirstas, ar galiu ji naudoti?