Pirmiausia apie avieną. Prieš kokius metus nebūčiau patikėjęs, kad savo bloge rašysiu apie avieną. Iki tol patirtis su šia mėsa buvo labai nekokia. Ji man asocijavosi su pakankamai kieta ir labai, labai labai smirdinčia mėsa. Pirmą skanią avieną paragavau, pas tokį vieną estą ūkininką, kuris gyvena pelkėje ir tas avis augina. Jo troškintas avinukas buvo labai skanus. O dabar, visai neseniai, draugas pasiūlė pabandyti avienos, kuri išauginta jo tėvo ūkyje, netoli Klaipėdos. Žinoma sutikau, ne dėl to, kad siūlė draugas, o dėl to, kad aviena iš Klaipėdos 🙂 (pastebėjote, kad man patinka viskas, kas susiję su Klaipėda? 🙂 ). Ir ką? Mėsa tobula, minkšta, liesa, o svarbiausia, visiškai be smarvės.
O dabar apie receptą :)Vasara. Vis mažiau laiko norisi praleisti namuose ir kuo daugiau gamtoje. O kaip gi būnant gamtoje nepasikepus ant laužo mėsos kepsnio arba šašlykų. Šašlykai kilę iš Artimųjų Rytų. Ten priklausomai nuo vietinių papročių ir religijos populiarūs yra avienos, kiaulienos arba jautienos šašlykai. Žinoma, musulmoniškuose kraštuose yra tik avienos šašlykai, tuo tarpu krikščioniškuose be avienos populiarūs yra ir kiaulienos šašlykai. Lietuvoje avienos šašlykas nėra toks populiarus kaip kiaulienos, bet plintant kiaulienos nevalgymo madai, jis darosi vis populiaresnis. Tad jei kur gausite geros avienos, nepatingėkite pasidaryti šašlykų – nesigailėsite 🙂
Kažkada gaminau ir labai skanų kiaulienos šašlyką.
- ~1kg avienos kumpio arba menties;
- 4–5 svogūnų;
- 3–5 petražolių šakelės;
- 1 mėtų šakelė;
- 2 v.š. balzamiko acto;
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus;
- Druskos, grūstų pipirų, mairūnų, čiobrelių.
Supjaustykite mėsą gabaliukais, tinkamais verti ant iešmo (būtinai išpjaustykite visas sausgysles ir plėves). Sudėkite į dubenį mėsą, suberkite prieskonius, supilkite aliejų ir actą, išmaišykite.
Ten pat sudėkite žiedais arba pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, ranka suplėšytus petražolių ir mėtų lapus. Viską gerai išmaišykite rankomis, spausdami ir minkydami, taip lyg minkytumėte tešlą. Nepagailėkite jėgos! 🙂 Laikykite šaldytuve bent per naktį, o galite ir dar ilgiau. Kepkite ant žarijų.
Prie avienos šašlyko puikiai tiks lavašas ir Švyturio Old Port Ale alus.
Skanaus!
Parašykite komentarą