Turbūt įsivaizduojate, kas yra jautienos krūtininė (angliškai brisket). Tai jaučio mėsa nuo krūtinės – tarp priekinių kojų ir menčių, dažniausiai parduodama be krūtinkaulio. Ypatingo skonio jautienos pjausnys. Ne kartą esu rašęs, kad kuo raumuo tvirtesnis, tuo jame daugiau skonio, o jei dar yra truputis riebalų, tai mėsa bus dar aromatingesnė. Krūtininė kaip tik ir yra tokia mėsa – tvirta, dėl to labai aromatinga, su trupučiu riebalų – dėl to sultinga. Žinoma, ji pakankamai kieta. Neužteks krūtininės kepsnio keletą minučių pakepti ant keptuvės, kaip kad darome su išpjova, bet ją patroškinus, ji bus daug skanesnė už patį minkščiausią išpjovos kepsnį.
Pats patiekalas yra labai paprastas ir tradicinis. Ilgai troškintas jautienos šmotas su daug daug svogūnų, bet jūs galite paįvairinti daržoves ir be morkų įdėti burokėlių, bulvių. Vietoj jautienos sultinio galite panaudoti tą patį tamsųjį Švyturio Baltijos alų ir mėsą troškinti aluje. Žodžiu – pilna laisvė jūsų fantazijai.
- ~1 kg jautienos krūtininės (turguj tikrai gausite)
- 4 svogūnų
- 4–5 česnako skiltelių
- 3 morkų
- 400 ml jautienos sultinio
- Lauro lapų, čiobrelių, rozmarinų
Krūtininė greičiausiai bus su kažkiek riebalų, bet jūs jų neišsigąskite. Pačius didžiausius ir stambiausius nupjaustykite, nes jie troškinant neištirps, tuo tarpu plonesni riebalai išsilydys. Taip pat pašalinkite visas stambesnes sausgysles, jei tokių bus.
Iškart atkreipkite dėmesį kaip eina raumenų skaidulos ir nepamirškite, kad kai iškeps mėsą BŪTINAI reikės pjaustyti skersai šioms skaiduloms. Mėsą nusausinkite, pabarstykite druska ir pipirais ir dėkite kepti į puodą, kuriame mėsą vėliau troškinsime. Mėsos gabalą apkepkite iš vienos pusės apie 2–3 min (arba iki kol gražiai paruduos) ir tiek pat iš kitos. Apkeptą mėsos gabalą dedame į lėkštę, o į tą patį puodą dedame žiedais ar pusžiedžiais supjaustytus svogūnus. Jei reikia įpilkite dar aliejaus. Svogūnus kepame tol kol jie pagels ir suminkštės, sudedame smulkintą česnaką ir dar pakepiname viską 2–3 min.
Iškeptus svogūnus paskirstykite į puodo kraštus, o į puodo vidurį įdėkite mėsą. Supilkite sultinį, sudėkite prieskonius ir pakaitinkite kol viskas užvirs. Užvirus, puodą uždenkite dangčiu ir įdėkite į iki 150 laipsnių įkaitintą orkaitę. Dabar mėsą ten kepsime apie 4 valandas 🙂 Kas valandą mėsą apverskite, o po trijų valandų virimo sudėkite morkas.
Po 4 valandų mėsa bus labai minkšta, palietus su šakute turėtų griūti 🙂 Mėsą išimkite, uždenkite folija ir palikite šiltai. Iš puodo išimkite morkas ir dalį svogūnų, lauro lapus išmeskite, o likusius svogūnus ir tai kas liko po mėsos troškinimo (sultinys, riebalai, mėsos gabaliukai) sutriname su trintuvu (blenderiu) – tai bus padažas.
Dabar jau galite pjaustyti mėsą (skersai raumenų skaiduloms!!!), patiekite su troškintom morkomis, svogūnais, virtom ar keptom bulvėm ir tamsiuoju Švyturio Baltijos alumi.
Skanaus!
Parašykite komentarą