Ar žinote kaip perku mėsą? Visada mėsą perku prie namų esančioje mėsos krautuvėlėje. Mėgstu ją, nes be vištienos ir kiaulienos ten visada galima rasti veršienos, jautienos, avienos. Ir ne tik kumpių ar karbonadų, bet ir įdomesnių pjausnių. Bet čia mėsą dažniausiai perku ne tada kada reikia, o tada kada pamatau gražų ir skanų mėsos gabaliuką, ir tik tada, jau nusipirkęs, sugalvoju ką su juo padaryti. Taip atsitiko ir šį kartą. Pamačiau labai gerą jautienos krūtininės gabalą.
Krūtininė, jau esu rašęs, yra labai skanus, nors ir kietokas, jaučio pjausnys. Aromatingesnis už kumpį ar mentį (jei savo mėsos parduotuvėje nerasite krūtininės, šiam receptui galite panaudoti mentį arba kumpį). Jį reikia kepti ilgiau, galima prieš tai pamarinuoti.
Šiandien noriu jums pasiūlyti saldžiai karstelėjusį, truputį vaisinį jautienos kepsnį, prie kurio derinsite tamsų alų. Pats skaniausias mano kepamas jautienos kepsnys. Dar daugiau, jis man patinka, nes viską sugalvojau pats 🙂 Išbandykite – nenusivilsite.
- 1 kg jautienos krūtininės (arba menties);
- 3 v.š. medaus;
- 3 v.š. alyvuogių aliejaus;
- 2 v.š. grūdėtųjų garstyčių;
- 2 v.š. raudonųjų serbentų uogienės (arba slyvų);
- 4–5 morkų;
- Kelių šakelių šviežio čiobrelio;
- Druskos, pipirų.
Mėsą pabarstykite pipirais ir druska. Sumaišykite skystą medų, garstyčias, aliejų ir uogienę. Jei turite laiko, pamarinuokite mėsą šiame mišinyje (aš laikiau per naktį).
Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių, tuo pačiu įkaitinkite ir indą, kuriame kepsite mėsą. Išimkite mėsą iš marinato ir kiek galima šaukštu nubraukite jo likučius. Šį gabalą dėkite į kepimo indą (geriausia čia tiktų špižinis puodas) ir kepkite orkaitėje neuždengtą apie 10min.
Po to, mėsą išimkite, o orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 130 laipsnių. Ant mėsos supilkite likusį marinatą, sudėkite supjaustytas morkas, čiobrelį. Puodą uždenkite ir vėl dėkite į orkaitę ir kepkite ten apie 4 valandas.
Iškeptą mėsą, dar apie 10–15 min palaikykite uždengtą, o po to pjaustykite skersai raumeninėms skaiduloms. Likęs marinatas bus virtęs skaniu tirštu padažu, o prie mėsos ir tamsaus alaus, puikiai tiks kartu iškeptos morkos.
Skanaus!
Parašykite komentarą