Pagaliau parašysiu apie atostogas Turkijoje. Kadangi mano blogas apie maistą, tai papasakosiu tik apie tai, kas susiję su maistu 🙂 Žinoma, galėčiau papasakoti ir apie kitką, bet jūs gi mane skaitote, ne dėl to, kad kalbu apie politiką, sportą, žvaigždes ar filosofiją 🙂
Pradėsiu pirmą nuo vieno pokalbio, kuris vyko prieš 1,5 metų Atėnuose, per vieną konferenciją. Taigi per vieną iš vakarienių viename Atėnų restoranų taip atsitiko, kad sėdėjau šalia turko ir bulgaro. Valgydami graikiškus valgius pradėjom kalbėti apie maistą, nacionalines virtuves ir t.t. Ir ką gi, paaiškėja, kad tiek turkas, tiek bulgaras vardina graikiškus valgius ir sako, kad tai visai ne graikų, o jų nacionaliniai patiekalai 🙂 Visose trijose šalyse geria rakę, kepa pitą, įdarinėja paprikas bei vynuogių lapus, gamina mousaką ir šimtus kitų patiekalų, kurie yra bendri ir nacionaliniai jiems visiems.
Tad Turkijoj labai daug man jau pažįstamo Graikiško maisto. Regionai šalia, beveik toje pačioje klimatinėje juostoje, todėl logiška, kad ir masitas turėtų būti vienodas. Vienintelis skirtumas, kuris matosi ten kulinarijoj, tai, kad turkai musulmonai, o graikai — krikščionys, taigi didžiausias skirtumas, tai, kad Turkijoj visiškai nebuvo kiaulienos. Užtai daugiau veršienos ir avienos. Beje, aviena visiškai be jai būdingo nemalonaus kvapo ir skonio. Taip, pat Turkijoje mažiau bulvinių patiekalų. Ir tai visai nekeista, nes bulvėms reikia geresnės žemės negu uolienos 🙂 Beje, turguj šviežios bulvės kainavo 3 kartus brangiau nei braškės 🙂
Maisto turgus paliko didelį įspūdį. Visiškai be turistų, įprastas ir tikrų tikriausias (čia net kainos galutinės, todėl bandant derėtis turkai pykdavo 🙂 ). Tiek įvairių daržovių, sūrių, riešutų vienoj vietoj dar nebuvau matęs. Labai daug buvo paprikų — įvairiausių formų — ilgų, trumpų, apvalių, pailgų, didelių, mažų, dar daugiau buvo jų spalvų — nuo mums visiems gerai pažįstamų raudonų, geltonų, žalių, iki juodų ir violetinių.
Taip pat negaliu neparašyti apie sūrius, kuriu Turkijoj nepalyginamai daugiau nei Graikijoj ir Italijoj kartu sudėjus 🙂 Atkreipkite dėmesį į nuotrauką, kur matosi kur laikomi sūriai.
O laikomi jie iš ožkos ar karvės kailio pasiūtuose maišuose, ten jis ir brandinamas. Kiek brandinamas nežinau, bet matyt įvairiai, nes sūrių tokiuose maišuose buvo, visokių — ir labai kietų ir minkštesnių, ir dar beveik baltų, ir jau pageltusių, ar net paraudonavusių 🙂 Jungia juos visus, tai mums neįprastas kvapas 🙂 Labai populiarūs ten avies pieno sūriai, kurie man labai patiko. Buvo toks vienas lygiai kaip mums pažįstama mocarela, bet tik sūresnis, kiek kietesnis ir iš avies pieno. Turguj pirkome pistacijų ir graikiškų riešutų. Lietuvoj tokių nebūna..
Superinis viešbutis maitino kiaurą parą. Per savaitę be turkiškos virtuvės patiekalų buvo viduržiemio jūros, italijos, azijos virtuvių dienos. Kalnai daržovių ir vaisių, galybė sūrių, alyvuogių ir daug daug kitokių patiekalų. Turbūt per visą mano gyvenimą nebuvo tokios ilgos pertraukos nuo kiaulienos 🙂 Užtai, sočiai prisivalgiau jautienos, avienos, ėrienos, veršienos ir žinoma žuvies. Ypatingai skanios tokios mažos žuvytės, skoniu primenančios silkę. Apie desertus sunku net rašyti, nes jų buvo kalnai, šimtai ir laaabai skanių…pilna burna seilių 🙂 Daug kam turkiški-graikiški desertai gali pasirodyti per saldus, bet tik ne man 🙂 Žinoma bachlava ten nereali 🙂
Ir dar apie daržoves, ypač pomidorus — jie ten tikri, palyginus su lietuviškais 🙂
Parašykite komentarą