Norėjosi kažko klasikinio ir jautieniško, bet ne strogonovo 🙂 Internete jau senai buvau pastebėjęs ši patiekalą, bet vis nesiryžau daryti. Bijojau sugadinti jautienos išpjovą 🙂 Pribrendau. Pažiūrėjau Gordon Ramsay siūlomą šio patiekalo variantą ir dariau beveik pagal jį. Nors patiekalas ir prabangus (išpjova, vytintas kumpis (prosciutto)), bet buvo verta. Gaminimas gal kiek ir sudėtingas, bet man patinka iššūkiai.
Pirmas iššūkis buvo nusipirkti išpjovą. Čia ne kumpis ar sprandinė, dažnai tokios neperkam, ir įgūdžių tam nėra.Kitas iššūkis, suvynioti viską taip, kad neišsileistų 🙂 tam naudojau maistinę plėvelę. Ir pagaliau viską iškepti. Kaip jau turbūt pastebėjote, man patinka medium rare — pusiau iškepti kepsniai. Vidurys būna raudonas, nors ir iškepęs, sunkiasi rausvos sultys. O mano brangiajai reikia visiškai iškepusio, nes ji galvoja, kad rausvos sultys tai kraujas. Ši kartą reikėjo ilgai įtikinėti, kad sultys ne kraujas 🙂 Antrą kartą valgytų, jei būtų pilnai iškepę 🙂
Ši kartą vėl džiaugiaus, kad orkaitė turi mėsos termometrą 🙂 Nors pirkdamas ją, galvojau, kad nereikalingesnio daikto turbūt nebūna. Va kaip viskas pasisuka.
- 500 gr. jautienos išpjovos;
- 500 gr. grybų (aš ėmiau kažkokių rudų pievagrybių 🙂 );
- 250 gr. šaldytos sluoksniuotos tešlos;
- garstyčių;
- 1 svogūnas;
- 1 kiaušinio trynys;
- vytinto kiaulienos kumpio (pvz. prosciutto di Parma).
Sutvarkome mėsą — nupjaustome sausgysles (sidabrinės storos plėvės, kurios neįkandamos), kiek įmanoma plėves (jos jau įkandamos :)). Padruskinam, papirinam ir pakepam gerai įkaitintoj keptuvėj su aliejum iš visų pusių. Nevartykite mėsos šakute — išbėgs sultys.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Kepkite kiekvieną pusę tik vieną kartą. Parudavo verčiat, parudavo — vėl verčiat. Klausiate, kam reikia apkepti? Apkepti reikia tam, kad kepant orkaitėj iš mėsos neišbėgtų sultys. Apkepusi mėsos išorė lyg plėvelė sulaiko sultis. Apkepusią išpjovą dedam į lėkštę ir aptepam garstyčiomis.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Į keptuvę kur kepė mėsa dedam smulkintą svogūną. Kol keps svogūnas reikia su virtuviniu kombainu arba smulkintuvu susmulkinam grybus.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Juos irgi dedame į keptuvę. Kepame tol, tol kol iš grybų išgaruos vanduo ir gausime tokia apysausę košę. O iki to, pasitiesiam plėvelę, ant jos išdėliojam kumpį. Ant kumpio tepame iškeptą grybų masę. Į vidurį dedame išpjovą. Viską standžiai suvyniojame ir dedame į šaldytuvą keletui minučių.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Ant atitirpintos tešlos lakšto dedame ištrauktą iš šaldytuvo “vyniotinį” (reikia nepamiršti nuimti plėvelę 🙂 ). Visą likusį tešlos plotą aptepam plaktu trynių — bus kaip klijai. Mėsą suvyniojam į tešlą, jei kur reikia dar patepam tryniu.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Dedame į skardą, aptepam trynių, įpjaunam keliose vietose. Šaunam į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepsime maždaug 30 min, arba kol temperatūrą mėsos viduryje bus ~60 laipsnių (laikas priklauso nuo dydžio). Iškeptą mėsą nepamirštam palaikyt 10 min!!! 🙂 ir tik po to pjaustyt.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Garnyras
Bulves su lupenom verdame pasūdytam vandeny 8 min. Tada nuplaunam šaltu vandeniu. Bulvės bus tik apvirusios, bet viduriai žali.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Pjaustome į keturias dalis. Kepame keptuvėj su aliejumi arba sviestu, pabarstome druska, kmynais, kuminu — kas ką mėgsta.
Skanaus
Parašykite komentarą