Šaldytas pesto
Taip taip, iškart pasakau, kad šį kartą darysiu pesto ir iškart jį šaldysiu, t.y. pasilaikysiu vėlesniam laikui. Kodėl taip? Ogi labai paprasta, nes šaldytuve dar yra atidarytas pesto indelis, bet dar svarbesnė priežastis ta, kad mano darže priaugo bazilikų, kuriuos reikia jau naudoti, nes dalis pradėjo žydėti. Bazilikai, žydi baltais smulkiais žiedais.
Žiedai kvepia labai aromatingai…aišku baziliku 🙂 Taigi bazilikas, kaip gėlė niekam tikus, nei į vazą pasimerksi, nei kam padovanosi. Užtai prieskonis jis labai vykęs ir daug kur naudojamas. Vienas dalykas, kuriam reikia baziliko, tai aišku yra pesto.
Pesto (pestâ) yra senas itališkas padažas. likusiame pasaulyje jis išpopuliarėjo palyginus nesenai, maždaug prieš 30–20 metų. Lietuvoje turbūt visai nesenai. Dažniausiai pesto valgo su makaronais (tiksliau gal makaronus valgo su pesto padažu 🙂 ), deda ant picų, vienu žodžiu itališkoje virtuvėje naudojamas plačiai. Tuo tarpu aš pesto, neskaitant makaronų ir picų, naudoju keptai kiaulienos išpjovai, apie kurią tikrai parašysiu.Dar, pesto dažnai gali būti visai be bazilikų. Taip yra dėl to, kad pesto (pestâ) — reiškia trinti, grūsti, todėl dažnai galima sutikti kalendrų, pomidorų, brokolių ir t.t. pesto. Ši kart, pats tikriausias beveik itališkas pesto.
Visi pesto yra daromi iš bazilikų (na tas tikrasis 🙂 ), kedro riešutų, česnako ir parmezano sūrio. Kadangi aš šaldysiu, tai sūrio nedėsiu, kad geriau sušaltų, beto sūrį uždėti ant patiekalo galima bet kada 🙂
- Beveik visas bazilikų derlius;
- 50 gramų kedro riešutų;
- česnakai;
- alyvuogių aliejus;
- druska;
Pirmiausia reikia paruošti bazilikus, t.y. nuskinti visus lapelius nuo kotelių. Aišku reikalingi bus lapeliai, nes kotai yra labai gysloti ir kieti, ir tik veltųsi burnoje. Lapelius nuplaunam, nusausinam.
Į virtuvinį kombainą (aišku viską galima daryti rankomis su grūstuve ir peiliu. Žinoma taip būtų išlaikyta tradicija ir pesto gautųsi labai autentiškas, bet ar nuo to pasikeistų skonis? abejoju :)) dedam riešutus (kedro riešutai nesveikai brangūs, todėl vietoj kedro riešutų taip pat tiktų anakardžio, arba net žemės), česnaką, baziliko lapus ir triname, kol viskas susitrina 🙂 įpilam 4 šaukštus aliejaus. Aš pyliau alyvuogių, bet tiktų ir saulėgražų. Aliejaus pilti galima ir daugiau, galima tiesiog paskandinti pesto aliejuje, bet geriausia aišku išlaikyti pusiausvyrą: masė turi būti tiršta — nei skysta nei per kieta.
Visa koše sudedu į ledo kubelių formą. Labai patogu šaldyti, dar patogiau bus po to naudoti — išėmi, ir dedi tiesiai ant patiekalo, uždedi tarkuoto parmezano ir turime tikriausia šviežiausią pesto net kai lauke bus ‑20 🙂
Parašykite komentarą