Ar žinote, kaip šis patiekalas vadintųsi Klaipėdoj ir kaip aš jį vadinu? 🙂 ‘Silkė su morkais’. Kai darbe taip užsisakinėju silkę visi iš manęs juokiasi 🙂 Klaipėdiečio meniu silkės nebūti negali. Skanu, greitai pagaminama ir sveika (silkė yra riebi žuvis, todėl joje yra daug nesočiųjų riebalų). Svarbu išsirinkti gerą silkę. Pirmiausia, tai reikia rinktis sūdytą silkę, o ne marinuotą aliejuje. Aišku vengti visokių dūmų skonio ar kitokių skonių. Aš niekad neperku jau paruoštos ir išdarinėtos silkės filė, o dažniausiai perku neišdarinėtas silkes su galva. Tokia silkė bus skaniausia 🙂 Taip, pat renkuosi, kuo didesnę ir riebesnę silkę 🙂
Silkes išvalyti nėra sunku — nupjaunam galvą, išimam vidurius, perpjaunam palei stuburkaulį, jį išimam, ištraukiam likusias ašakas ir nulupam filė nuo odos. Pastebėkite kaip skiriasi filė iš maniškės silkės ir jau parduotuvėje paruoštų silkės filė 🙂 Ir beje filė gabaliukai bus daug didesni ir riebesni.
- dvi silkės;
- 4 dideli svogūnai;
- 1 kg morkų;
- 5 v.š. natūralaus pomidorų padažo.
Nepamirškit, jei silkė sūdyta, druskos nereikia.
Taigi, pasiruošiam silkę, filė supjaustome kąsnio dydžio gabaliukais. Nusilupam svogūnus, nuskutame morkas. Dabar jums labai praverstų virtuvinis kombainas, bet jei jo neturite — nenusiminkite — viską pasidarysit rankomis. Smulkiai supjaustom/sukapojam svogūną.
Dedame į keptuvę ir kepame kol pasidarys permatomi ir auksiniai (jokiu būdu nesukepinam). Sutarkuojame morkas ir dedame ant pakepusių svogūnų. Aliejaus gali reikėti įpilti papildomai, todėl nepagailėkite. Viską kepame/troškiname ant vidutinės ugnies maždaug 20 min.
Morkos turi sukristi, suminkštėti, bet jokiu būdu nesukepti. Beliko uždėti pomidorų padažą ir išmaišyti. Palaukiame kol atvės ir sudedame silkę, viską išmaišome.
Skaniausia valgyt, kai viskas pastovi per naktį — dalis silkės sūrimo patenka į morkas, todėl būna labai skanu. Beje, taip paruoštos morkos su svogūnais man skanios ir be silkės 🙂
Skanaus
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
“su morkais” 😀 mes, žemaičiai — jėga 😀
Nors aš ne klaipėdėtietė, bet irgi nuo Žemaitijos krašto. mano mama taip pat sako silkė su ‘morkais’ ir tik dabar tai supratau, nes anskčiau niekada neatkreipdavau dėmesio, nes tėvelis tai normaliai, “lietuviškai” vadina ;))
Smagu 🙂
”cibulės” ir ”morkai” ir iš mano vaikystės… Sugraudino…
Gyvenu Norvegijoje ‚nedideliam miestelyje,ir,patikekit,silkes normalios nusipirkti nelebai galima,nes ner.……o paruostos jos saldzios ir visiskai neskanios,na tik paragaut idomu.Tad teks nusipirkt saldytos silkes file,nes ji dazniausiai buna neprasta,ir pasigamint lietuviskai silkes su morkais.…
Ištikrųjų sūdyta silkė yra senovės palikimas, kuris pas mus dar gyvas. Daug kur tokio konservavimo būdo niekas nebežino 🙂
Taip megstu keptas morkas su svogunais, kad galiu valgyti ir be silkes :))) skaniausiai man jas padaro mociute 🙂 ir niekad nesuprasdavu, kodel kaime sitas priedas prie silkutes kazkoks kitoks 🙂 o gi pasirodo mociute turi slapta recepta: morkytes ir svoguniukus pakepa atskirai ir tik paskui deda i bendra puoda ir pila pomidoru padaza ir toliau troskina kartu 🙂 ir… butinai deda sauksteli cukraus!!! 🙂 siulau pabandyti 😉
Taip, ‘morkai’ ne tik Klaipėdoje, bet visoj Žemaitijoj 🙂 Džiugu, kad yra mane suprantančių 🙂
Kulinarinių tinklaraščių autorius kviečiame dalyvauti vakarėlyje-konkurse, rengiamame tarptautinės tnklaraštininkų dienos proga: http://www.facebook.com/album.php?aid=101688&id=67343846614&saved#!/pages/Vakareliu-Gidas/67343846614
Vakar išbandžiau silkę su MORKAIS. Labai skanu. Prisipažinsiu, tingisi darinėti tas silkes, užtat ir perkam visokias neaiškiai paruoštas. Taip gražiai nudoroti kaip iš parduotuvės nepavyksta…
Tik aš, taupydama brangų laiką, pirmiau ruošiau CIBULIUS IR MORKUS, o kol daržovės vėso, nudarinėjau silkutes.
na taip, morkus pasiruošti verta pirmiau 😀
o dabar uzduosiu toki klausima, del kurio gal kas nors pagalvos, kad esu trenkta, bet as nelabai pazengusi kulinarijoj 😀 jeigu nusiperku is parduotuves silkes su galvom, jas isdarineju, supjaustau, bet juk jos nera sudytos jei su galvom? reikia jas su druska apibert ar kaip?
Viskas gerai, jos sūdytos! Gali būti net per sūrios. Pagal šį receptą išeina labai skanus valgymukas, ne kartą gaminom! Kibk į darbą!
ech, nusipirkau silkes su galvom, isdarinejau jas, ir po to nusprendziau paragaut ar nera jos per surios..o pasirodo, kad druskos jos ir nemaciusios…tai pati apibarsciau druska, bet tikriausiai per mazai, taip ir nepajauciau to silkes surumelio…(as gyvenu uk, tikriausiai cia niekas nesudo ju)
Na, bet morkos su cibuliais tikrai buvo skanios?
Buvo skanu, beriau siek tiek druskos ant morku ir cibuliu, tai tas silkes nesurumas uzsimaskavo siek tiek 😀 kitakart zinosiu kad reikia silke gerai uzsisudyt ir bus pats tas 😉
Lietuvoj nesūdytų silkių tai neįmanoma būtų rasti. Visos pas mus jos sūdytos 🙂
Bet pačiam pasisūdyti vieni niekai. Į vandenį įdedi druskos, silkes ir laikai 🙂
Baigiant kepti morkas įdėjau tarkuotą rūgštų obuolį. Labai tiko.
As visada silke taip valgau, labai skanu su duona.. tik as dar ir pievagrybiu ar kokiu voverusku pasikepinu.