Papildymas. Artėjant vasarai šis receptas vėl tampa aktualiu. Puikiai tinkantis atsigaivinti karštą dieną. O kas dar įdomu ir kuo noriu pasidalinti, tai, kad šis pyragas ideliai dera su baltu alumi (pvz. Švyturio Baltu arba kokiu kitu jūsų megstamu kvietiniu alumi). Puikiai atsigaivinsite karštą dieną. Ju olabiau, kad prie pyrago nei kava nei arbata nelabai tinka 🙂 Rekomenduoju.
Užtruksite 30 — 60 min.
Iš karto noriu parašyti, kad pyraguose aš nesispecializuoju, ir tai yra pirmasis mano keptas pyragas 🙂
Ir vėl tęsiu kulinarines keliones. Šį kartą tikras, tradicinis amkerikietiškas patiekalas. Ir ne koks mėsainis, o pyragas 🙂
Citrininis pyragas (key lime pie) yra tradicinis amerikietiškas pyragas, kurio šaknys Floridos valstijoje. Pagrindinis šio pyrago ingriedientas — specialios citrinos, kurios auga Florida Keys salose. Jos yra daug mažesnės už mums įprastas citrinas ir Lietuvoj jų tikrai nerasime.
Kadangi pyragas kažkada gimė Floridoj, tai ir visi ingridientai yra labai logiški. Pienas kondensuotas, nes Floridoj karšta, todėl šviežio pieno ilgai neišlaikysi. Citrinų sultys veikia kaip konservantas. Beto citrinų sultys sutraukia pieno ir kiaušinių trynių mišinį taip, kad net galima pyrago nebekepti, o tik gerai atšaldyti. Taip iš pradžių ir buvo daroma.
O iš kur aš sužinojau apie šį pyragą? 🙂 Kaip jau turbūt žinote, kad aš žiūriu serialą Dexter, kurio veiksmas vyksta ne kur kitur o Floridoj. Tai vienoje serijoje buvo labai daug kalbama apie šį pyragą, ir Deksteris jo ieškojo. Todėl man labai parūpo, kas ten toks per pyragas. Išbandžiau. Labai patiko. Labai gaivus, saldžiai rūgštus ir labai skanus 🙂 Pamėginkit.
Pagrindui:
- 1.5 pakelio sausainių “Gaidelis” (originale “Graham crackers”);
- 2 v.š. cukraus;
- 100 gr. margarino;
Viduriui:- 4 kiaušinių tryniai;
- 4–5 citrinų sultys;
- 2 citrinų žievelė;
- 1 ind. kondensuoto pieno;
Viršui:- 4 kiaušinių baltymai;
- 4 v.š. cukraus (kad būtu saldžiai).
Pagrindas
Susmulkinam sausainius. Turime gauti trupinukus, kuriuos sumaisome su cukrum ir margarinu. Gaunam masę — tešlą, kuria dedame į skardą ir rankomis formuojam blyną su aukštais kraštais.
![]()
![]()
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Kišame į orkaitę ir kepame 180 laipsnių temperatūroj ~10 minučių, kol gražiai paruduos. Išimam, atvėsinam.
Vidurys
Su elektriniu mikseriu gerai išplakame kondesuotą pieną ir kiaušinių trynius. Kol mišinys plakamas, išspaudžiame citrinų sultis, patarkuojame žievelę.
![]()
![]()
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Viską supilam į mišinį, toliau plakama. Pastebėsite, kaip mišinys sutirštės. Šitą masę pilame į iškeptą blyną ir kišame į orkaitę dar 10–12 minučių. Iškepę atvėsinam.
![]()
![]()
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Viršus
Šio pyrago viršus yra morenginis ir saldus, todėl labai tinka kaip atsvara rūgščiam viduriui. Baltymus palakame 5–7 minutes kol pasidarys balti ir purūs.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Po truputį supilam cukrų ir gerai išplakame, kad cukrus ištirptų. Masę tepame ant viršaus ir vėl pakepam 7–10 minučių, kol baltymo viršunės pradės ruduoti. Atvėsinam pyraga kambario temperatūroj, o po to šaldytuve.
![]()
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Skanaus 🙂
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
Sveikinu, kaip pirmasis pyragas, jis tikrai atrodo puikiai! ( ir ne kaip pirmasis irgi ))
ačiū 🙂
Ne į temą: tęsiant kalbą apie avatarus, regis saldžiųjų kepinių kepėja Nolita labai jau pavydi to pyrago 🙂
Į temą, Key Lime Pie atrodo išties skaniai, bet aš ir žinau, kad jis yra žiauriai gardus 🙂 Tiesa, spėju čia paprastosios žaliosios citrinos iš vietinio PC, ar ne? Ar Key lime’ai? 😀
Hmm.. vis dėlto tam viršui reikia kiaušinių baltymų, o ne trynių…:) Apsirikot ten pradžioj..
Bet šiaip turėtų būti skanu. Bandysim…
O tiksliai, ačiū 🙂
Keista.. O koks rysys tarp key lime pie ir Lemon Moringue Pie? Kondensuotas pienas? Nes LMP tradiciskai naudojamas krakmolas ir jokio KP..
Siaip esu kepus ir ta ir ta (nors abu vadinu LMP, tik viena laikau supaprastintu jo variantu) ir man asmeniskai labai prie sirdies tradicinis LMP su krakmolu.. Nors kito pliusas tas, kad labai greit pasigamina..
Oi dar nuziurejau, kad pagrindas kitas.. Tad gal tai isties visai kitas pyragas.. Susimakalavau pati dabar :))
kondesuotas pienas čia svarbu, nes be jo būtų per daug rūgštu 🙂
Na tai nereikia, kad isimam kondensuota piena ir visa kita paliekam ten pat 😀 Stai pvz LMP: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3482/ultimate-lemon-meringue-pie
na panašus turėtų būti.
Bet citrinų sultys sutraukia kondensuotą pieną, jei jo nebūtų, nebūtų ką sutraukti 🙂
Och, būtinai gaminsiu šį puikų pyragą, nes mano namuose vienas itališkas citrinų pyragas yra įvardintas nr1nas iš visų eksperimentų. Puiki idėja!
Beje, labai lengvai ir greitai pagaminamas 🙂
O čia kokiu šaltiniu naudojais?
visur key lime pie receptas toks pat 🙂 nes jei receptas kitoks, tai nebe key lime pie 🙂
http://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:Key_Lime_Pie
http://en.wikipedia.org/wiki/Key_lime_pie
tikiu , kad pyragas labai gardus ir tuo ne kiek neabejoju, bet papriestarausiu del keleto dalyku
1 cia tikrai labiau panasu kaip minejo “piktas veidukas” 😀 i lemon meringue pie.. net isoriskai labai panasus :)) bet pagal ingridientus sprendziu, jog cia hibridas pastarojo ir key lime pyragu.
taigi pyragas vadinasi key LIME !! tegu ir specialus laimai bet visgi laimai eina i sudeti , o ne citrinos.
2 sausainiai jie butinai turi buti kakaviniai sitame pyrage. pati kalbejau su tikru floridieciu apie sita pyraga del to zinau ka sakau.beje turiu pagirti del pagrindo. tiesa originale naudojami graham krekeriai, kurie yra be proto saldus. del to mano jau mineto floridiecio patarimas gaminant buvo toks kaip cia kad ir darete imti paprastus sausainius ( bet sokoladinius) ir dar ideti cukraus :))) saldu turi but 😀
čia yra citrininis pyragas, kurį dariau pagal key lime pie receptą. Tikrai nepadarysiu tokio pat be reikiamų produktų. 🙂
iškilo klausimas: ar kondensuotas pienas saldus turėtų būti? 🙂
Saldus kondensuotas pienas.
Jei kepsi su nesaldziu– ipilk cukraus. Gaunas tas pats, jau ismeginta 😉
P.S. Vienas is skaniausiu kada keptu pyragu (bent kol kas). Ji nurungia nebent Simtalapis. Na ir gal dar sluoksniuoti pyragaiciai su avietem… 🙂
as suprantu, ir nesigincyju, kad neimanoma pagamint patiekalo be reikiamu ingrudientu, bet manau ji imanoma pagamint bent jau labai panasu. t.y. naudoti laimus. o jau ten “key” ar ne “key” cia kitas dalykas.. 😛 tiesiog mano manymu keisti laimus citrinomis tas pats kas keisti juos pvz. obuoliais.. juk laimu pas mus pilna bet kokioj parduotuvej..
kas sakė, kad key lime pagal skonį yra panašesnis į mūsišką laimą labiau negu į citriną?
o gi tas pats minetasis floridietis sake kad key lime yra tie patys musiski laimai , tik kitokia rusies atmaina. taigi man irgi atrodo logiska, kad laimas labiau panasu i laima , o ne i citrina… zinoma yra pas mus tokiu “ensteinu”, kurie laimus zaliom citrinom vadina. bet cia tas pats kas apelsina vadint oranzine citrina… arba koki nors kiaulienos troskini vadint Kiaulienos befstrogenu 😉 prasau mano repliku nepriimti blogai, tikrai nieko blogo nenorejau parasyt, tai tik pastabeles ‚kalbant apie autentiska recepta, ingridientus ir esamus produktus . ir , kurios ‚mano manymu, yra tik smulkmenos , nes tikiu , jog sitas pyragas isties gavosi puikus 🙂
Tuo tarpu visas internetas rašo kad key lime skonis skiriasi nuo paprasto laimo 🙂 Skiraisi ne tik skonis, bet ir dydis spalva. Beje, visi šie trys vaisiai priklauso tai pačiai šeimai ir genčiai 🙂
Pyragas iš ties puikus, beje jis buvo darytas iš trijų citrinų ir dviejų laimų 🙂
nukeliu kepure vien jau pries Tamstos pastangas iskepti si puiku pyraga ir znoma kompromiso paieskas tarp produktu. ka jau kalbet, kad reikia pirma paciai sita reikala iskept , o tik tada kudakuot 😀 taip kad pirmiausia ir giriu uz rezultata, kad jis apskritai pavyko ir dar netgi buvo valgomas. saunu 🙂
🙂
aš irgi dexterio gerbėja, bežiūrint tą seriją man taip pat kilo noras iškepti šį pyragą, beje, jei žiūri originalo kalba, tuomet ten aiškiai girdisi lime cake, tai pritariu Neringai, o kas dėl skonio skirtumu, tai manau, jog visi žino, kad Afrikoj bananai skanesni nei Lietuvoj, vistik bananas yra bananas ir blablabla.
Gal kepti jį kalėdoms?
O man girdėjosi key lime pie 🙂 Kalėdoms jis pats tas. Po visokių mišrainių labai tiks atsigaivinti ir lengvai užkąsti desertu 🙂
Palikite komantarą čia…Sveiki norejau paklausti,o padas torto turi buti kietas nes man gavosi kietas.
aha, pakankamai kietas ir trapus. Žinoma, ne toks kietas, kad būtų sunku įkasti 🙂
Tai va, valgau as dabar savo iskepta citrinini pyraga ir turiu pastabu:) Siaip labai labai skanus, ir pakankamai lengvai pagamimanas, tik vienas netikslumas! Man neatitiko nurodytas kepimo laikas. Vidurinysis sluoksnis liko neiskepes… Teko kepti dar papildomai 15 min, ir aisku nuo to nukentejo pyrago isvaizda. Dejau i 30 cm skarda, sluoksnis gavosi neplonas, tad manyciau viskas dar priklauso nuo indu kuriuose gaminame. Jei buciau supylusi i 50 cm skarda, net neabejoju, jog butu iskepes per 10–12 min.
Gal storas sluoksnis buvo. Nes pas mane gana plonas buvo. Beto nera ten kam ir kepti — sausainiai jau buna iskepti:)
Pridirbau.. Kepiau pagal nurodymus, galvojau, kad vidus turi būt toks “Jiggly”. Nu ir ką? Sugadinau visą pyragą. 😀 Prapjovus ištekėjo neiškepęs vidus..
o gal dėl kokių nors kitokių priežasčių tai galėjo nutikti?
Gal ir nesigavo tas tikrasis,bet buvo laaaaaaaabai skanu!Aciu uz receptuka.
Vel susiruosiau gamint pyraga.Tik man iskilo klausymukas del citrinu sulciu kiekio.Visos sitrinos ir laimai buna skirtingo dydzio,tai ir sulciu issispaudzia skirtingas kiekis…Kiek gi vistik mililitrais,saukstais ar dar kuom nors reiktu matuoti ju kieki,reikalinga pyragui?aciu
visada reikia ragauti 🙂 Ne tik citrinos būna skirtingos, bet ir skonio receptoriai. Net ir šiam pyragui, man rūgštumas buvo labai tinkamas, kitiems per rūgštus 🙂
OK!aciu,ragausiu,nors gamindama beveik niekada neragauju.…Gal kada prie progos ir amerikietiska obuoliu ar surio pyraga pagaminsi ir pasiulysi?.….Butu labai saunu.…
ką nors sumąstysiu 🙂
Pagaminau!Dariau tik is laimų,gavosi superinis.…Pusė pyrago buvo suvalgyta iš karto.…
tikiu 🙂
Plakiau as ta kondencuota piena su tryniais,sultim ir zievele ir niekas man ten nesutirstejo, o plakiau apie 20 min. jei nedaugiau. Kaip vandeneli supyliau ant to pado. Ziuresiu kas cia gausis, kai istrauksiu is saldytuvo. Bet jauciu, kad reiks viska sveist lauk 🙁
labai keista.
[…] desertuose aš nesispecializuojuosi. Nebent pyragas labai labai skanus, toks kaip amerikietiškas citrininis. Taigi šį kartą antrasis pyrago receptas — labai skanus, labai saldus ir riebus — […]
sveiki:}}
bandžiau kepti, bet toji vidurinė citrinų dalis man kažkodėl nesutirštėjo, nors dariau viską pagal tai,kaip čia yra parašyta. įdomu kodėl taip galėjo nutikti, gal turite kokių patarimų kaip to išvengti kitą kartą?;/
Tikrai negaliu atsakyti. Visgi, gal bent kiek sutirštėjo?
deja ne, ir iškepti normaliai neiškepė — prapjauni ir teeeka.
sveiki,man irgi nesutirštėjo,nors produktai kambario temperatūros ir kokybiški.…galvoju gal buvo per daug citrinų sulčių? visgi vidurinę dalį pakepiau gerokai ilgiau,kokį pusvalandį ir niekas netekėjo 😉 beje kai kuriuose receptuose į viduriniają dalį deda ne trynius bet visą kiaušinį.
Pameginkite dar 🙂 o nesutirstet galejo del daugelio priezasciu..
Niekas neteka — jei naudoji geros kokybės produktus, o visi vidurinio sluoksnio ingredientai kambario temperatūros
Gavosi liux, o vidurinis sluoksnis buvo gana skystas kol šiltas, atšalęs tapo toks lengvai purus.
[…] gražūs sirupo lašeliai — žodžiu, kažkas keisto). Bet idėja man patiko (ją užtikau Audriaus bloge su labai gražiomis nuotraukomis ir iliustruotais žingsneliais). O tiko todėl, kad radau, kur […]
Dieviskai skanus pyragas! Praeita savaitgali kepiau tai visa seimynele buvo maloniai nustebinta. Aciu uz saunu recepta! =)
atrodo puikiai, bet skonis tai jau atsiprasau (puke) nezinau kokio skonio jis turetu buti, bet man gavosi tiesog pasibaisetinas, teko ismesti nes niekas nevalge, pabreziu kad atrode tikrai ispudingai.. mane vien tas kiausinio skonis ir kvapas nuzude.. gaila, labai gaila, kad kokybe neatitinka pyrago isvaizdos.. (nemanau kad as kazka blogai padariau, nes pyragus kepu pakankamai daznai, greiciausiai tas skonis toks ir turi buti, deja…)
gal kiaušiniai jau tik išmušti smirdėjo? 🙂 Nesuprantu, kaip gali smirdėti geras kiaušinis? Gal reiktų šviežius pradėti naudoti? 😀
nesupranu, darau šį pyragą, bet antras sluoksnis ipilus citrinų sulčių netirštėjo?…kas gali būti? dėtas sutirštintas kond. pienas saldintas, kiaušinių tryniai ir sultys, natūraliai spaustos?gal kepimo metu pagerės kažkas.…
labai labai reikia pagalbossss
Na taip su tuo viduriniuoju sluoksniu ir man netirstejo, bet kepiau ilgiau apie 30 min, morengai uzsidejo, apkepe, tiksliau, gal apdziuvo ir tai ne 10–15 min, apie 20–30…Ziuresiu kas gausis.…
Mane sudomino lengvumas, produktu paprastumas ir prieinamumas.…
Taciau visgi sprendziu, gal citrinos neturi kazkokios tokios rugsties , kaip laimas?… Todel vien is citrinu ir netirsteja???
Na ne kas, skystas gavos, morenginis lyg ir labai puikiai, bet tas citrusinis.….ne ne ne…Mesiu lauk. Kiek as atsimenu, i tokius ju ( amerikieciu) “pie” atrodo dar krakmolas eina…Kuris manes neveza visai…O cia gundziaus isbandyt, vien todel, kad jo nera ir , kaip minbejau, produktai prieinami… Taciau, rezultatas grazus, bet ka pavalgyt ?.…
Labai keista, kodėl netirštėja. Nes tirština, tai rūgštis, o jos yra tiek laime, tiek citrinoj.
[…] iš kassuvalgyti, redagavau, atsižvelgama į komentuotojų nesekmes. Imiau produktus redamasi savo patirtimi ir […]
tikrai nesudėtingas paruošimas, išėjo labai puikiai, nors ir plakant kondensuotą pieną su citrina, jis nesutirštėjo, tačiau iškepus problemų nebuvo 🙂 labai citriniška
kepiau gan senai ir man nesutirštejo citrinų sluoksnis
Puikus pyragas, kepiau ne kartą ir visada puikiai pavykdavo 😉 esu bandžiusi ir receptą be kondensuoto, su krakmolu, tai nesutirštėjo.
Tiesa, sausainius ėmiau Selga ir nedėjau papildomai cukraus, skonis labai geras 🙂
O kokį margariną naudoti? Paprastą ar skirtą kepiniams?
Visada kepdamas naudoju sviestą vietoj margarino ir nededu citrinų — tik laimus.
Gaunasi puikiai ir labai skaniai…
Ypatingai skanu prie balto alaus 🙂
Skanus pyragas tik nezinau ar tokia saldi dalis , geltonoji, turi gautis– Gavosi ir saldi, ir rugsti. Man pasirode,kad per saldus tas viduriukas. o siaip liuks. tik vietoj 4–5 citrinu naudojau 1,5 dideles.
tai dėl to ir gavosi per saldus, kad mažokai citrinų
sunaudojau 4 citrinas. gavosi siaubingai rūgštu 🙁 gal tikrai reikėjo alum užgerti 😉
Sveiki,
o kokios konsistencijos turėtų gautis morengas? Kepant tik 10 minučių…
Mano turbūt gausis lipnus.. Ryt ragausiu. Ar kažkur suklydau plakant, ar čia taip turi būti?
150ml. cirinos sulciu visiskai pakanka…ie net labai gerai jauciamas citrinu rugstumas.. o tai yra apie 2 citrinos!