Papildymas. Artėjant vasarai šis receptas vėl tampa aktualiu. Puikiai tinkantis atsigaivinti karštą dieną. O kas dar įdomu ir kuo noriu pasidalinti, tai, kad šis pyragas ideliai dera su baltu alumi (pvz. Švyturio Baltu arba kokiu kitu jūsų megstamu kvietiniu alumi). Puikiai atsigaivinsite karštą dieną. Ju olabiau, kad prie pyrago nei kava nei arbata nelabai tinka 🙂 Rekomenduoju.
Užtruksite 30 — 60 min.
Iš karto noriu parašyti, kad pyraguose aš nesispecializuoju, ir tai yra pirmasis mano keptas pyragas 🙂
Ir vėl tęsiu kulinarines keliones. Šį kartą tikras, tradicinis amkerikietiškas patiekalas. Ir ne koks mėsainis, o pyragas 🙂
Citrininis pyragas (key lime pie) yra tradicinis amerikietiškas pyragas, kurio šaknys Floridos valstijoje. Pagrindinis šio pyrago ingriedientas — specialios citrinos, kurios auga Florida Keys salose. Jos yra daug mažesnės už mums įprastas citrinas ir Lietuvoj jų tikrai nerasime.
Kadangi pyragas kažkada gimė Floridoj, tai ir visi ingridientai yra labai logiški. Pienas kondensuotas, nes Floridoj karšta, todėl šviežio pieno ilgai neišlaikysi. Citrinų sultys veikia kaip konservantas. Beto citrinų sultys sutraukia pieno ir kiaušinių trynių mišinį taip, kad net galima pyrago nebekepti, o tik gerai atšaldyti. Taip iš pradžių ir buvo daroma.
O iš kur aš sužinojau apie šį pyragą? 🙂 Kaip jau turbūt žinote, kad aš žiūriu serialą Dexter, kurio veiksmas vyksta ne kur kitur o Floridoj. Tai vienoje serijoje buvo labai daug kalbama apie šį pyragą, ir Deksteris jo ieškojo. Todėl man labai parūpo, kas ten toks per pyragas. Išbandžiau. Labai patiko. Labai gaivus, saldžiai rūgštus ir labai skanus 🙂 Pamėginkit.
Pagrindui:
- 1.5 pakelio sausainių “Gaidelis” (originale “Graham crackers”);
- 2 v.š. cukraus;
- 100 gr. margarino;
Viduriui:- 4 kiaušinių tryniai;
- 4–5 citrinų sultys;
- 2 citrinų žievelė;
- 1 ind. kondensuoto pieno;
Viršui:- 4 kiaušinių baltymai;
- 4 v.š. cukraus (kad būtu saldžiai).
Pagrindas
Susmulkinam sausainius. Turime gauti trupinukus, kuriuos sumaisome su cukrum ir margarinu. Gaunam masę — tešlą, kuria dedame į skardą ir rankomis formuojam blyną su aukštais kraštais.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Kišame į orkaitę ir kepame 180 laipsnių temperatūroj ~10 minučių, kol gražiai paruduos. Išimam, atvėsinam.
Vidurys
Su elektriniu mikseriu gerai išplakame kondesuotą pieną ir kiaušinių trynius. Kol mišinys plakamas, išspaudžiame citrinų sultis, patarkuojame žievelę.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Viską supilam į mišinį, toliau plakama. Pastebėsite, kaip mišinys sutirštės. Šitą masę pilame į iškeptą blyną ir kišame į orkaitę dar 10–12 minučių. Iškepę atvėsinam.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Viršus
Šio pyrago viršus yra morenginis ir saldus, todėl labai tinka kaip atsvara rūgščiam viduriui. Baltymus palakame 5–7 minutes kol pasidarys balti ir purūs.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Po truputį supilam cukrų ir gerai išplakame, kad cukrus ištirptų. Masę tepame ant viršaus ir vėl pakepam 7–10 minučių, kol baltymo viršunės pradės ruduoti. Atvėsinam pyraga kambario temperatūroj, o po to šaldytuve.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Skanaus 🙂
Parašykite komentarą