Kai buvau vaikas, valgiau beveik viską, išskyrus razinas ir burokėlius. Dar ir dabar nevalgau razinų (ir visų kitų džiovintų vaisių), bet užtai burokai yra pati skaniausia daržovė. Labai patinka džiovinti burokėliai, puikiai derantys prie alaus, patinka ir virti ar marinuoti. Bet patys skaniausi burokėliai yra kepti! Verdant buroką viskas yra aišku – gauname tą patį buroką, bet kepant vyksta visai kitokia chemija (matyt man dėl to ir patinka kulinarija, nes ji labai artima chemijai). Kepdami burokai yra veikiami aukšta (~200 laipsnių) temperatūra, todėl juose esantys cukrai (ne cukrus, o cukrai) karamelizuojasi, todėl iškepę burokai turi visai kitokį, daug įvairesnį ir kvapesnį skonį. O iškepti burokus taip pat lengva, kaip ir išvirti, tereikia juos uždengti folija ir kepti orkaitėje apie 1–2 valandas – priklausomai nuo burokų didumo ir šviežumo. Taip iškepti burokai tiks ir vieni, kaip užkandis prie tamsaus alaus, ir kaip garnyras prie jautienos, žvėrienos, daržovių patiekalų.
- 3–4 nelabai dideli šviežūs burokai;
- 100ml balzaminio acto;
- 3 a.š. rudojo cukraus.
Gerai nuplaukite burokus, nupjaukite lapus, neskuskite. Sudėkite juos į skardą kurioje kepsite, apipurškite aliejumi, pabarstykite druska, uždenkite dangčiu arba folija ir dėkite į 200 laipsnių karščio orkaitę.
Ten burokėlius kepkite 1–2 valandas (priklauso nuo dydžio, manieji kepė apie 1,5 valandos). Kaip žinoti ar burokas jau iškepęs? Paimkite medini krapštuką ir durkite per buroko vidurį. Krapštukas su nedideliu pasipriešinimu turėtų sulįsti (nesitikėkite, tokio minkštumo, kaip kad yra su bulve). Iškeptus burokus išimkite padėkite paprastai, kad atvėstų.
Kaip tik iškeps burokai, paimkite keptuvę, ar nedidelį puodą, supilkite ten actą, sudėkite cukrų, viską kaitinkite ant stiprios ugnies, kol pasidarys tirštas, salstelėjęs sirupas.
Nulupkite burokus (jie nusilups labai lengvai) ir supjaustykite vieno kąsnio dydžio gabalėliais. Sudėkite į dubenį, apipilkite gautu balzamiko sirupu ir uždėkite keletą sutrintų pipirų. Puikiai tiks kaip užkandis prie tamsaus alaus. Taip pat tiks prie troškintos ar keptos jautienos su ar be bulvių koše.
Skanaus!
Parašykite komentarą