Desertas — Fondant au chocolat, kurį rekomenduosiu pirmiausia prie tamsaus alaus (pvz. Švyturio Baltijos arba panašių — tamsių, sodrių, kiek saldokų) ir tik po to prie kavos, arbatos ar ledų.
Jei skaitote mano blogą, tai esate pastebėję, kad aš desertų beveik negaminu, nebent tai būtų, kažkas ypatingo beigi paprastai pagaminamo. Šį kartą, be to, kad šis desertas ypatingas, labai lengvai ir greitai pagaminamas, jis dar puikiai tinka prie tamsiojo alaus. Šokolado saldumas labai dera prie karamelinio salyklo, o šokoladinis kartumas – prie alaus apynių kartumo. Būtinai išmėginkite – nustebsite 🙂 Tad tamsus alus ne tik tinka prie tamsios mėsos patiekalų, bet ir prie šokoladinių arba karamelinių desertų.
Ačiū pusbroliui Pauliui, dirbančiam restorane, kad pasidalino receptu ir formelėmis 🙂 Tikiuos paliksi jas man?? 🙂
- 100 gr. juodo juodo šokolado (pvz. su 85% kakavos)
- 100 gr. sviesto
- 2 didesnių kiaušinių
- 3–5 v.š. cukraus pudros
- 2 v.š. miltų
- Kakavos
Virš verdančio vandens puode ištirpinkite šokoladą su sviestu. Tirpinkite kol viskas ištirps.
Kol lėtai tirpsta šokoladas su sviestu, išplakite kiaušinių baltymus. Plakti reikia kol visa masė bus standi, bet dar ne tokia, kokios reikia morengų gaminimui. Į išplaktus baltymus sudėkite cukraus pudrą bei trynius ir vėl viską gerai išplakite. Turi gautis standi tiršta šviesiai gelsva masė.
Įsitikinę, kad ištirpintas šokoladas dar nesustingęs ir, kad ši masė ne per karšta, supikite suplaktus kiaušinius ir sudėkite miltus. Nei indas su šokoladu, nei pati šokolado masė neturi būti karšta, kitu atveju gausite kiaušinienę su šokoladu, ir ar ji derės prie alaus – negaliu pasakyti :). Taigi, viską atsargiai sumaišykite. Maišykite ranka, ne plakikliu (mikseriu) ir nepersistenkite, nes masė turi gautis tokia standi bet kartu ir spyruokliuojanti (neradau kitokio žodžio 🙂 ).
Šią masę sudėkite į molinius, silikoninius ar dar kokius nors indelius. Nepridėkite iki pat viršaus – palikite vietos, nes masė pakils. Dalį pyragėlių galite užšaldyti šaldytuvo kameroje.
Kepimas. Jei kepate iškart, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir sudėkite indelius tik į gerai įkaitusią orkaitę. Kepkite ~7–8 min. Jei kepsite užšaldytus – atitirpinti nebūtina, tereikia kepti ilgiau 2–3 min.
Skanaus!
Parašykite komentarą