Puikus receptas šaltam darganotam orui. Juo labiau, kad visi pagrindiniai patiekalo ingredientai labai rudeniški ir lietuviški – burokėliai, slyvos, svogūnas. Kaip vėliau pamatysite, šio patiekalo esmė visai ne kepsnyje, t.y. mėsoje, o padaže. Padažas labai gerai tinka prie jautienos kepsnio. Jo galite pasidaryti ir daugiau, šaldytuve galėsite laikyti bent savaitę. Šis padažas dar ypatingai gerai tiks prie mėsainio. Užtepkite jo ant jautienos maltinio, uždėkite raudonojo svogūno ir dėkite tarp bandelių – pamatysite koks skanus gali būti mėsainis ir be jokių salotų lapų, kečiupų ar majonezų. Iš žinoma – puikus derinys su Švyturio Baltijos alumi.
- ~400gr. jautienos išpjovos;
- 1 nedidelis svogūnas;
- 5–6 džiovintos slyvos;
- 4–5 v.š. raudonųjų slyvų uogienės arba džemo;
- 1–3 a.š. rudojo cukraus;
- 3–4 nedideli, švieži burokėliai;
- 1 v.š. balzamiko acto;
- 2 v.š. grūstų pipirų;
- 1 v.š. sviesto;
- Druskos.
Nupjaustykite visas plėves ir sausgysles nuo jautienos išpjovos. Ją supjaustykite tokio storio kepsniais, kokius mokate iškepti arba kokius mėgstate valgyti. Nusausinkite, pabarstykite druska ir pipirais. Mėsą kepsite pačią paskutinę, tad trumpam ją pamirškite.
Burokėlius nuplaukite ir pavirkite 5 minutes (jei didesni tai iki 10min). Truputį apvirtus burokus supjaustykite griežinėliais ir sudėkite kepti į keptuvę su nedideliu kiekiu alyvuogių aliejaus. Kepkite ant vidutinės ugnies pamaišydami apie 20 min. Tada įpilkite balzamiko acto, actą gerai pakaitinkite, kad beveik visas išgaruotų. Pabarstykite burokus 1 a.š. rudojo cukraus, išmaišykite, keptuvę uždenkite ir palikite ant minimalios ugnies, karts nuo karto pamaišydami.
Kol virs burokai – darykite padažą. Pakepkite smulkiai susmulkintą svogūną, tada sudėkite smulkintas džiovintas slyvas ir dar pakepkite. Užuosite, kaip maloniai pakvips namie 🙂 Sudėkite slyvų uogienę ir įpilkite pusę stiklinės vandens arba jautienos sultinio. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol padažas sutirštės. Jei jūsų slyvų uogienė buvo rūgštoka, įdėkite cukraus. Taip pat įdėkite 2 a.š. grūstų pipirų – norime gauti maloniai juntamą aštrumą, jokiu būdu ne per smarkų, ne deginantį. Sutirštėjusį padažą nuimkite nuo ugnies ir pagardinkite sviestu, kurį gerai išmaišykite.
Mėsą kepkite ant gerai įkaitintos keptuvės po maždaug 3 min iš vienos ir 2–3min iš kitos pusės. Valgykite viską su bulvių koše ar šparaginėmis pupelėmis.
Skanaus!
Parašykite komentarą