Kelionė į Kauną, bet ne į zoologijos sodą, o į seniausią ir didžiausią alkoholinių gėrimų gamyklą. Skaitykite toliau, jei esate sulaukę bent 18 metų. Beto, nepamirškite, kad vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos, bei visuomenės gerove. Šiuo straipsniu aš visiškai nenoriu skatinti, reklamuoti ar girti jokių alkoholinių gėrimų, pagamintų tiek čia, “Stumbre”, tiek kažkur kitur. Kadangi ši ekskursija man patiko, tai tikiuos, kad skaitydami sužinosite naujų dalykų.
Taigi, aš pats stipriuosius gėrimus vartoju retai, mažais kiekiais, ir dar dažnai paskatinu kitus vartoti su saiku. Beto, labai viliuosi, kad alkoholinių gėrimų gėrimo kultūra ateis į Lietuvą ir žmonės pradės gerti saikingiau. Nežinau, ar visi stipriųjų gėrimų gamintojai suinteresuoti, kad jų gėrimus imtų vartoti atsakingiau ir kultūringiau (mažiau, bet geresnius ir brangesnius), bet, kiek man pasirodė, „Stumbrui“ tai kažkiek rūpi (arba tiesiog aš tuo patikėjau).
Tai apie viską nuo pradžių. „Stumbras“ blogeriams suorganizavo ekskursiją į savo gamyklą Kaune. Tuo pačiu aišku, norėjo pristatyti ir savo naują „Devynerių“ degtinę, bet apie ją vėliau. Taip pat su mumis vyko ir etnologas profesorius Libertas Klimka, kuris man, kaip dideliam istorijos ir Lietuvos mylėtojui patinka. Profesorius papasakojo, kaip ir kodėl senovėje dažniausiai buvo naudojami skaičius 3 ir 9.
Pirmiausia noriu labai pagirti „Stumbro“ muziejų. Jei kas būsite Kaune, tikrai užsukite. Bet kokia įmonė, kuri skelbiasi, apie tai, kokios svarbios yra tradicijos ir paveldas, turėtų turėti analogišką muziejų (ne žodžiais, o darbais… :)). Kas man buvo įdomu, kad degtinė buvo išrasta tik 16a., o aš galvojau, kad daug ankščiau. O tai padarė arba lenkai arba rusai arba lietuviai.
Dar vienas įdomus momentas, kad degtinę „Lithuanian“ „Stumbras“ pradėjo gaminti dar sovietmečiu, ir ji buvo skirta tik eksportui (aišku, nes išgėrus jos lietuviui, buvo galima netyčia sužadinti patriotinius jausmus, kurių tuometinė valdžia visai nenorėjo).
Gamyba
Visada turėjau klausimą, kuo skiraisi pigi degtinė nuo brangios, nes sudedamosios dalys yra tos pačios: vanduo ir spiritas. Atsakymą sužinojau Kaune. Pirmiausia skiriasi spiritas, kurio yra trys klasės: aukščiausia, ekstra ir liuks. Liuks spiritas yra geriausios kokybės, bet Liuks spiritas iš vienos gamyklos nėra tolygu tos pačios klasės spiritui iš kitos. Tad čia atsiranda pirmas niuansas. Antras – vanduo. Bet šiais laikais tikėtina, kad didžiuma gamyklų naudoja visaip išfiltruotus ir išplautus vandenis. Ir pagaliau trečias – tai kas vyksta, kai sumaišomas spiritas su vandeniu. Čia prasideda jau chemija. Pasirodo, kai sumaišai skaidrų spiritą su dar skaidresniu vandeniu, gauni balzganą skystį, kurio šiaip daugelis net negertų 🙂 O tada jau prasideda svarbiausias darbas – filtracija. Iš pradžių filtruoja per anglies ir kvarcinio smėlio filtrus. Filtrai tai tokios 4m aukščio ir 80 cm pločio kolonos pripildytos anglies arba smėlio, ir per tą masę eina vandens ir spirito mišinys (dar ne degtinė). Po to mišinys keliauja per sidabro, dar vėliau aukso, ir dar platinos filtrus. Ir tai, kas jau išbėga iš paskutinio filtro – yra degtinė.
Trejos devynerios
Tai senovinis lietuvių žolelių gėrimas. Gėrimui naudojamos 27 žolės – surinktos iš trijų skirtingų vietų, tad gaunasi po 9 žoleles. Kaip papasakojo profesorius L. Klimka, senovės lietuviai naudodavo dažniausiai skaičius 3 ir 9. Ir tai yra kilę iš archajiškojo mėnulio kalendoriaus algoritmo: mėnulio fazių ženklais mėnesių dienos suskirstytos į devyniadienes savaites, o mėnulis „keliauja“ po devynias paras. Priešpilnis, pilnatis ir delčia dalija žvaigždinį mėnesį, trunkantį maždaug 27, 3 paros, į tris devyniadienes savaites. Ir jei dar pamenate lietuvių liaudies pasakas tai ten tų trejetų ir devynetų būdavo devynios galybės 🙂
Tikslus žolelių antpilo receptas nėra atskleidžiamas, tačiau yra žinoma, kad į jo sudėtį įeina 27 augaliniai ingredientai: šventagaršvių, rabarbarų, gencijonų, vaisinių alpinijų šaknys, pipirai, imbieras, muskatų riešutai ir žiedai, apelsinų, citrinų žievelės, šaltekšnių, cinamonų žievė, žvaigždinių anyžių vaisiai, juodgrūdžių sėklos, stumbražolė, kardamonų vaisiai ir kt. Atrinktas žoleles užpylus alkoholiu ir ilgai brandinant, gaunamas garsusis „Trejų devynerių“ antpilas. Tas antpilas gaunasi 47% stiprumo, bet man jis patiko. Ypač tiktų, kokį šaltą žiemos vakarą. Iš to antpilo daro trauktinę „Trejos devynerios“. Bet, įsivaizduokit, to antpilo į trauktinę įeina tik 2% 🙂
Tą patį kartųjį žolelių antpilą dar distiliuoja. Distiliatą maišo su degtine ir gauna žolelių degtinę „Devynerios“, dėl, kurios mes ir važiavome į Kauną. Degustacinė jos taurelė manęs nenupurtė, kaip kad dažnai būna ragaujant degtinę 🙂 (čia dar ji buvo net neatvėsinta). Jei man patiktų degtinės, tikiu patiktų ir šita.
Ačiū „Stumbrui“ už ekskursiją ir didelis ačiū vyriausiajai ekspertei poniai Aldonai už įdomų pasakojimą (beje p. Aldona tai nereali moteris, tikras „Stumbro“ turtas).
Linkiu visiems stipriųjų gėrimų gamintojams skatinti gėrimo kultūrą (o ne nusigėrimo).
P.S. Jei skaito kitų gamyklų atstovai, tai aš labai norėčiau apsilankyti pieno, duonos, saldainių ir kt., fabrikuose 🙂
Parašykite komentarą