Labai mėgstu lietuviškus tradicinius patiekalus. Tame tarpe ir bulvinius 🙂 Nors bulvė į Lietuvą atkeliavo palyginus nesenai — XVIII amžiuj, o Vakarų Europoj bulvė buvo jau žinoma daugiau nei 100 metų, bet atrodo, kad lietuvių virtuvėje prigijo labiausiai. Bulvės kelias į skrandžius buvo sunkus ir ilgas. Bulvės gimtinė P. Amerika, todėl pirmiausia, reikėjo įveikti Atlanto vandenyną, ir atplaukti iki Europos. Tai padarė Ispanai. Iš pradžių jas augino, kaip dekoratyvines gelės, bulvių žiedais damos puošė šukuosenas. Vėliau, pradėjo valgyt, bet ne tai ką reikia, o viršutinę bulvės dalį. O ji kaip žinia nuodinga. Vėliau buvo suprasta, kad šaknys yra valgomos ir dar net maistingos. Nuo tada ponai savo dvaruose pradėjo jas auginti. Tačiau valstiečiai ir toliau nesuprato bulvės vertės. Ir tik daug vėliau, bulvė tapo ta daržovė, kurią mes turime dabar.
Man atrodo, kad kitų šalių virtuvės tokios įvairovės su bulvėm neturi 🙂 Ir cepelinai, ir plokštainis, ir vėdarai, blynai, kleckai, košės ir t.t.
O šis blynų receptas labai vyriškas, nes reikia ne tik susitarkuoti bulves, bet dar reikės jas ir išspausti, kad liktų kuo mažiau vandens. Blynai bus skanūs ir traškūs, dar skaniau su grietine ir kefyru 🙂
- 0,5 kg bulvių;
- druskos, pipirų.
Bulves nuskusti ir sutarkuoti burokine tarka. Tada paimti rankšluosti ir gerai išpausti bulves. Išspaudas padruskinti ir papirinti.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Į keptuvę su aliejum dėti bulves, suformuoti blyną. Svarbu, kad butu visur vienodo storio, ne per storas.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Su mentele paspausti, kad tarkiai suliptų. Kai vieną pusė gražiai paruduoja, atsargiai apversti ir baigti kepti kitą pusę.
Parašykite komentarą