Užtruksite apie 60min
Šiame recepte, bei ateinančiuose mano receptuose stengsiuos parašyti ne tik tikslų savo receptą, tačiau pridėsiu ir įvairius naudojamų produktų bei gaminimo derinius. Šį apsisprendimą nulėmė mano įgimtas antivegetarizmas (aš nevalgau jokių daržovių išskyrus bulves) bei dažnai labai labai ribotas produktų pasirinkimas Danijoje. Dažniausiai dėl kai kurių, protu nesuvokiamų kainų (pvz: krapų ar petražolių buntelis, kainuojantis 5-10LT ar raudonasis svogūnas, kuris parduodamas tik maišais po 0,5kg ir kainuojantis 5 lt). Mano studentiškas biudžetas negali tempti tokios sunkios naštos, todėl dažnai sukuosi iš padėties su paprastesniais produktais: džiovintais prieskoniais vietoj šviežių, vietoj natūralaus sultinio (kaulai kainuoja apie 15 Lt) naudoju sultinį iš kubelio ir pan… Daugiau įdomybių apie maisto ypatumus Danijoje pridėsiu tolimesnėse savo rašliavose, o dabar – puikios ir natūralios sriubytės receptas. Prieš gamindamas peržvelgiau daugybę receptų, tačiau dauguma jų naudojo miltus ar krakmolą — tokiu atveju gaunas kažkas panašaus į skystą Bechamel padažą su pievagrybiais ir tai man visai nepatiko.Taigi įkvėpimo sėmiausi iš Jamie Oliver recepto, tačiau kelios detalės yra pakeistos ir, žinoma, jokių tirštiklių.
Jums reikės (6 porcijos):
- 500g pievagrybių
- 1l vištienos arba daržovių sultinio
- 100g sviesto
- 1 v.š. aliejaus
- 1 svogūnas
- 2–3 česnako skiltelės
- 100-200ml grietinėlės (geriau riebi)
- Druska, pipirai, žolelės (krapai, bazilikas, petražolės, raudonėlis, čiobrelis – ką turite)
- Pusės citrinos
- Pelėsinio sūrio (geriausiai tinka mėlynojo pelėsio).
Iš pradžių reikia supjaustyti svogūną bei česnaką – nebūtina smulkiai – vis tiek sriuba bus trinama. Į keptuvę pilam šaukštą aliejaus, suverčiam svogūną su česnaku ir paliekame lėtai kepti.Tuo tarpu nuplauname ir supjaustome pievagrybius. Į keptuvę dedam paruoštus grybus, viską apibarstom druska, pipirais, sudedam turimus prieskonius bei įdedam sviestą.
Viską pamaišom, toliau kepam/troškinam ant lėtos ugnies apie 20 minučių. Taip troškinant niekas nepridega, tačiau grybai ilgainiui išskiria savo sultis, kurias reikia nugarinti. Po 20 minučių visa masė turėtų šiek tiek sutirštėti ir beveik nebelikti vandens/sulčių.
Prieš baigiant troškinti grybukus, užkaitinam savo turimą sultinį – jam pradėjus virti, sudedam grybų masę ir toliau verdam 20 minučių. Nuo šio momento prasideda pastovus ragavimas ir prieskonių „derinimas“.
Per šias 20 minučių sultinys pasisavins visą „grybų troškinio“ skonį, šiek tiek nugaruos bei pradės minimaliai tirštėti. Jei grybus pjaustėt labai stambiai, gali tekti pavirinti ilgiau – iki 30 minučių.
Kol verdam sriubą, puikus metas išsiplauti indus, susitvarkyti virtuvę ir paruošti sriubos pagardą iš citrinos. Sutarkuojam pusę citrinos žievelės (svarbu netarkuoti baltos dalies, nes ji suteikia daug kartumo), įspaudžiam pusės citrinos sultis bei įdedam šiek tiek druskos ir pipirų. Iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti labai keistas derinys, tačiau šis rūgštus pagardas tikrai paįvairina sriubos skonį gerąja prasme, juolab, kad grietinėlė natūraliai pasaldina sriubą. Baigus ruošti citriną, metas sutrinti sriubą. Aš tai dariau du kartus – pirmą kartą sutrynęs, virinau sriubą dar kelias minutes ir pertryniau antrą kartą – taip išgaunama vientisesnė, kreminė struktūra. Jei turite galingą trintuvą, manau užteks ir vieno karto. Pabaigai į neverdančią sriubą (kad nesutrauktų) pilame grietinėlę. Pilkit pagal skonį – jei norisi švelnesnės sriubos skonio pilkite daugiau. Aš naudojau apie 150ml.
Į paruoštą sriubą įberkite šiek tiek šviežių kapotų prieskonių, smulkiais kubeliais pjaustyto mėlynojo pelėsio sūrio ir užpilkitė 1–2 šaukštelius citrininio pagardo. Sriubą geriausiai patiekti su šviežiai keptais naminiais paplotėliais, bet apie juos kitą kartą 😉
Skanaus!
Patarimai ir variacijos:
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
jau senomai suku galva, kaip pasigamint trintos pievagrybiu sriubos nenaudojant grietineles/grietines ar pieno :/
turbut nieko nepavyktu. vis tiek reik bent jau pieno ir miltu, ane? 🙂
Šis receptas būtent ir ypatingas, nes nereikia tirštiklio — miltų ar krakmolo.
O kodėl nenorit naudot pieno produktų? Jei skonis tenkina, galima grietinėlės ir visai nepilti, bet ji suteikia kreminę struktūrą, šiek tiek pašvelnina ir pasaldina skonį 🙂
Labai patiko 🙂
Skrudinta duona irgi tinka prie šios sriubytės, bet neprilygsta naminiams paplotėliams 🙂
Jau šitą sriubytę kuo skubiausiai reiks virti,nes labai mėgstu trintas.….Ačiū,Pauliau.Sveikas šiame Bloge ir sėkmės…Lauksiu naujų receptų,netikėtų idėjų.…
O rimtai, blogas turi du autorius? Turbūt kažką pražiopsojau. Prašom plačiau 🙂
Man tai to puskilogramio svogūnų, apie kurį rašei pradžioje, vos mėnesiui pakaktų ;D
Taip, atsirado naujas autorius:) Audrius parašė pristatymą ankstesniame įrašę, apie švediškus mėsos kukulius:)
O tų svogųnų, man užtektų porai mėnesių, jei ne daugiau… Nes kaip sakiau, nevalgau daržovių 😀
gaminu zyyyyyyyyymiai paprasciau 🙂 bet seimyna valgo ir giria. Pakepu puode su sviestu svogunus, morkas, salierus, tada dedu kelias bulves, pievagrybius, uzpilu vandeniu, kai bulves gatavos viska pertrinu el. trintuvu. Valgome paskanine lydytu sureliu ir su cesnakines duonos skrebuciais. pabarstom svieziais krapais.
“aš nevalgau jokių daržovių išskyrus bulves“
Hell yeah 🙂
Labai skani ir soti sriubytė!…Teks gaminti dažnai.…
aciu uz receptuka! labai patiko sriubyte! tas citrininis pagardas suteike “dvasios” 🙂 uzskaityta!
🙂
niekad neskaitau tokiu ilgu receptu. Bet patrauke aki, kad kazkas nemegsta taip pat darzoviu. ir taip pat valgau bulve… bet daugelio nemegstu. niekad nevalgiau salotu. nerealiai megstu gaminti, bet niekad negaminu pagal tikslu recepta. kaip suprantu ir autorius nepasikliove tuom, ka kazkur isvydo. o dar sutapimas, skandinavija 😀 liuks, man ne tiek kiek receptas patiko, bet patiko skaityt.. 🙂 bet aisku, butinai bandysim rytoj si recepta 🙂
bet receptas gi ne ilgas 🙂
tai o kur ta 100g sviesto det?
Ragauju. 🙂 Labai skanu, ypač citrina suteikia tokį išskirtinį skonį. Tik va sviesto dėčiau mažiau. Bet vis tiek beprotiškai fantastiška! 🙂
Jurga, pagaminti trintą sriubą galima ir be grietinėlės. Aš virdama įmetu bulvę, kuri sutrinta duoda tirštumą. Į sutrintą sriubą įmaišau šaukštą grietinės 😉
Super sriubytė gavosi!!
Labai skani sriubyte!!! super receptukas!
labai patiko sriuba:)
Aciu uz recepta, labai skaniai gavosi :))
Receptas labai geras, lengvas. Tik man visiškai netiko, ir nepatiko citrinos pagardas. Kitą sykį darysiu taip pat tik be citrinos. Ačiū 🙂