Turbūt galvojat kas tokiu laiku, kai jau nebėra pomidorų gali džiovinti pomidorus? Aišku, dabar jau ne laikas džiovinti pomidorus, o ir aš juos džiovinau vasara, tik receptą dedu dabar. Šie mano džiovinti pomidorai yra viena iš priežasčių, kodėl atsirado ir ši svetainė 🙂 Receptas buvo sėkmingas viename iš Delfio skelbtų konkursų, laimėjo ten antrą vietą, o man — peilius 🙂 Visas vargas (ir elektra 🙂 ) atsipirko su kaupu 🙂
Turint daug pomidorų ir mėgstant džiovintus pomidorus šis būdas yra labai labai tinkamas. Džiovinti pomidorai konservuoti aliejuje gali laikytis ilgai. Turėsit skanių pomidorų net ir žiemą 🙂 Labai gurmaniškas valgis, galima valgyti vienus, užsidėti ant skrebučio, valgyti su makaronais, daryti salotas. Alyvuogių aliejus, kuriame yra konservuojami džiovinti pomidorai bus labai aromatingas ir tinkamas daug kur. Žinoma, darbo daug, pomidorų reikia daug, nors galų gale iš kokių 5 kilogramų nesigauna nė dviejų pilnų puslitrinių 🙂 Tačiau verta.
Kadangi pomidorų šią vasarą turėjome daug, o pirmoji džiovintų pomidorų partija buvo skani, tai džiovintus pomidorus dariau du kartus. Antrą kartą darydamas iš pomidorų pašalinau skystimą su sėklom. Dėlto pomidorai greičiau išdžiūvo, ir gali būti, kad taip bus skaniau (šitų dar neragavau 🙂 ). Jei sugalvosite daryti jūs — sėklas ir skystimą šalinkite.
- Gerai prinokusių pomidorų,
- pora skiltelių česnakų,
- alyvuogių aliejaus (geriausiai tiktų Extra Virgin),
- baltojo vyno acto,
- druskos,
- prieskoninių žolelių pagal skonį (tinka čiobreliai, bazilikai, rozmarinai – kiekvienam pagal skonį).
Džiovinimas
Nuplaunam pomidorus ir paliekam juos nudžiūti. Sausus pomidorus supjaustome vidutinio dydžio skiltelėmis (jei pomidoras labai mažas – daliname jį į dvi dalis, jei didesnis – į daugiau). Skilteles dedam į skardą, prieš tai ją iškloję kepimo popieriumi. Pomidorus pabarstome druska (druskos tiek, kiek beriame pomidorus valgydami žalius), prieskoninėmis žolelėmis. Skardą (arba kelias) pašauname į orkaitę, nustatome maždaug 60–70 laipsnių temperatūrą, praveriame orkaitės dureles ir taip paliekame pomidorus 8–10 valandų, pvz. nakčiai.
Kadangi mūsų orkaitė elektrinė ir pastoviai dirba ventiliatorius, tai visą naktį girdėjosi, kaip džiūsta pomidorai. Reikia dar paminėti, kad visi namai ryte kvepėjo pomidorais 🙂 Reikėtų karts nuo karto patikrinti kaip džiūsta pomidorai – svarbu, kad jie neperdžiūtų, bet kad ir nebūtų šlapi. Pomidoras yra gerai išdžiūvęs, jei jis būna kaip guminis. Pabaigus džiovinti pomidorai labai susitraukia, todėl reiktų nenustebti, kad konservuoti reiks nedidelį pomidorų kiekį.
Konservavimas
Sudžiovintus pomidorus jau turime. Paimame nedidelį puodą ir jame užverdame balto vyno actą (turėtų tikti ir paprastas actas su trupučiu vandens). Kai actas užverda į jį nedidelėmis porcijomis nardiname džiovintus pomidorus. Acte pomidorus palaikome tik keletą sekundžių ir ištraukę dedame tiesiai į išplautą švarų stiklainį.
Tai kartojame, kol baigiasi pomidorai arba stiklainiai. Nuluptą česnaką taip pat panardiname į actą ir dedame į stiklainį kartu su pomidorais. Sudėję viską į stiklainius į juos pilame alyvuogių aliejų. Aliejus turėtų apsemti pomidorus, kuriuos dar truputį paspaudžiame, kad neliktų oro tarpų. Kai viskas padaryta, belieka stiklainius su visu turiniu pasterizuoti. Truputį prisukę dangtelius dedame stiklainius į verdantį puode vandenį ir pavirinam 15 minučių. Belieka gerai prisukti dangtelius ir palaukus bent mėnesį ragauti gurmaniškus pomidorus.
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
Skaniai atrodo, net seile tista… O ar is pirktiniu “ant sakeliu” pomidoru galima sita gurmaniska patiekala “sumeistrauti”? Ar tinka tik naminiai, is siltnamio?
Aciu.
Aišku galima, svarbu kad būtų gerai prisirpę.
Kaip skaniai atrodo! Ar dar liko? Mielai pasivaisinciau 😛
Kadangi taupau, tai dar liko 🙂
nuo kada elektrine orkaite vadinama saule 🙂
Geras. Aš labai mėgstu džiovintus pomidorus, galiu juos be nieko valgyti. O jei labai saulėta vasara, tai manau galima juos tada ne orkaitej, o kaip ir tikrai — saulėje džiovini?
Šitie, naminiai, nepalyginami su parduotuviniais. 184 kartus geriau gaunasi 🙂
Nuostabu. As taip juo smegstu, bet labai brangu pirkti.. O cia toks atradimas. Super. Laukiu nesulaukiu vasaros, kuomet prinoks savi pomidorai, o ju buna laaaabai daug, tai gaminsiu. Gal dar pavyks peciuje padziovinti (turim toki senovini dalyka).
Aciu, aciu uz ideja.
na ir gudriai sugalvota
O kokį konkrečiai aliejų geriausia naudoti? (Kurios šalies ar konkrečiai pavadinimų)
Ar Extra Virgin neperduos to tokio jam būdingo kartumo?
Dėkoju.
pilkite tokį, koks jums patinka. Taip pat skaniai su natūraliu saulėgražų aliejum. O man ir su alyvuogių labai skanu
O ar tiks šiam visam reikalui raudono vyno actas? Ar būtinai reikia baltojo?
nuo raudonojo vyno acto liks jo skonis, tuo tarpu baltasis — neutralesnis
Sveiki, Matau kad receptas senas, bet norejau paklausti — ar orkaite ijungta reikia laikyti 8 valandas, ar ikaitinti iki 60–70 ir palikti pravira? Dekui
Reikia laikyti įjungtą.
Sveiki, pomidorai jau baigia išdžiūti, jau dabar labai skanu 😀 Klausimas — kaip su tuo pasterizavimu. supylus aliejų, dėti šaltus stiklainius į verdantį vandenį? Šaltus? Į Verdantį? Virti 15 min? Nesutruks stiklainiai?
Dėkite į šaltą vandenį ir virkite kartu su stiklainiais. Jei nelaikysite ilgai, galite net nepasterizuoti. Pas mane pakaitinti stovėjo tris metus ir buvo tokie pat skanūs 🙂
Ačiū. medalis už valią, jei turint namie tokį skanėstą, nevalgyti jo tris memtus net 😀
Aš pernai įsigijau džiovyklę. tai džiovinau joje viską, kas po ranka papuolė:)) Pomidorus taip pat. Dar „niurkdžiau” į obuolių actą ir į stiklainiukus primėčiau česnakų skiltelių ir po kelis grūdelius pipirų. Į vienus stiklainiukus dėjau rozmarino šakelę, į kitus– purpurinio baziliko lapelius. Kalėdom gavosi puiki dovana– atrodo gražiai ir skonis visiems patiko.
Dabar vėl džiovinu– eksperimentuosiu toliau.
Ačiū, puikus-puikus– puikus receptas!
Ar džiovinant džiovyklėje viskas pavyksta taip pat kaip orkaitėje?
Turėtų būti tas pats. Pamėginkit ir parašysit.
Sveiki, išbandžiau ir aš šitą receptą– lengva, paprasta ir skanu 🙂
Ačiū už recepta.
Egle man džiovyklėj daug lengviau išdžiovinti nei orkaitėj, laika nustačius nereik prižiūrėt, o ir išsidžiovina bent man atrodo kad geriau.
Laba diena, norėjau pasiteiraut, pomidorus apverdant acte, reikia grynam acte virt ar skiest su vandeniu, jei taip, tai kokia skiedimo proporcija. vĖLIAU dedant į stiklainius, kai reikiA UŽPILT ALYVUOGIŲ ALIEJUM. aLIEJŲ REIKIA SKIEST IRGI,AR UŽPILT POMIDORUS GRYNU ALIEJUM? aČIŪ
Užpilti reikia grynu aliejumi, o acto galima skeisti maždaug per pusę
Kiek laiko džiovinti džiovyklėje ir kiek ‘C?
Dziovinau. Naminius. Nakti 10 valandu ir dar diena 6 val. Ijungiau orgaite ant 80–90. Ikisau mentele, kad dureles butu praviros. Gal kad dejau is kart 2 skardas?
Gal tiesiog labai vandeningi ir dideli buvo.
PRnai darem 3 kartus pagal si puiku recepta, abejingu skoniui neliko 🙂 , tada dziovinom orkaitej, siemet dziovyklej. dekojam 🙂
Ir aš dariau pernai pagal jūsų receptą, tačiau net ir orkaitėje su vėjelių džiūvo labai ilgai…O šiemet 1 val kaitinau 90C, 1 val 80cm ir tada sumažinau iki 70– 6 val. gavosi puikūs, beliko šiandien sudėti į stiklainius:).
p.s. Džiovinau iš karto 3 skardas, dureles uždariau bet visą laiką su vėjeliu, tai užtruko 8 val.
Viskas priklauso nuo pomidorų — kiek jie vandeningi, ir nuo jų dydžio.
Dėkui už puikų receptą 🙂 Jau trečia vasara naudoju (tarp kitko, pomidorus džiovinu džiovyklėje) ir rezultatas — nuostabus.
pagaliau dŽIOVYKLĖS DĖKA VISĄ TAI ATLIKAU, O NE ORKAITĖS. dAUG PAPRASČIAU IR LENGVIAU, O REZULTATAS DŽIUGINA. :))
Naminiai džiovinti pomidorai tikrai daug daug kartų skanesni.
aš irgi džiovyklėje džiovinau. Taigi kas turi rusišką rotor 7,5 val tereikia džiovint. Pomidorus i 4 dalis pjoviau
i acta Dedu cukraus,kad butu saldziargstis,gaunasi tikrai sknei
Superinis receptas, saunuolis idejos autorius.
o pradarius stiklainiuka saldytuve kiek laikote?