Pastaruoju metu neretai tenka keliauti po Lietuvą, o kad kelionės neprailgtų – sugalvoti būdų, kurie padėtų kelione mėgautis. Jau ne kartą susimąsčiau – dabartinės degalinės labiau panašėja į pakelės kavines. Užsukus, susidaro įspūdis, kad žmonės dažniau čia atvažiuoja užsisakyti greito, ne itin sveiko maisto, nei įsipilti degalų. Tikriausiai jei taip pat ieško būdų, kaip mėgautis kelione, neteisiu, kiekvienas ieško savų… Na o mane į degalinę atvilioja ne šviežios bandelės, dešrainiai ar sumuštiniai, kurių gausa, turiu pripažinti traukia akį ir netgi kelia nuostabą kaskart užsukus. Tačiau greitas maistas nėra mano silpnybė ir tuo didžiuojuosi. Į degalinę (tais atvejais kai nereikia kuro) mane atvilioja – kvapni, aromatinga, tinkamos temperatūros kava – karšta, šalta, su pienu, su pieno puta, su sirupu ar tiesiog klasikinė juoda kava, pasirinkimas tikrai ne mažas, o asortimentas karts nuo karto pasipildantis. Mėgstu ragauti įvairius skonius, tačiau dažniausiai turiu favoritų sąrašiuką savo galvoje, šiuo metu dažniausiai renkuosi „Flat white“ – espresso su smulkiapučiu pienu. Smulkiaputis pienas suteikia švelnesnę tekstūrą, atskleidžia subtilų kavos skonį. Ne kartą kilo mintis, o kaip tokią kavą pasigaminti namuose? Ar tikrai tik profesionalūs kavos aparatai gali pagaminti skanią kavą? Pradėjau daugiau domėtis kavos gaminimu, eksperimentuoti, dažniau kavą gerti ne tik kelionėje, bet ir namuose, tiesiog mėgaujantis laiku skiriamu kavos puodeliui ar gerai kompanijai. Kaip paruošti tobulą smulkiaputį pieną, būdo dar neatradau, tačiau kavos gaminimo įpročiai pasikeitė ir keletu patarimų noriu pasidalinti.
Namuose neturiu kavos aparato, specialaus kavinuko ar kitų priemonių, išskyrus kavos malimo malūnėlį, kurį užsisakiau iš pigu.lt už nedidelę kainą akcijos metu. Man priimtinas įprastas lietuviškas kavos gaminimo būdas, užpilant vandeniu. Tačiau iš patirties jau galiu pasakyti, kad tokiu būdu pagamintą kavą gali teigiamai įvertinti ir išlavintą skonį turintys mėgėjai.
Visų pirma, renkantis kavos pupeles svarbu kavos rūšis, ji priklauso nuo to, kokioje vietoje užaugintas kavamedis. Perkant kavą, atkreipkite dėmesį – nurodant auginimo vietą pažymėta aukštis virš jūros lygio. Šie skaičiai svarbūs – kuo aukščiau užaugintos kavos pupelės, tuo jos bus kokybiškesnės. Nuo pupelių rūšies priklauso kavos skonis – jis bus rūgštus, intensyvus, stipresnis ar mažiau kofeino… Kam teko bent kiek domėtis kava, tikriausiai žino, kad kavos pupelių rūšys pagrindinės yra 3: arabika, robusta ir mažiausiai paplitusi liberika. Populiariausia ir kokybiškiausia kava arabika, iš kurios galima pagaminti ypač sodraus skonio bei aromato kavos gėrimą. Sumalę robusta kavos pupeles, išvirsite kavą su gražia putele, tačiau ji bus kartesnio skonio ir turės daugiau kofeino. Liberika rūšies kava yra apibūdinama kaip mažiausiai geros kavos savybių turinti rūšis, tačiau jos dažnai yra parduotuvės pardavinėjamuose kavos mišiniuose. Nieko naujo nepasakysiu, tik patvirtinsiu faktą, kad skaniausią kavą namuose išvirsite sumalę Arabika rūšies pupeles. Sumokėsite kiek daugiau, tačiau laikas praleistas su kavos puodeliu bus tikrai kokybiškesnis. Vis dėlto, jeigu esate tik kelio pradžioje kavos gurmanų link, galite rinktis Arabika ir Robusta mišinį – ekonomiškesnis ir tikrai neblogas variantas namų sąlygoms.
Skrudinimas – svarbus rodiklis kavos skoniui. Siekiant aukščiausios kokybės, kavos pupelės turėtų būti skrudintos ne anksčiau kaip prieš 7–10 dienų. Skrudinimas namuose – sekantis lygis, kurios dar nepasiekiau, bet viliuosi ateityje išmokti ir šio meno. Tai 1 iš paslapčių, kodėl kava skanesnė specializuotose kavinėse, kur pupelės skrudinamos vietoje – jos visada šviežios. Žinoma, namuose visada šviežiai skrudintų pupelių turi tik užkietėję gurmaniškos kavos mėgėjai. Tačiau aš stipriai rekomenduoju kavos pupeles pirkti nedideliais kiekiai, specializuotose parduotuvėse, domėtis kada jos buvo skrudintos, skaityti etiketes ir rinktis kuo šviežesnio skrudinimo pupeles.
Tinkamai pasirinkus kavos pupeles, sekantis žingsnis – pagaminti iš jų skanų gėrimą. Pasikartosiu, kad skaniausia kava – šviežia kava. Todėl namuose kavos pupelių malu tik tiek kiek planuoju išgerti vienu kartu. Tokiam gaminimo būdui, kai kava užpilama vandeniu, labiausiai tinka pupeles sumalti ne per smulkiai – vidutinio dydžio gabaliukais. Stovėdama ilgesnį laiką sumalta kava tiesiog praranda savo aromatą, todėl ir skonis bus ne toks sodrus. Naujas dalykas kurį atradau – kavą plikyti pašildytame puodelyje. Namų sąlygomis puodelį įdedu į karštą vandenį, palaikau keletą minučių, išėmusi švariai nuvalau ir tuomet dedu sumaltą kavą bei užpilu vandeniu. Daugelis galvoja, kad kavos kiekį kiekvienas pasirenka pagal skonį, tačiau idealus variantas kai 90 ml vandens skaičiuojame 1 standartinį šaukštelį maltos kavos. Vanduo turi būti jokiais būdais ne ką tik užviręs, reikia palaukti keletą minučių kol vanduo atvės iki 85–90 laipsnių ir tuomet užpilti kavą. Užpilant vandenį, puodelyje jokiais būdais neturi būti šaukštelio, pradžiai leiskite kavai paskleisti aromatą, įsigerti, tik vėliau galima nugriebti kavos tirščius šaukšteliu ir maišyti. Tikrai tikiu, kad pati kokybiškiausia kava yra juoda, be cukraus, pieno ir kitų priemaišų. Tačiau žinau, kad tinkamai pasirinkus kavos pupeles ir paruošus mano aukščiau aprašytu būdu, šlakelis pieno, nesugadina nei kavos aromato, nei skonio. Pieną renkuosi neriebų arba dažniau augalinį. Pakaitinu jį ant viryklės, nedidelės temperatūros, ir nugriebusi kavos tirščius įpilu jį į kavos puodelį.
Būtent tokiu ruošimo ritualu ir skoniu namuose mėgaujuosi aš ir vaišinu savo svečius. Neslėpsiu, kad vis dažniau pagalvoju ir apie kavos aparato įsigijimą, kava prarastų dalį gaminimo ritualo žavesio, tačiau padėtų atrasti dar kitokius skonius.
Linkiu ir Jums kava mėgautis iš tikrųjų, skirti pakankamai dėmesio tiek pupelių pasirinkimui, tiek gaminimo ir svarbiausia ragavimo procesui. Gaminkite sau ir kitiems, ragaukite, eksperimentuokite, palepinkite su meile išvirtos kavos puodeliu savo artimuosius. Nors dar tik spalis, bet kalėdinės dovanos artimiesiems jau yra mano malonių darbų sąraše. Kas žino, gal šis straipsnelis padės surasti įkvėpimo bei idėjų ir Jūsų mylimų žmonių dovanoms…
Parašykite komentarą