Šįkart ne receptas, o tik įrašas susijęs su maistu…ir alumi 🙂 Beje, už šį įrašą, aš iš nieko negausiu, nė cento, tad papirkimu manęs irgi negalėsite apkaltinti 🙂 Beje, karts nuo karto aš gaunu dovanų, tai kokią knygą, tai kokių nors maisto produktų, bet, kaip suprantate, apie tai parašau ne visada. O rašau tik tada, kai man iš tiesų kas nors patinka, ir jei jau siūlau, tai siūlau tuo tikėdamas. Šį kartą irgi taip pat. Buvau pakviestas į Švyturio kalėdinio alaus Adler Bock pristatymą į Gero Alaus parduotuvę (smarkiai rekomenduoju šią vietą bet kokio alaus ir užkandžių prie jo mėgėjui!!!). Šis “limited edition” alus būna verdamas tik vieną kartą per metus ir yra skirtas būtent Kalėdoms (šios ribotos partijos alasu butelys yra su raudona etikete, ant kuriuos matosi apelsinai, cinamonas).
Adler Bock yra priskiriamas prie lager tipo alaus. Lager tipo alus tai žemos mielių fermentacijos alus ir pagrindinis skirtumas nuo ale tipo alų yra tame, kad jis yra daug mažiau aromatingesnis, t.y. mažiau kvapų (pauostykite Grimbergen alų ir pvz. Švyturio Baltijos, pamatysite koks akivaizdus skirtumas). Alus sodraus skonio, vos vos salstelėjęs, stiprus, va toks labai tinkantis tamsiam žiemos vakarui 🙂 Skanus gerti vieną (tikrai nemeluoju!) dar skaniau derinant su tinkamu maistu. Pagrindinė alaus ir maisto derinimo taisyklė yra ta, kad alaus skonis turi derėti su maisto. Vienas ir kitas turi būti panašūs. Tad prie šio Adler Bock labai tiks su sunkesnio skonio, aromatingais patiekalais, kurie padardinti medumi arba uogiene (tokie gi ir būna Kalėdiniai patiekalai 🙂 ).
Žinoma pristatant alų davė paragauti ne tik alaus, bet ir prie jo tinkančių patiekalų. Įspūdingo skonio keptas kiaulienos kumpis su ananasų, spanguolių ir pipirų uogiene (nerealus derinys, verta bus pamėginti pačiam), keptas kalakutas su šaltalankių uogiene (labai lietuviška, ane? ), totoriškas pyragas arba šimtalapis ir sūris su mangais ir imbierais. Žinoma viskas, netgi desertai labai tiko prie alaus. Jei netikite patys pamėginkite 🙂
Beje, šio alaus technologė (kitaip sakant sukūrėja) sakė, kad šio alaus buvo išvirta tik 80.000 litrų (arba 160.000 butelių), ir kad verdama tik viena kart metuose. Todėl, nepražiopsokite ir paragaukite. Juo labiau, kad kuo alus šviežesnis tuo jis skanesni, o dabar kaip tik yra tas metas, kai alus yra vos tik išpilstytas į butelius 🙂
P.S. Dar kartą pabrėžiu, kad čia ne reklama 🙂 Ir šį alų aš mėgstu, o jei mėgstu, siūlau ktiems 🙂
Parašykite komentarą