Gal jau girdėjote, o gal dar ne, kad Švyturys pristatė naują alų “20 statinių”. Praėjusį ketvirtadienį buvo šio puikaus alaus pristatymas, į kurį buvau pakviestas ir aš. Pristatymas vykęs. Gerai parinkta vieta — viskio baras „King & Mouse“ (mėgstu šią vietą), kaip visada labai skanūs ir puikiai derantys Donato Dobrovolskio užkandžiai prie alaus, vardinės taurės svečiams. Švyturio aludarė Džuljeta Armonienė papasakojo apie šio alaus atsiradimą, o tada prasidėjo alaus ragavimas. Alus pavadintas “20 statinių” neatsitiktinai. Jis buvo brandinamas dvidešimtyje škotiško viskio „Bunnahabhain“ statinių, kuriose viskis buvo brandintas 18 metų („Bunnahabhain“ 18YO butelio kaina apie 350Lt 🙂 ). Dar truputį apie patį viskį (šiais metais atrodau viskį! 🙂 ). Šis viskis yra daromas Islay regione, tiksliau saloje. Visi šios salos viskiai pasižymi dūmo skoniu, kitaip tariant medicinio binto 🙂 tuo tarpu „Bunnahabhain“ turi švelniausią dūmo skonį. Bet apie viskius reikėtų kitą kartą daugiau parašyti.
Tai va, išvirė alų, o tada 3 mėnesius brandino tose statinėse (šiose statinėse tai buvo mažiausiai trečias brandintas gėrimas, nes Škotiškas viskis yra brandinamas jau panaudotose statinėse). Statinės tūris 250l, tad nesunku paskaičiuoti, kad išviso šio alaus buvo išvirta tik 5000l. Viena statinė leido, kitą išragavo belaukiant galutinio rezultato, taigi pardavimui bus paruošta tik 8000 butelių.
Na ir apie patį alų. Pirmiausia, ką iškart pastebi daugelis, tai sodrų ir pilną kvapą. Lyg žemės, lyg medžio, vos juntamas viskio prieskonis. Pats alus tirštas, sodrus, labai labai tamsus, su tamsia ir standžia puta. Juntamas saldumas, šokoladas, džiovinti vaisiai. Alus stiprus — 7,9%, bet alkoholis visai nesijaučia. Šio alaus daug neišgersi — pusė butelio per mažai, vienas — jau per daug 🙂
Alui Švyturys naudojo naujas airiškas mieles ir keturių rūšių salyklą. Kiekvienas butelis papuoštas minimalistine, bet man labai patikusia etikete, ant kurios atspausdintas butelio numeris (nuo 1 iki 8000). Pirmieji trys buteliai — 0001, 0002, 0003 buvo parduoti aukciono metu per pristatymą. Už pirmą butelį buvo pakloti 500 litų! Butelis įdėtas į juodą, prabangią popierinę dėžutę. Taigi puiki dovana alaus mėgėjui.
Apibendrinant, labai sveikinu Švyturį nepabijojusį ir išdrįsusį žengti šį žingsnį. Alus pavyko labai geras, tad tikiuos, kad jis bus verdamas ir toliau, nebūtinai brandinant viskio statinėse. Šiuo alumi Švyturys paneigė mitą, kad jis verdą tik pigų, kiekvieno skoniui tinkantį, neįdomų alų. Todėl ačiū Švyturiui už tai, kad kelia ir skleidžia alaus vartojimo kultūrą, kad būdami didžiausi Lietuvoje neužmiega ant laurų, kad vis dar stengiasi atrasti savo klientą ir jį nustebinti. Šiuo alumi jis mane tikrai nustebino!
Parašykite komentarą