Ką Suvalgyti?

Kaip sutvarkyti lašišą
Publikuota 27. Sau, 2016, autorius - kategorija 30min, Apie viską, Pamokymai, Žuvis

IMGP7461

Vieną dieną vie­name pre­ky­bos tinkle pama­čiau tik tą dieną atvežtą gra­žią, švie­žią, didelę ir rie­bią lašišą (ar žino­jote, kad kuo didesnė lašiša, tuo ji rie­besnė, tuo ji ska­nesnė). Ir aišku aš ją paėmiau, nors buvo ir didelė — beveik 5 kg.  Tokią žuvį nuo­dėmė šal­dyti, tad prieš per­kant rei­kia pagal­voti ar spė­site suval­gyti, ir ką iš jos gaminsite. Aš treč­dalį šios laši­šos pasi­sū­džiau dviem skir­tin­gais būdais — recep­tai vėliau, o du treč­da­lius suval­gėme per maž­daug 5 die­nas (lai­kiau šal­dy­tuvo “0” stal­čiuj, kur ilgiau mėsa ir žuvis išlieka švie­žūs). Šiame įraše, kol kas jokio recepto, o tik paro­dy­siu, kaip rei­kia išdo­roti žuvį. Paklau­sit, kam rei­kia pirkti visą žuvį, o ne iškart filė par­duo­tu­vėje? Todėl, kad nusi­pirkę visą, žino­site, kad ji yra švieži, o beto, taip gau­nasi pigiau — kilo­gramo laši­šos kainų skir­tu­mas 10–12 litų. Šis būdas uni­ver­sa­lus, tur­būt tinka 90 pro­centų žuvies, tad taip pat išpjaus­ty­site ir menkę, ir starkį, ir skumbrę ir daug kitų žuvų.

IMGP7462 IMGP7463 IMGP7464 IMGP7466

Taigi pra­dėti rei­kia nuo aštraus. paga­ląsto pei­lio. Puiku jei turė­site filė (arba filia­vimo peilį), jei ne — nebėda. Nusi­plau­kite žuvį, pasi­dė­kite ant pjaus­tymo len­tos. Pasi­im­kite sto­resnį ir sun­kesnį peilį — nupjau­kite galvą. Galvą pjau­kite iškart už prie­ki­nio peleko. Galvą galite panau­doti sriu­bai, bet nepa­mirš­kite pirštu išimti žiaunų.

IMGP7467 IMGP7468 IMGP7470

Tada, per­pjau­kite žuvies apa­čią nuo pilvo iki uode­gos. Pjau­kite per vidurį, taip kad pei­lis eitų tie­siai virš pag­rin­di­nės ašakos.

IMGP7471 IMGP7472 IMGP7473 IMGP7474

Apsu­kite žuvį, taip, kad dabar į jus būtų jos nugara. Dabar pei­liu pjau­kite nuo prie­kio lig uode­gos, per patį vidurį, tie­siai virš pag­rin­di­nės aša­kos. Pei­liu turė­tu­mėte jausti pag­rin­dinę kremzlę. Ir taip iki pat uode­gos. Po šio veiksmo, turite turėti jau atpjautą vieną žuvies pusę. Ją kol kas atsidėkite.

IMGP7476 IMGP7477

 

Po to, pei­liu užka­bin­kite pag­rin­dinę ašaką iš apa­čios ir nupjau­kite ją nuo prie­kio iki uode­gos. Gau­site pag­rin­dinę ašaką. Nupjau­kite uodegą, o iš kaulo išsi­vir­kite sriubą.

IMGP7479 IMGP7481 IMGP7480 IMGP7483

Šiame žings­nyje turė­site dvi atski­ras žuvies puses. Imkite vieną šių pusių ir, vėl, pei­liu, pjau­kite iškart po papil­vės aša­ko­mis. Kuo  arčiau ašakų pjau­site, tuo mažiau žuvies išme­site 🙂 Šias aša­kas nupjau­kite kartu su apa­tine papil­vės dali­mis. Ši visa dalis — papilvė su aša­ko­mis taip pat pui­kiai tiks sriu­bai. Ji yra labai riebi, sriuba gau­sis labai gera. Lygiai tą patį pada­ry­kite su kita dalimi.

IMGP7486 IMGP7488 IMGP7489

Jau beveik bai­gėte. Belieka ištraukti šoni­nes aša­kas. Brau­kite pirštu per filė vidurį ir paju­site šias aša­kas. Jų bus maž­daug 12–16 vie­noj pusėj. Jei netu­rite pin­ceto, pei­liu užka­bin­kite jas ir ištrau­kite. Tai padarę turė­site gra­žią šva­rią filė. Belieka tik nupjauti odą ir susi­pjaus­tyti rei­kia­mais gabalėliais.

IMGP7494 IMGP7495 IMGP7493

Lau­kite tęsi­nio su receptais!

IMGP7492

Žymos: , , , ,



7 komentarai straipsniui “Kaip sutvarkyti lašišą”

  1. vilma2014.05.29.

    na,labai ais­kiai ir gra­ziai paai­skino. rei­kes daryti:))

  2. […] Pra­si­dėjo ruduo. Man šis ruduo — kažko naujo pra­džia, kažko seno, bet labai mielo — pabaiga. Nors mokyklą bai­giau senai, bet jaus­mas labai pana­šus į tą, kai atva­žia­vau į Vil­nių, lau­kiau, o kartu bijo­jau uni­ver­si­teto. Ir aišku vis­kas buvo gerai, tikiuos, kad ir dabar vis­kas bus labai gerai. Šis ruduo, pra­si­dė­jęs taip neti­kė­tai, nors dar vis švie­sus, bet labai vėsus. O vėsiam rudens pra­džios vaka­rui, kai dar nesi­nori val­gyti nieko sun­kaus, pui­kiai tiks žuvis — lašiša. Dar dau­giau, koks ruduo be obuo­lių ir medaus. Tad šian­dien jums siū­lau labai greitą, bet ypa­tin­gai skanų receptą. Jei pirk­site visą lašišą, kaip ją susi­pjaus­tyti rasite čia. […]

  3. irena2017.08.19.

    klau­siu tdir­bu­sių nor­ve­gi­jos lašišų fer­mose, kodėl par­duo­tu­vėse laši­šos būna su pil­ko­mis dėmė­mis? Ypač tokios mažo­sios laši­šos. AČIŪ.

  4. Vidas2018.03.04.

    Pui­kiausi pata­ri­mai kiek maciau internete.

  5. Ruta2018.04.25.

    Nuo­sta­būs.
    Ir nuo­trau­kos irgi 🙂

  6. Tobulas pyragas2019.04.30.

    dekui, geras receptas

  7. Labai patiko pamo­kele. NIe­kad nemo­ke­jau isfi­liuoti zuvies, dabar su vaiz­dine medziaga tik­rai dra­siau ban­dy­siu ta padaryti.

Palikti komentarą

Naujausi Komentarai

Populiariausi

      

hipster.lt

Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!

5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“

1a

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