Užtruksite 3–4 valandas 🙂
Jau išsigandot? Nereikia. Nors patiekalas gaminamas ilgai, bet darbo palyginti yra labai mažai. Matyt vienas iš skaniausių troškinių. Labai skanus, aromatingas ir ypatingas. Nustebinsite ne tik svečius, bet ir save. Tai vienas iš klasikinių prancūzų virtuvės patiekalų. Nieko naujo jame neprigalvosi, bet ir nereikia, nes jis yra tobulas. Nors blogą rašau jau beveik du metus, bet šį receptą išbandžiau tik dabar, nors jau nuo pat pradžių man norėjosi jį pasidaryti.
Dar vienas receptas su jautiena. Šiam patiekalui naudokite mėsą iš menties, sprando arba kumpio. Mėsa troškinsis labai ilgai, todėl bus minkšta ir aromatinga. Gaminant taip pat reikės raudonojo sauso vyno. Kaip kažkada esu jau sakęs naudokite tokį vyną, kurį patys mielai geriate. Kadangi receptas burgundiškas, tai labai tiktų bordo vynas.
Ir dar.. Patiekalui iki visiško pilnumo reikia mažų svogūniukų (tokių mažų, kokių būna pirkti marinuotų) (pearl onions). Aš tokių negavau, nors ir labai ieškojau. Bet jei jūs tokių rastumėte, tai juos reiktų ant lengvos ugnies troškinti mažame kiekyje vandens arba sultinio su druska, pipirais ir kitais prieskoniais, apkepti ir po to, kartu su grybais, sudėti į baigtą troškinį.
- ~1 kg jautienos;
- 100 gr. kiaulienos lašinių arba riebesnės šoninės;
- 4 morkų;
- 4 svogūnų;
- 3–4 česnako skiltelių;
- 2 v.š. miltų;
- 2 v.š. pomidorų tyrės/pastos;
- ~500 ml jautienos sultinio;
- ~500 ml raudonojo vyno;
- ~200 gr. pievagrybių;
- lauro lapų, čiobrelio, raudonėlio, druskos ir pipirų.
Pradėsim 🙂 Pirmiausia, kaip ir visada pasiruošiam mėsą. Nupjaustome visas sausgysles, jei tokių yra, didelius riebalus. Mėsą supjaustome dviejų didelių kąsnių gabalais 🙂
Nusausiname servetėle, pabarstome druska ir pipirais. Nusausinti reikia, kad mėsa kuo geriau apkeptų, bet nesitroškintų. Šiaudeliais arba riekelėm supjaustom lašinius.Svogūnus supjaustykite žiedais, pusžiedžiais arba kubeliais, morkas — griežinėliais, šiaudeliais, ketvirčiais — vienu žodžiu pilna laisvė, kaip kas nori taip tas daro 🙂
Imam storadugnį puodą — troškintuvą (tokį, kurį galima dėti į orkaitę) ir jame pakepiname lašinius. Kai riebalai ištirpsta, spirgus dedame į lėkštę. Puode likusiuose riebaluose apkepame jautienos gabaliukus. Jei trūksta riebalų — įpilkite aliejaus. Mėsą kepkite dalimis, iš visų pusių ant aukštos ugnies. Iškeptus gabaliukus dėkite į tą pačią lėkštę su pakeptais lašiniais.
Baigus kepti mėsą tam pačiam puode kepame svogūnus. Jei trūksta reibalų — įpilame aliejaus. Nesudeginkite ir neprisvilinkite nieko 🙂 Vos tik svogūnai pagels, sudedame morkas, smulkintą česnaką ir pomidorų tyrę. Viską sumaišome, patroškiname porą minučių. Beriame miltus, viską gerai išmaišome. Kai miltus išmaišysite pilkite ~100 ml vyno, maišydami nuvalykite puodo dugną.
Sudėkite mėsą (spirgus ir jautieną), supilkite likusį vyną ir sultinį. Mėsa turi būti apsemta skysčiu. Jei nėra — įpilkyte dar vyno ir sultinio lygiomis dalimis. Įdėkite lauro lapus, prieskonius. Nedėkite druskos. Druską kol kas dėjome tik ant mėsos prieš ją kepdami ir dar reikės dėti baigus troškinį. Leidžiame troškiniui užvirti, tada uždengiame ir dedame į 160 laipsnių orkaitę. Čia troškiname nuo 2 iki 4 valandų, priklausomai nuo to kokia buvo mėsa, kokiais gabalais buvo supjaustyta. Troškinys bus baigtas, kai mėsa suminkštės taip, kad pradės trupėti ją palietus šakute 🙂 Kas kokią valandą troškinį pamaišykite, pažiūrėkite, kaip sekasi 🙂
Baigiant troškinti, supjaustome ketvirčiais grybus ir pakepame ant stiprios ugnies kartu su sviestu ir aliejumi, kol gražiai paruduos. Tada sudėsime į baigtą troškinį. Įdedame druskos ir pipirų, jei reikia. Jei padažas gavosi per tirštas — įpilkite dar sultinio, jei per skystas — dar pakaitinkite.
Troškinį valgykite su bulvėm, bulvių koše ar makaronais. Raudonu vynu ar prancūzišku alumi. Beje, daug kas šį patiekalą gamina vieną dieną, o valgo kitą, nes sekančią dieną, troškinys bus dar gardesnis 🙂
Skanaus
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
Atrodo nuostabiai. Kada nors ir aš jam prisiruošiu 🙂
Jau ne kartą esu tai gaminęs, vis tik batareikos buna issikrovusios, turiu kelias “lievas’ foto, bet sekantį kartą būtinai pasiruošiu fotoaparatą, o dabar apie tavo troškinį. Iš kokio šaltinio receptą ėmei? Nes matau, jog trūksta tam tikrų rimtų korekcijų, kaip kad, mėsos marinavimas — tai trunka kelios dienos, padažo paruošimas, o ir pievagrybių nenaudoja, tam reikalui eina miško grybai, na bet jeigu nenorėjai autentiško varianto, tuomet, atsiimu savo žodžius! 😉
Bet kokiu atveju, malonu, žinoti, jog žmonės ir šiais laikais nebijo gamint patiekalų, kurie trunka ne dvi valandas 🙂
Iš jokio šaltinio recepto neėmiau. Bet perskaičiau kokį 38 šio patiekalo receptus. Visur viskas tas pats. Niekur apie mėsos marinavimą nerašė. Kam marinuoti mėsą, kuria po to troškinsi kelias valandas? 🙂
O dėl grybų visiškai teisus. Galima naudoti ir miško 🙂
Matai, kadangi nemarinavai, todėl ir stebiesi dabar :-p Bet patikėk, ją verta marinuoti! 😉
Jetau, kaip atrodo… pačias nuotraukas norisi suvalgyti 😀
Vis tik aš renkuosi, kaip visada, geriau tortui skirti 3–4 valandas, o ne mėsai… 🙂
Naudojai ne jautieną, bet elnieną, gavosi nepaprastai skaniai 🙂 Ačiū 🙂
Naudojau*
Super receptukas! Darau jautieną taip (ar panašiai) jau daug kartų, bet šita foto tai labai sugundė, tokia minkšta mėsytė atrodo! Au alum, beje, ir skaniai gaunas.
Daznai valgau sia mesyte, bet niekada nedrysau gaminti, ir stai subrendau tam momentui ir isigyjau garintuvo puoda.
Gaminau Bourguignon ir dziaugiuosi kad gavosi. kaip ir rasete ilgai vire– visas 4 val., nors vis tikejausi kad isvirs greiciau. ( mesa pirkau specialiai burgundiskai, o antra karta labiau pasiseke nes nemaisytos mesos paemiau o minkstesnes vienos rusies). Viriau, o vakare dar sildziau. Kadangi padazas buvo siek tiek skystokas pries sildant dar miltu padazo padariau ir sveciai buvo patenkinti. radau mazu svoguneliu kokiu ir reiketu ( svoguneliai skirti sodinimui buvo , tai juos ir panaudojau siam patiekalui).
kas liecia mesos marinavima, taip , perskaiciau ir nemazai prancuzisku receptu tai siulo jei turite laiko pamarinuoti apie 24 val, as pamarinavau apie 12 val.
Buvo skanu, bet Prancuzai vistiek ja padaro ipatingiau , dar tobuleti ir tobuleti …
Turiu klausimą: kadangi neturiu giliadugnio troskintuvo, ar tiktų šį patiekalą gaminti moliniame troškintuve? Ar nepasikeistų nuo to troškinimo trukmė?
Ačiū 🙂
neturėtų 🙂 svarbu, kad tiktų gaminimui
Mano vienas draugas šitą troškinį gamina paprastame puode su storu dugnu. Ne orkaitėj troškina, o ant viryklės. Valgiau, labai skanus. (o kodėl čia didžiosiomis raidėmis komentarai rašosi?)
Dažnai užsuku į šį puslapį idėjų paieškai ir nĖ karto nenusivyliau, puslapio autorius turi tikrai gerą skonį 🙂 na, o apie šį patiekalą galiu pasakyti taip– turėjau didelį gabalą kiaulienos ir niekaip nesugalvojau ką iš jo padarius, tad padariau šį patiekalą ir kaip minėjau naudodama kiaulieną. Rezultatas– superinis skonis!!!
jau ruošiuosi antrą kartą valgyti, tik receptą šiek tiek koreguoju — nevalgom kiaulienos, tai kepu ant anties riebalų, šoninės nededu, vyno neturėjau, bet gavosi baisiai skaniai 🙂 Ir dar — aš troškinu greitpuodyje, ne orkaitėje, tai dar ir laiko sutaupau. Ačiū už receptą!
tiesiog-puiku!!!!!!!!!!!!!! 10 balu 🙂
Sveiki!
Gaminau jautieną, smeigiant šakute mėsa skyla, tačiau kramtant netirpsta burnoje, o gan ilgokai reikia pakramsnoti. Ir taip dažnai nutinka būtent su jautiena. Ką darau ne taip?
Naudok truputi geresne jautiena, kur nebutu sausgysliu daug, jei ant mesos yra pleves (baltos spalvos buna plonas sluoksnis ant mesos) tai nuimk ja ir paskutinis patarimas — bandyk dar ilgiau troskinti. Ne karta jau gaminau pagal si recepta ir gaunas puikiai — naudoju tiek jautiena tiek zveriena.
Ačiū, kad dalinatės puikiais receptais! Daug patirties virtuvėje neturiu, bet žinau, kaip svarbu pasirinkti tinkamą vyną mėsos troškinimui. Gal galit pasidalinti patirtimi, kurie vynai jums patinka labiausiai? Ar turi būti sausas ar pusiau? Už kokią kainą pirktas vynas laikomas geru? Ką manote apie šį: http://www.vynoteka.lt/luna-argenta-rosso-terre-siciliane-075-l . Nurodyta, kad tinkamas mėsos patiekalams, tai galbūt verta jo pasižvalgyti parduotuvėse. Ar pakaktų pigesnio?