Užtruksite 30 min
Pastebėjote, kad man patinka skaičiai? 🙂 Bet apie tai gal kitą kartą. O dabar apie vieną naujieną. Su šiuo receptu pristatysiu vieną žmogų, kuris padės man pildyti šį blogą, nes irgi mėgsta valgyti ir gaminti 🙂 Tai bus mano pusbrolis Paulius, pagal kurio receptą jau yra pagamintas ir įdėtas čia šokoladinis pyragas. Bloge turėtų atsirasti daugiau pyragų, kuriuos Paulius mėgsta gaminti. Žinoma aš niekur nedingstu ir toliau rašysiu. Mūsų receptus bus galima atskirti pagal autoriaus vardą.
Taigi, su švediškais kukuliais pristatau Danijoj gyvenantį Paulių 🙂 Bučiau padaręs ką nors daniško, bet kad nežinau nei vieno tokio recepto, todėl tikiuos kad artimiausiu metu Paulius suras ir padarys kokį nors labai danišką patiekalą. O Švediški kukuliai populiarūs visame pasaulyje, kur bent kiek žinoma europietiška virtuvė. Šis patiekalas panašus į Vienos šnicelį ar vokiškas dešreles 🙂 Visi valgę klausė, kodėl švediški kotletai skiraisi nuo paprastu lietuviškų 🙂 Pirmiausia tai dėl to, kad tai yra labiau jautienos kotletai, antra — su duonos džiūvėsiais, trečia — privalomas atributas padažas, kuris čia gaunasi nuostabiai ypatingai skanus 🙂 Verta išmėginti.
- 500 gr. lieso jautienos faršo;
- 200 gr. lieso kiaulienos faršo;
- 1 svogūno;
- 200 gr. duonos džiūvėsių;
- 2 kiaušinių;
- 100 ml pieno;
- 1 a.š. druskos;
- 1 a.š. pipirų;
- 5–6 v.š. sviesto kepimui.
Padažui
- 5 v.š. sviesto;
- 3 v.š. miltų;
- ~500 ml jautienos sultinio;
- 3 v.š. grietinės.
Pirmiausia, su burokine tarka sutarkuojame (arba peiliu smulkiai supjaustom) svogūną. Jei tarkuosite, tai darykite greitai, nes kitaip negalėsite atmerkti akių 🙂
Svogūną pakepinam keptuvėje ant sviesto, kol pagels ir suminkštės. Paliekame atvėsti. Imame dubenį ir sudedam mėsą, džiūvėsius, kiaušinius, pieną, druską, pipirus ir atvėsusius svogūnus. Viską ranka sumaišom ir paminkom. Pusė darbo padaryta 🙂
Į keptuvę (kuo didesnę) dedame 5–6 šaukštus sviesto ir dedame kotletus (dydis ~2 kąsnių). Ugnis turėtų būti tokia, kad sviestas nedengtų, bet kotletai keptų 🙂 Kotletus apskrudinam iš vienos pusės, tada verčiam ant kitos. Pilnai kukulių iškepti nereikia, nes juos dar troškinsime. Iškeptus dedame į puodą ir kepame naujus.
Baigus kepti kotletus pažiūrėkite ar sviestas keptuvėje nėra sudegęs (paragaukite ir pajusite). Jei viskas gerai į tą pačią keptuvę dedame dar truputį sviesto, ir sudedam miltus. Miltus gerai sumaišome su riebalais, neturi likti sausų miltų. Visą šia masę pakaitiname, kol miltai vos vos paruduos ir taip padažas turės gražią rausvą spalvą. Tada į keptuvę po truputį pilame karštą sultinį ir gerai gerai maišome. Turime gauti tirštą vienalytį padažą. Jį užpilame ant puode esančių kukulių, puodą dedame ant ugnies ir dar patroškiname 12–15 min.
Baigiant troškinti ant kukulių dedame grietinę ir gerai, bet atsargiai ją išmaišome. Valgome su makaronais arba bulvių koše.
Skanaus
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
Pas mane darbe tokius “kukulius” darydavo tik su svogūnu, kiaušiniu, pienu, druska ir pipirais.. Turbūt ten daniški kukuliai buvo 😀 Beje, šitiems kukulaičiams labai patogu naudot kokį standesnio plastiko maišelį (tinkantį maistui) ir prakirpus kampą išspausti po gabaliuką faršo — labai pagreitina procesą..
Taigi čia daniškų daniškiausios frikadelės! Mano kaimynas danas dažnai tokias kepdavo. Patiekdavo su karamelizuotom bulvėm ir raudonais serbentų sultyse troškintais kopūstais. Niam!
tai čia matyt būtų galima pavadinti šį receptą skandinaviškais kukuliais 🙂
o iš kur papešt tų duonos džiūvėsių? turiu juodos duonos džiovintos, bet neįsivaizduoju kaip ją reiktų sutarkuoti — akmeninė…
O jautienos sultinį gal kokį firminį turi nusižiūrėjęs? na naminis aišku geriausia, bet jo ne visad būna 🙂
Tai čia gi paprasti baltos duonos džiūvėsiai. ARba parduotuvėj galima pirkti, arba pačciam susitarkuoti riekes džiovinto batono su bulvine tarka.
O sultinys tai firminis… iš kubelio 🙂
Kokia gera idėja su maišeliu! bandysim būtinai 🙂
Na aš tai šiaip ne taip susmaliau juodos duonos gabalą :), tai skonis tikrai kitoks ir labai geras 🙂 abu vyrai vos nuo puodų atsitraukė, vis dar ir dar reikėjo 🙂 o buljonas pas man dažovių buvo irgi gerai tiko
Sudžiūvusią duoną sumalu su virtuviniu kombainu (kokteiliams daryti). Prieš tai, žinoma, reikėtų didelius gabalėlius pasmulkinti kad ir su “plaktuku” mėsai mušti.
tikrai, gi su kombainu galima 🙂 saunu 🙂
Tikri švediški kukuliai yra valgomi ne tik su ruduoju padažu, bet ir su spanguolių uogiene. Beje klasikinis rudasis padažas gaminamas šiek tiek kitaip nei čia aprašyta 😉
Įdomu, Lietuvoje galima rasti to “rudojo” dažiklio, naudojamo Skandinavijoje??
Rudą spalvą duoda sojos padažas 🙂 O vietoj grietinės pilkite grietinėlę ir pagardinkite druska bei baltaisiais pipirais
tai kokie čia švediški kukuliai su sojos padažu? 🙂
Ne ne ne.. Tai tikrai ne sojos padažas… Labiau primena karamelę. Be to ir skonis visiškai kitoks.
Gyvenu Švedijoje ir matau, kaip švedai gamina. Tikrai sojos padažą šiais laikais pila. Kažkiek rudos spalvos duoda ir koncentruotas tirštas veršienos sultinys.
Galėsiu kokios senovinės receptų knygos paieškoti ir pažiūrėsiu, ką ten rašo. Internete nėra kitokio varianto nei su kinietiška soja 🙂
Matyt manasis receptas yra labai senovinis 🙂
Nu idomiai cia Jus kalbat.… 🙂 …
Kam ja tarkuot su bulvine jeigu galima ja sumalti su mesos malimo masinele? ir daug paprasciau ir rankos sveikos — nenutarkuotos.… 🙂
nevisi turi siais laikais mesos malimo masineles 🙂
Oi kaip noreciau isigyt rankine mesmale, bet cia (JK) tokiu neparduoda, nebent kvailas plastmasines… O siaip sie kukuliukai labai populiarus ir JK, tik valgomi su astriu pomidoru padazu. Sekmes autoriams!
Man batonas ir duona skirtingi dalykai, tai paprastai reikėtų ir rašyti reikia džiūvėsių ir tiek
Norvegijoje irgi tokius gamina-„švediškus kukuliukus„…O dėl padažo tai perdaug galvos nesuka-parduotuvėje nusiperka paruoštą mišinį,sumaišo su pienu,pakaitina-štai ir viskas.….Aš gaminu naminį padažą,nes jis skaniau.…
nu kaip nevisi turi mesos malimo masinele? Tai tipo visada perkat farsa o ne gabala mesos?
aš neturiu malimo mašinėlės 🙂
Neturiu ir as, bet pas mesininka gali paprasyt ir sumals… ka dazniausiai ir darau 😉
Ir aš 🙂 Bet parduotuvėje perkant gabalą mėsos visada galima paprašyti jį sumalti 🙂
būtent 🙂
Gaminau pagal originalų Pauliaus receptą be jokių ten sojų. Nu labi labi skanu, tikrai dar kartosim 🙂
Cia kaip 8 rase — kukuliai svdiski, bet padazo receptas skiriasi. Jis nera vadinamas svedisku padazu, o ruduoju pdazu. Ruda spalva duoda sojos padazas. Köttbullar med brunsås vadinasi. Ir zinoma nepamirskite spanguoliu uogienes isideti ji tikrai svediskai norite 🙂 🙂 🙂 visai skanu 🙂 Ir valgoma vis del to su bulviu kose, o ne makaronais.
reiks pamėgint 🙂
Labai skaniai gavosi,puikumėlis 🙂
Dariau iš veršienos ir be pieno, puikūs kotlečiukai, ačiū už receptą 🙂
Beje, svogūną visada smulkinu blenderyje (maniškis turi tokį keičiamą indelį su peiliukais), super, jokių ašarų 🙂
man dar tik 14m bet gavos tai labai skane gaminau sendiena nu pasaka isejo :*
Labai smagu 🙂
Kaip tik rytoj gaminsiu kukuliukus pagal si recepta — vyro namuose buvo tokia tradicija Kaledu diena pietums valgyti svediskus kukulius. Gerai, kad radau sita tinklapi 🙂
Ka gi — puikiai pavyko! Labai skanu, o svarbiausia, kad uztenka didelei seimynai.
puiku 🙂
Aciu.Labai skanu!!!!!!!!
super
Švedijoj jų beveik negamina (na, nebent kas labai mėgsta gaminti), juos ten gatavus perka 😀 Jie jau kepti būna — juos užtenka tik šiek tiek apsikepti keptuvėje, o galima ir taip valgyt.
padažų būna kelių rūšių, kažkada gaminau, tai grietinėlės padažą dariau. O šiaip, kaip kažkas minėjo, tai tikrai švedai jie tradiciškai valgomi su bulvių koše ar bulvėm, ne su makaronais.
Super! Labai skanu .
Dariau su tikra europietiška bulvių koše — pasaka gavosi 🙂 Manau tikrai daug geriau nei su makaronais, nors čia jau skonio reikalas 🙂
Dariau, labai patiko. Tik trūkumas toks: kadangi jų liko antrai dienai, tai tie pašildyti kukuliukai apsimozoję tuo padažu kažkaip nelabai estetiškai atrodė 🙂 gal kažką ne tai dariau? nors skoniui tai netrukdė 🙂
Labai skanu , tik sulipo labai ant rytojaus.
Šotbuliarai… Kaip tik turiu šaldytuve dar parsivežusi iš Švedijos jau pagamintų, tikras skanumėlis, reikės ir pačiai jų pagaminti 🙂 Maniškiai yra išvis mini, su sūriu ir kumpiu dar, net šalti man jie skanu… 🙂
superiniai kotletukai. aciu už šį receptą
puikus receptas. labai skaniai gaunasi. aciu !
Ir šitas receptas nenuvylė, skanu! 🙂
svedai megsta tas kotbular naudot ir sumustiniams su juoda duona ir burokeliu salotom . Juoda duona apdeda burokeliu misrsine(paprastai pjaustyti burokliai su majonezu dazniausai ar su siek tiek rauginto agurko imaisyto), ant virsaus tu kukuliuku ir dar salotos lapa su apelsino skiltele ant virsaus zvarvolina. Skaniai susivalgo 🙂
Nerealus patiekalas 🙂 tika gaminau tobulai gavos o skonis pasakiskas. 10 balu 🙂
Visi čia receptai tokie — 10 baliniai 🙂
Nu viska snd pagaminau, grizta vyras ir i virtuve — klausia, ar nereikia paragauti (as mat gaminu mieliau nei valgau), nes labai jau jam ten kvepejo. Paragavo viena. Isidejo dar tris, paskui dar du, ir dar viena… O as tik gerokai veliau pastebejau, kad grietine neidejau! Ale man tai gavosi kokie 47 kukuliukai cia, tai butu buve keblu ismaisyti ta grietine!
Labai skaniai atrodo.. mmm
Dariau šiuos kotletukus — tikrai vertas dėmesio receptas, labai rekomenduoju. Tik vienas pastebėjimas iš mano pusės — paėmiau riebesnį kiaulienos faršą, kurį maišiau su liesu jautienos faršu. Ir mano manymu buvo idealu, nes jei kiaulieną būtų liesesnė, kotletukai būtų buvę sausoki.
Ačiū labai už nuostabų receptą labai skaniai gavosi!
Uzskaitau, labai skanus ir lengvai pagaminamas patiekalas. Farsa naudojau versienos/kiaulienos, troskinant imeciau pievagrybiu nes butinai reikejo juos sunaudot, vietoj grietines pyliau grietinele bet isejo super.
[…] Identiškų receptų pilnas internetas, bet mano atradimų pradžia buvo kasuvalgyti.lt […]