Perspėju, kad vegetarai, mėsos nevalgytojai, toliau neskaitykite, nes gali būti nemalonių vaizdų jūsų akiai.
Prisipažinsiu, kad triušieną pirkau ir pjausčiau pirmą kartą, bet gavosi viskas gerai, taip kaip reikia 🙂
Taigi, triušiena, labai liesa, sveika mėsa. Labai tinkanti vaikams ir pagyvenusiems žmonėms, nes neturi daug riebalų, visai neturi cholesterolio, mėsoje nesilaiko cheminės medžiagos ir sunkieji metalai, beto mėsoje labai daug baltymų, daugiau nei avienoj ar jautienoj. Taip pat labai lengvai virškinama mėsa. Mėsa primena paukštieną (gal labiausiai kalakutą), ji yra šviesi, nekieta.
Triušiena puikiai tinka troškinimui arba kepimui. Bet jei sugalvosite triušieną kepti, o ne troškinti, tai prieš tai reiktų ją pamarinuoti, kad mėsa būtų sultinga. O jei jau sugalvosite troškinti, tai marinuoti nereikia.
Taigi, jei kur pamatysite parduodant triušieną — būtinai pamėginkite. Taip pat, triušiai parduodami nepjaustyti, todėl arba reikės susipjaustyti patiems arba prašyti mėsininko, kad tai padarytų už jus. Jei nuspręsite pjaustyti patys, tai ši instrukcija jums bus naudinga.
Triušiai nebūna dideli (tas nuotraukoje sveria 1.3 kg). Pjaustyti nėra sunku, bet vieno aštraus ir sunkaus peilio reikės. Taigi reikia pradėti nuo plėvių, didelių reibalų nupjaustymo. Pas maniškį jų daug nebuvo, tai šitas žingsnis ilgai netruko. Jau galima pradėti pjaustyti. Pradedam nuo priekinių kojų. Jos prie kūno tvirtinasi sausgyslėm, taigi pjauti kaulo nereiks.
Paimam viena ranka priekinę koją ir kita ranka nupjauname palei kūną. Nusipjaus paprastai, nupjovus priekinę koją, nuo jos nupojauname irgi matomas plėves ar didesnius reibalus. Tą patį darome su kita priekine koja.
Toliau imames užpakalinių. Užpakalinės kojos yra mėsingiausia ir skaniausia triušio vieta — vertingiausia mėsa. Praskėčiame užpakalines kojas ir pjauname ten kur matosi šlaunies ir kūno riba.
Užpakalinės kojos prie kūno jungiasi kaulais, todėl pjaukite iki sanario sujungimo (pamatysite baltą sanarį), apipjaukite mėsą aplink sąnarį ir tada nesunkiai rankomis atskirsite koją nuo kūno, pjauti kaulo nereikės, o ir pati šlaunis atrodys skaniau, be atsikišusių kaulų.
Dabar turime turite 4 kojas ir kūną. Dabar imsimės krūtinėlės ir pilvo. Imame vienos pusės pilvą/krūtinę ir pjauname nuo apačios link viršaus iki šonkaulių palei vietą ši vieta jungiasi su nugaro raumenimis.
Viršuje nupjauname palei šonkaulius. Tą patį darome iš kitos pusės.
Perpjauname peiliu krūtinę ir iš vidaus iš abiejų pusių peiliu arba žirklėmis nupjauname šonkaulius, su mėsa likusia ant jų.
Mėsos ant šonkaulių nėra daug, todėl kepimui jų naudoti neverta, bet labai tiks sriubai arba troškinimui, bet prieš valgant juos reiktų išimti.
Beliko nugara, su triušienos nugarine ir išpjova. Dabar jau imame aštriausia peilį arba kirvuką, nes reikės pjaustyti stuburą. Pirmiausia nupjauname apatinę nugaros dalį su dubens kaulais.
Pjauname ten kur prasideda nugaros raumenys. Ši apatinė dalis irgi nera tinkama kepimui, nes mėsos ten jau nebėra daug, bet puikiai tiks sriubai. Likusią triušiena padaliname į trys lygias dalis ir supjaustome.
Taigi valgymui gauname 9 dalis — 4 kojas, tris nugaros dalis ir dvi priekines filė.
Dabar jau galima kepti arba troškinti 🙂
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
Brrr… Man visad tų triušiukų gaila..
…bet mėsą valgai 🙂
Tikrai baisokas reportažas. Nors manau, kad ateityje bus naudingas, nes ruošiuosi neprisiruošiu vienąkart išbandyti pagaminti ką nors iš triušienos.
Tu,Audriau,tikras šaunuolis.Ne tik puikių receptų pridedi,bet dar ir vertingų pamokų duodi.Ir ne-mo-ka-mai!Neįtikėtinai .….Ačiū ir didžiausios sėkmės.…
Va triusienos as negaliu valgyti, nes labai gaila triusiuku. Valgiau tik karta gyvenime, bet trigo gerkleje kasnis. Netgi foto ziuredama siurpas eina.…
Man tai idomu, o kodel niekam negaila versiuku, visciuku, kiaulyciu, zuvyciu 😀
nezinau, gal todel, kad visi kiti nera tokie svelnus. O ir pasiziurekite i nulupta uzpakaliuka triusio, tai kaip zmogaus.
oh jesus…horror movie
Na štai ko prie priveda išpindėjusių miestiečių gyvenimas, pamatę nesukapotą skerdeną drebina kinkomis.
Kiaulės irgi meilios, mėgsta kai paausius joms pakaso.
uzskaitau 🙂
Mane nesenai pamokė, tai gal įdomu bus išbandyt kitokį pjaustymo būdą (ypač aktualu jei gaunate 3–5 triušius).
sustot reiktu ties ta vieta kur lieka stuburas — ir neskubėt dalint jo į tris dalis. Ten toookia puiki nugarinė, kad man (kai pamokė, ranka nekyla jos taip supjaustyt). Ta nugarinė iššsima aštresniu peiliu laabai lengvai. O jei triušiukas didesnis, tai netgi vidinė file (vidurių pusėje) būna puiki 🙂
ir mesyte nuo papilves — ne plėvė 🙂 visus juos sumalu — puikus faršas. Kojytes atskirai, filiukus atskirai, mesytes likusias atskirai, kauliukus puodan — nuverdu, puikus dalykelis į žemaičių blynus, lietinius ir pan. Gaunas kad triųšį ‘išnaudoju’ viskam — ir kepsniam, ir guliašui ir kotletams ir blynams 🙂
aš labai džiaugiuos, kai mane pamokė to ♥
oi kaip čia gerai viskas paaiškinta. Vakar prekybos centre mačiau triušį ir pagalvojau, kad būtų nieko ką nors iš jo pasidaryti, bet pažiūrėjau pažiūrėjau ir pamaniau, kad nežinosiu, kaip jį supjaustyti, o bet kaip gabalais sudarkyti nesinori. Labai ačiū už vertingą informaciją.
[…] Vakar rašiau, apie tai kaip reikia supjaustyti triušį prieš jį kepant ar troškinant. Šiandien parašysiu, ką aš su juo dariau […]