Atostogos baigėsi. Jei rašyčiau blogą ne apie maistą, tai rašymo turėčiau ateinantiems pusei metų — tiek daug visko nutiko, tiek pamačiau ir padariau. Bet čia reikia rašyti apie maistą 🙂 Jau praėjo geras mėnuo, nuo paskutinio mano rašymo, turbūt daugelis jau pasigedote naujų straipsnių, gal kas galvojote, kad jau apleidau šį savo pomėgį. Žinoma neapleidau:) Užteks čia pliurpalizmų, einam prie to, ko čia visi ir renkasi 🙂
Jau prieš gerą mėnesį facebook’e rašiau apie naminį tarchūną. Daugelis matyt senai jau laukiate šio recepto. Jei kas nežinote — “Tarchūnas” — toks labai žalias limonadas. Šiuo metu jis vežamas iš Rusijos ir pardavinėjamas čia. Esu matęs bent kelias rūšis, bet man skaniausias yra parduodamas stikliniuose buteliuose. Taip pat tarchūnu yra vadinamas pelėtrūnas — toks vaistinis augalas, kuris plačiai naudojamas ir mūsų liaudies medicinoje. Džiovintas pelėtrūnas populiarus ir kaip prieskonis prie mėsos, vištienos, varškės. Suteikia patiekalams ne tik skonį, bet ir skatina apetitą, gerina virškinimą.
- pundelis šviežio peletrūno (sunkiai galiu nusakyti tikslų kiekį 🙂 );
- 3 citrinos;
- 6 v.š. cukraus.
Pasidaryti naminį tarchūno gėrimą labai paprasta. Tai tikrai nebus lygiai tas pats, kas parduotuvėje parduodamas limonadas. Bus panašus, bet labai skanus ir gaivus gėrimas. Ir jei peletrūnas auga kur nors netoli jūsų, tikrai dažnai darysitės šį gėrimą 🙂
Peletrūną sutrinam/susmulkinam su blenderiu (kaip jis lietuviškai vadinasi, priminkite) su cukrumi. Gautą masę sudedam į dubenį ir užpilame verdančiu vandeniu (maždaug 0,5 l ). Supjaustome grežinėliais citrinas ir sumetam į šį užpilą. Pamaišome, pamaigome, uždengiame ir paliekame nakčiai.
Sekančią dieną viską perkošiame, sudedame cukrų, išmaišom, supilame į butelį. Gavome koncentruotą gėrimą (beje, pasireguliuokite saldumą ir rūgštumą pagal save). Dabar juo pagal skonį gardiname vandenį arba mineralinį (aš gautą skystį supyliau į 1,5 l butelį ir iki viršaus pripyliau mineralinio). Žinoma, parduotuvinis tarchūnas nesigavo, bet gavosi labai skanus ir gaivus gėrimas. Kas gėrė, tam patiko.
Skanaus.
Aušrinė:
Atrodo nepaprastai skaniai, na ir žinoma, ganėtinai nuodėmingai. Turiu...
Pollo alla parmigiana - vištiena su sūriu itališkai
Dr. Patricia Marie:
Norite nusipirkti inkstą, kūno organus ar norite parduoti savo
inksta...
Tzatziki
moulin.lt:
Gavau naminės triušienos ir naršau per visus receptus, nes norisi paga...
Triušiena garstyčių padaže
Stedateptensaive:
Plus, not all the singles listed are interested in a casual relationsh...
Triušiena garstyčių padaže
juodasisalksnis.lt:
Pats geriausias maistas šaltuoju metų sezonu. Mėgstu valgyti įsisupusi...
Čili troškinys
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
O įdomu to peletrūno šviežio pirkti kur nors būna? Būtų labai smagu pasibandyti šitą receptą!
Turguj galima rasti. Aš pirkau turguj iš močiutės 🙂
Jau gailiuosi, kad pavasarį nepasisėjau.… O kaip tik — stovėjau prie sėklų stendo, maigiau tuos maišelius, svarsčiau.….ir nusprendžiau, kad gal ne. O dabar jau gailiuosi. Teks apsilankyti turguje pas babytes.
O kad dar “užgazavuz” tokį dalykėlį… Būtų nuostabus naminis gėrimukas 🙂 Gal net nebloga verslo idėja!
sutinku 🙂
O gal dar ir “Baikal’o” receptėlis atsirastų kada nors? 😀
kas čia žino 🙂