Turbūt ne kartą esate girdėje sakant, kad tikriausi šašlykai yra iš avienos. Ir gal tik nedaugelis žino, kad šis pasakymas nėra teisingas, arba teisingas tik iš dalies. Pradėti reikia nuo šašlyko kilmės. Šašlykas kilęs iš Artimųjų Rytų bei Kaukazo regiono. Pats žodis yra turkiškos kilmės. Daugeliui mūsų šašlykai asocijuojasi su kaukaziečiais — gi jie geriausi šašlyko kepėjai bei ruošėjai. Kaukaze aviena labai populiari mėsa ir atrodytų būtų natūralu, kad ir tikrieji šašlykai būtų iš avienos. Bet… Tai būtų tiesa Uzbekistane ir aišku logiška, nes ten žmonės išpažįsta islamą ir tuo pačiu nevalgo kiaulienos. Kitos mėsos šašlykui natūraliai nebelieka (jautiena per kieta, veršiena per sausa). Bet Armėnijoje pats tikriausias šašlykas bus iš kiaulienos, ir be kalbų 🙂 Armėnai gi krikščionys (beje patys pirmieji Krikščionybę pripažinę kaip valstybinę religiją). Tas pats ir Gruzijoje. Kad ir kokia būtų aviena populiari ten, bet tikrasis šašlykas yra tas, kuris padarytas iš kiaulienos. Paklauskit bet kokio armėno arba gruzino 🙂
Žinoma jei jau kalbėt, apie tikrą šašlyką, tai reikia pakalbėti ir apie tikrąjį mėsos marinavimo būdą. Reiktų pamiršti, visus majonezinius ar ketčupinius marinavimo būdus. Tikrąjį šašlyką marinuoti reiktų tik svogūnuose 🙂 t.y. mėsa marinuojame sausai, savo ir svogūnų sultyse, su druska, pipirais, ir kitom žolelėm (bazilikas, mėta, paprika). Svogūnų turėtų būti dvigubai daugiau nei mėsos.
Aš šiandien papasakosiu apie ne tą tikrąjį, bet taip pat labai skanų, vykusį ir beveik tradicinį marinavimo būdą su granatų sultimis. Granatų sultys palyginus dažnai naudojamos kaukaziečių virtuvėje pagardinti mėsai, marinavimui ar padažams.
Reikės:
- 2 kg kiaulienos sprandinės;
- 4 svogūnų;
- ~2 stiklinių granatų sulčių;
- ~pusės citrinos sulčių arba 3 v.š. raudonojo vyno acto;
- druskos, pipirų.
Mėsą susipjaustome nei dideliais, nei mažesniais gabalais (jau geriau didesniais, nei mažesniais).
Svogūnus supjaustome žiedais. Mėsą, svogūnus, druską ir pipirus (druska ir pipirai, pagal kiekvieno skonį, dedame kaip įprastai dėtume, gamindami bet kokį patiekalą) sudedame į indą, kuriame ir marinuosime šašlykus. Viską gerai rankomis (na taip vyriškai) paminkome 5–10 minučių.
Tada arba tiesiai į tą patį indą arba atskirai supilame granatų citrinos sultis (arba actą) (atskirai galite norėti susimaiįyti todėl, kad atitaikytumėt skonį, neturi būti, nei per rugštu, nei per saldu, o viskas priklauso nuo granatų sulčių, kurios kartais būna saldesnės, kartais rūgštesnės). Sultys turi apsemti visą mėsą, jei jų trūktų — įpilkite paildomai. Viską dar truputį paspaudžiame, indą uždengiame ir dedame į šaldytuvą, kur laikome per naktį (kadangi sprandinė — mėsa minkšta, galima marinuoti ir trumpiau).
Mauname ant iešmų, nurenkame svogūnus, mėsą nuspaudžiame ranka. Mėsos kvapas nuostabus, spalva primena jautiena ar avieną. Iškepta ypatingai skani, minkšta, sultinga (žinomai reikia nepamiršti, kad kepti reikia tinkamai, nesudeginti ir neperdžiovinti mėsos 🙂 ).
Skanaus
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
2kg sprandines ir 4 svogunai? o kaip gi su “svogunu turi buti dvigubai daugiau nei mesos”? 🙂
dvigubai daugiau svogūnų marinuojant mėsą “sausai”, t.y. be sulčių. O čia užtenka ir tiek, nors nieks netrukdo dėti daugiau 🙂
o aš nuo vaikystės buvau mokoma, jog druskos į šašlykus marinuojant nereik dėt, nes kietina mėsą, tik prieš pat kepimą.. :/
kažin, teks man šiemet kada atidaryt griliaus sezoną su tokiais orais 🙁 jau taip norėč daržovių ant griliaus :))
druska mėsos nekietina, druska sausina mėsą. Jei tarkim užbersi mėsos ant kepsnio ir paliksi paprastai, ant lėkštės, tai mėsa praras dalį sulčių. Bet kai mėsą marinuoji sultyse, tai jei dalis mėsos sulčių išbėgs, tokia dalis išorinių sulčių subėgs 🙂 na čia toks populiarus paaiškinimas 🙂
Marinavau mėsą susmulkintuose smulkintuve svogūnuose.…Šašlykas gavosi puikus!
kit1 kart pam4gink granatų sultyse 🙂
Būtinai išbandysiu.…
Labai įdomu, dar niekad nemėginau granatų sulčių marinavimui.Būtinai išmėginsiu, jeigu tik rasiu tų granatų sulčių pirkti..
Šiaip tai visada svogūnuose marinuojam, nes negaliu pakęsti ketčupinės spalvos mėsos.
granatų sulčių yra visose didesnėse maximose rimi iki. Stikliniuose buteliuose. Žiūrėkit, kad būtų natūralios, o ne gėrimas
Šeštadienį išbandžiau .……šašlykas gavosi liuksusinis.….Visi valgytojai liko patenkinti.…..
Kepėme ir mes šašlykus pagal šį receptą, norėjosi išbandyti kažką naujo, ir tikrai nenusivylėm, labai skanu, minksta ir sultinga 🙂 Ačiū už receptą. Rekomenduoju visiems!
aš ir visiems rekomenduoju 🙂
Su didziausia pagarba, taciau visai nenoriu sutikti kad tikras saslykas is kiaulienos, kiekvienas tikras kaukazietis jus isjuoktu uz toki pasakyma. Jusu argumentas kad taip sako armenai irgi netikslus, nes jie yra azijieciai ir tikrai jau ne kaukazieciai…
Jums reikėtų atsinaujinti žinias:
http://lt.wikipedia.org/wiki/Kaukazas
🙂
Norėčiau parašyti pora pastabėlių :
1. Jokios druskos marinate, nes mėsa atiduoda vandenį.
2. Marinuočiau mėsa tik su prieskoniais pora valandų, ir vėliau pridėčiau svogūnų, nes svogūnai labai gerai įsigeria prieskoniu kvapą/skonį. Jei sumaišyti viską kartu — didesnis prieskonių kiekis atiteks ne mėsai o svogūnams.
3. Bet koks skystis sausina mėsą.
4. Svogūnų patartina naudoti kuo daugiau arba sultingesnių ir pjaustyti juos kuo smulkiau. Pvz. 1 kg. mėsas aš imu 3–4 vidutinio dydžio (5–6 cm.)svogūnus.
Puikiai tinka raudonųjų serbentų sultys. Dažnai sode, kai serbentų metas taip darome, pora saujų nuskinti sutrinti rankose viską į mėsa suvarvinti ir pačias uogas galima sumest. Labai skanu būna.
o, tikrai. Būtinai reikės išbandyti.
[…] Kažkada gaminau ir labai skanų kiaulienos šašlyką. […]
Neblogas marinatas, esu jį bandžiusi, labai skanūs šašlykai gaunasi. 🙂
Une adresse e-mail configurée comme « catch-all » reçoit tous les e-mails envoyés
à des adresses non existante ou créé à la volé manuellement ou avec un script.
Avec un email catchall vous pouvez avoir un nombre illimité d’adresse email à un prix
réduit. Pour acheter un catchall rendez vous sur http://www.catchall.fr/