Papildymas (2011.01.24) Pradėsiu rašyti, kai kuriuos papildymus arba patobulinimus savo ankstesniems receptams, tuo pačiu juos ir priminsiu 🙂 Taigi, žemiau pateiktas recepto variantas, kai kruopas reikia laikyti pamerktas per naktį. Bet gali atsikti, taip, kad košės užsimanytute tą pačią dieną ir laukti per naktį nenorėtute 🙂 Tada darote taip: praskalaujate kruopas šaltu vandeniu, užpilate jas vandeniu (pilkite, kad vanduo jas apsemtų daugiau nei dvigubai) ir palaikykite 10–20 min. Tada kruopas dedate į puodą kuriame virsite košę, įpilate vandens, kad kruopas apsmetų bper gerus 4–5 pirštus, užvirante vandenį, paverdate 15 min, ugnį išjungiate, puodą uždengiate ir palaikote 1–2 valandas. Ir nuo čia jau vadovaukitės receptu pateiktu žemiau. Jei trūksta vandens įpilate, kad apsemtų per 2–3 pirštus ir verdate toliau 🙂
Užtruksite 1 valandą.
Turbūt pats lietuviškiausias receptas mano bloge. Gal net ne lietuviškiausias, o žemaitiškiausias:) Ir net iš karto du receptai viename įraše. Taigi, perlinių kruopų košė — labai sveikas, vegetariškas patiekalas. Jei nesate valgęs, tai galite jos paragauti Forto Dvare. Tiesa, ten ji vadinama “šilkine koše”, nors visi žemaitiškos/lietuviškos kulinarijos vadovėliai sako, kad šilkinė košė yra kitokia košė, dažniausiai net ne iš miežių. Bet kaip pavadinsi, taip nepagadinsi. Žinoma, namie košė gauansi nepalyginimai geriau nei viešoj įstaigoj, todėl tikrai pamėginkite, ypač, jei patinka, kugelis, cepelinai ir kiti lietuviški patiekalai. Asmeniškai aš, šią košę prilyginčiau cepelinams, nes nei skoniu, nei autentiškumu jiems nenusileidžia, juo labiau, kad abu šie patiekalai turėtų būti valgomi su tuo pačiu padažu — mirkalu.
Taip taip, čia ne mano ar mano šeimos sugalvotas pavadinimas 🙂 Taip padažas vadinamas žemaitijoje, taip jis vadinamas ir kulinarijos vadovėliuose ir netgi internete. Labai primena prancūzišką Béchamel. Kas nuo ko nukopijavo neaišku, bet lietuviškajame variante būtinai turi būti spirgučiai 🙂 Ir tinka jis prie visko.
Dar vienas man rūpintis dalykas, tai nuo kada, kodėl ir kaip miežiai buvo pradėti vadinti perlinėmis kruopomis 🙂 Miežiai lyginant su rugiais ar kviečiais trumpesni ir apvalainesni, matyt to ir užteko 🙂 Beje, paskaitykite čia - ši košė tikras vaistas 🙂
3–4 porcijos.
Košei:
- 0,5 kg perlinių kruopų;
- 3 bulvės;
- stiklinė pieno;
- druskos.
Mirkalui:
- 300 gr. šoninės/lašinukų;
- 1 svogūnas;
- 2 v.š. miltų;
- 0,5 l pieno;
- druskos, pipirų.
Kadangi kruopos yra kietos, tai jas būtina per naktį pamirkyti šaltame vandenyje, arba reiks ilgiau virti :). Taigi užpilame kruopas vandeniu ir paliekame per naktį. Po nakties. Nupilame vandenį, praskalaujame kruopas, pilame į puodą.
Ant viršaus užpilame vandens taip, kad virš kruopų būtų per 3–4 cm, įdedame druskos ir verdame maždaug 40–50 min priklausomai nuo kruopų ir jų išbrinkimo. Per tą laiką vanduo turi nugaruoti ir kruopos išvirti — pasidaryti minkštos. Jei vandens pritrūktų, o kruopos dar nebūtų išvirusios — tiesiog jo įpilkite ir virkite toliau. Kol košė verda nuskutame ir smulkia tarka sutarkuojame bulves.Nepamirštame karts nuo karto pamaišyti košę. Po 40 min, paragaujame košę.
Jei kruopos jau pakankamai minkštos, o vanduo jau beveik nugaravęs, supilame į puodą tarkius ir gerai viską išmaišome. Ant silpnos ugnies paverdame dar kokį 10 min, nepamirštame pamaišyti. Dabar supilame pieną, viską gerai išmaišome, paverdame dar pora minučių ir dedame košę į lėkštes.
Kol verda košė pasidarome mirkalą.Pakepiname šoninę ir/ar lašinukus. Kai gerai juos paspirginame ten pat pakepiname smulkintą svogūną. Jei trūksta reibalų įpilame truputį aliejaus. Pakepus svogūnui į keptuvę dedame miltus ir viską gerai išmaišome.
Kai tik išmaišome iškart pilame pieną. Kaitiname maišydami kol padažas sutirštės. Pagal skonį įberiame druskos ir pipirų.
Skanaus.
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
Va, kaip tyčia ir aš neseniai gaminau iš perlinių kruopų 🙂 Tikrai labai skanus ir vertingas produktas. Beje, mano košė buvo su grybais, bet manau, kad abiems būdais labai skanu 🙂
Grybų galima įdėti į padažą — tikrai bus skanu 🙂
nu kose isivaizduoju kad skani, vis palnuoju isbandyti ir va manau jog atradau sau recepta 😉
bet bechamel skamba man gardziau nei mirkalas … keistas zodis…
keistas 🙂 kad tu žinotum kiek dar daugiau keitesnių žodžių yra 🙂 čia tikrai dar nieko 🙂
Wow! Kaip didelė perlinių kruopų mėgėja — viešai pasižadu išbandyti :)))
haha 🙂 lauksim bandymo
Atrodo gundančiai, tik mano matais, labai jau ilgai reikia tas kruopas virti, tai ir stabdo…
o kokie dar matai? 🙂
košei 20 min:)
Jėėė… receptas kaip tik man 🙂 be galo mėgstu perlines kruopas. Bandysiu tikrai.
gerai, jau antras pasižadėjimas 🙂
Šaunumėlis!..seniai begaminta košė.Šiandien sušveitėm su didžiausiu malonumu.O dėl padažo pavadinimų,tai galiu pasakyti,jog mano močiutė (kilusi nuo prūsų šalies) vadindavo jį tik PATARMASU. 🙂
O patarmasas irgi yra toks patiekalas, bet jis visai neprimena šio padažo. Tai užkandis/padažas iš rauginto pieno, bulvių, grietinės 🙂
jau kaip vaikysteje as nemegau tos koses… turbut tik lasiniai buvo man uz ja slykstesni. bet dabar visai su malonumu sulapnociau kokia lekste kita… senstu matyt.…
Gal be tarkių būdavo? Be tarkių košė tikrai nėra tokia skani 🙂
Labai skanu, man perlines kruopos super, fantastika, O DEL MIRKALO, TAI MES ŽEMAICIAI TAIP PAT VADINAM PATERMASU
Dėl patarmaso: mano močiutė butent šitą padažą vadindavo patarmasu, ir mes valgydavom jį su karštom bulvėm,virtom su lupenom. Oi,kaip skanu būdavo.
Mat kokia Lietuva skirtinga ir įvairi su pavadinimais! O štai tavo aprašytąjį dalyką vadindavom kėžu (sutrini bulves, įpili rūgpienio, dedi grietinės ir dar įpjaustai česnakėlio.Valgai irgi su karštom bulvytėm.Mmm..) 🙂
Kėžas — dar kitoks patiekalas 🙂 panašus į patarmasą 🙂
🙂 🙂 🙂
Va kaip įdomu mūsų Lietuvėlėj. Čia kaip su žodžiu “grobai” — vienur jis reiškia vidurius, kitur– šonkaulius!
Košių nelabai mėgstu, bet šitą mielai paragaučiau. Vien padažas ko vertas 😀
suvalgytum padažą, o košę paliktum 🙂
katras čia dejavo, kad per ilgai verdama, ogi miežinius dribsnius naudok, aišku patiekalas jau nebebus nacionalinis paveldas, bet … kažkas vistiek bus.
Mano vaikystėj tokį padažiuką vadindavo “zuostre”, o viena iš tetų vadindavo “zapte”, kad man atrodė labai keista, nes mums zaptė reiškė uogienę.
Kaip įdomu. Atrodo toks paprastas ir visiems pažįstamas receptas, o va pamiršus visiškai buvau. Tokią košę močiutė vadindavo šilkine, o patarmasu kažką kitką, tik jau neprisimenu ką. Užsimaniau valgyt :))
“zuostrės“ir ‘zaptės” tai dar neteko girdeti… O iš kokio čia krašto žodžiai-žemaičių?
Iš mano vaikystės prisiminimų — tai mano mėgstamiausia košė 😛 Tik tėtis ją virdavo nuo cepelinų likusiu virale 🙂
man tai ši košė labai panaši į cepelinus 🙂
[…] Skryliai gali būti valgomi su uogiene, su grietine, su spirgučiu padažu arba su mirkalu. Man skaniausiai ir aš visados valgau būtent taip — su mirkalu, taip pat siūlau […]
Na ką belaukiant tėvelių pagaminsiu šią košę jiems 😛 liko trys valandos tai gal spėsiu :DD
kaip gavosi? 🙂
Labai geras receptas. Vakar išbandžiau vakarienei. Perlinės kruopos tepamirko 4 val., bet išvirė gan greit. Pasiguosiu — gavau traumą betarkuodama pačią pirmą bulvę, brrr. Bet košė buvo labai skani, tik beveik pritrūko mirkalo, kitąkart darysim daugiau.
mes beveik visada mirkalą darom iš beveik viso litro (be vienos stiklinės) pieno 🙂
…o man nesigavo :((
jautesi ta zalia bulve
keista.. gal labai trumpai pavirei įdėjus tarkius?
Mano mamyte tokia virdavo, padaza irgi mirkalu vadindavo 🙂
🙂
Nusipirkau sonines, tai sitas receptas sekantis bus. MIrkalas 🙂 su skryliais 🙂
tai kad cia kose 🙂
Būtinai virkite, oi, kaip bus skanuu!
Aciu uz recepta,jis man padejo 😀 labai uzsimaniau as tos koses,pamenu man mama ja virdavo,tai apsilaizes laukdavau kada patieks 😀 na ismeginau as ja pasigaminti ir gavosi puikiai 😀 dar karta aciu!
labai smagu 🙂 beto ją pagaminti labai paprasta, ane?
tiesa pasakius nera paprasta,reikia su perlinemis kruopomis neapsigauti,jos labai issipucia ir gali nebepakakti puodo 😀 na as susitvarkiau su ta problema 😀 bet va draugui parekomendavau sia kose,jis bande ir po to sake,kad prie konteinerio puotaujantys zmones turejo apsidziaugi rade tokias vaises,nes jis neiveike perliniu kruopu issiputimo ir jam nespejo ten isvirti,prisvilo ir t.t 😀 😀
O cia tai idomi istorija 😀
Palikite komantarą čia…kaip isvirti perliniu kose kad nebutu melino atspalvio
hmm…melynas atspalvis? nepastebejau niekada
vistik ka netaip darau, kad jus nematot kad jos nebuna be atspalvio(melyno)ar visi isverdat taip jau gerai kaip rasot?O gal priklauso nuo kruopu kokybes ar kieno gamintos…
gal puodas mėlynas?
gal ta “age” deltonike ir spalvu nepazista…sugalvok man “melynas atspalvis’cha-cha-cha!
Oj kaip prisijuokiau komentarus beskaitydama 😀 o kose gerule. Prisiminiau is vaikystes. Reiks virt. Gerai, kad yr kas primena 🙂
Senas, bet geras receptas 🙂
Skiriu šiam blgui Stylish blogger Award.
Daugiau apie apdovanojima http://villa-alps.blogspot.com/2011/01/aubergine-pesto-zucchini-pesto.html
Labai ačiū 🙂
Labai skani gavosi, aciu uz recepta…ir nedelskit dalindami naujus receptus!
būtinai bus naujų
[…] Antriausiai – daug naudingos informacijos (ir praktiškų patarimų) radau čia. […]
issiviriau perlines kruopas vaikystes skonio– silkines koses uzsimanius, o apie padaza pamirsau, valgau ir galvoju, kas ne taip 😀 o su perlinem dabar taip paprasta, perku greito paruosimo perlines– 20 minuciu ir isverda 🙂 Liuks 🙂 Ir i sriubas dedu, jokio mirkymo nereikia 🙂
Galima ir be mirkymo. Recepto viršuje yra papildymas
Na as irgi zadu ji isbandyti dienos ar triju begyje 😛
Mmmmm, kaip valgyti užsimaniau 🙂
Mirkalas dar yra daromas ir kiek kitokiu budu, butent mano mociute taip darydavo, gaunasi toks dvisluoksnis, paskui gali sumakaluoti, jei norisi…Butent paspirgintus lasinukus su svogunais perdedame i dubeneli, kur bus padazas, o toje pacioje keptuveje ipilama pieno ir kaitinama iki uzvirimo, tada dedami miltai sumaisyti su siek tiek pieno ar vandens, gerai ismaisoma, kad neliktu gumuliuku, siek tike grietines, druskos, maltu pipiry, ziupsnleis cukraus. Kai uzverda ir sutirsteja, pilame padaza ant spirgu su svogunais…baltas padazas buna apacioj, o spirgai — ant virsaus… Vasara i padaza dar svieziu krapu iberdavo ir patiekdavo su svieziom virtom bulvem ir naminiu rugpieniu ar svieziai raugintais agurkais…Niammmm..Dar taip pat zinau keleta zemaitisku senoviniu receptu is jos, kuriuos daznai naudoju.
Išbandžiau šiandien šitą patiekaliuką. Košė truputuką per skysta gavosi (išsigandau, kad prisvils, tai truputuką per daug vandens pripyliau), bet jau mirkalo skanumas… Bendrai paėmus, gavosi labai skanus ir sotus patiekalas.
aha, žiauriai sotus
gerbiamas Audrius pamirso pamineti kada stikline pieno i kose supilti. teko vadovautis logika ir supilti kartu su bulviu tarkiais.
labai teisingai 🙂
[…] o tradicinė „šilkinė košė“ nenuviltų ir išrankaus valgytojo. Tiesa, riebius mirkalo spirgus pakeičiau smulkiai pjaustyta […]
Manau, jog dar dziovintu zirniu idejus butu dar skaniau. 🙂 Jau kruopos numirkusios, beliko kilti is lovos ir virti skaniausia ko gero kose, ypac uzgeriant su pienu 🙂 mmmm!!! SKANAUS VISIEMS!
Pasaka! superinis receptas 🙂 Rekomenduosiu visiems.
Ka gi, meginsime, kas is to iseis…
del melynos spalvos koses : gal pamirsot nuplauti. ir pamirkius ta vandeni nupilkite, ir virkite svieziame vandenyje.
Kai sriuba verdu is perliniu kruopu,tada ir man truputi vanduo pasidazo melsvai 🙂 Nieko cia nei keisto,nei naujo,nei juokingo 😉
Labai dėkoju už gerą receptą.
O aš užpyliau iš vakaro, ryte neišviriau, o kai pavakere kitos dienos susiruošiau virt, tai jai sudygę truputį buvo. Vistiek verdu — eksperimentas…:):)
labai mėgstu perlinių kruopų košę, tik aš verdu su tarkuotomis morkomis, o ant išvirusios dedu tiesiog su svogūnais pakepintų spirgiukų. Niekaip negalėjau suprasti kas tas mirkalas 🙂 ačiū už paaiškinimą. Ryt su mirkalu išbandysim, tik va klausimas — ar tarkiai košėje neapsunkina virškinimo? Niekada nesu taip net ragavusi… būtų įdomu
Puiki košė.Dėkui už receptuką.Tik pas MUS AUKŠTAITIJOJE MIRKALAS VADINAMAS TIESIOG SPIRGUČIAIS.
Sudomino receptas, tad iš visų interneta rastų Šilkinės košės receptų būtent šįtą nusprendžiau išbandyti.
Jau kruopos verta tas pirmąsias 15 min 🙂
Tikiuosi gausis taip skaniai, kaip autorius ir visi komentatoriai rašo 🙂
Ačiū!
Tokia košę verdu nuo jaunystės, tik dar primaisau pupelių, dažniausiai nedideliu baltų. Sotus ir skanus patiekalas. O jei dar su kiaimisku rugusiu pienu… Apsivalgymas.
Kaip mėgdavau šias kruopas, nežinau kodėl primiršau ir tikrai minimum metus jų nevalgiau. Būtinai išbandysiu. Ar joms galioja taisyklė, kad nereikia maišyti verdant? Galvoju uždėjus virti pusvalandukui išvažiuočiau praminti dviratuką, neseniai įsigijau https://www.bikko.lt/sulankstomi-dviraciai/ ir stengiuosi kas vakarą bent 10 kilometrų numinti. Dietų nesilaikau, sportuoju tik dėl geresnės savijautos, tad ir tokia košė nepakenks 🙂
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad tikrai naudinga ir verta ją valgyti. užvalges einu gaminti pirčių, kurios yra naudingos sveikatai https://namvita.lt/pirtys