IKI akcija tęsias ir jie vis dar dovanoja man šviežios žuvies (tikrai šviežios 🙂 ). Šią savaitę — jūrų liežuvis, plekšninė žuvis, niekada nematyta, neskanauta ir net negirdėta. Bet geriausia tai, kad šią savaitę žuvies davė normaliai taip, daugiau nei 1 kilogramą — 4 žuvis. Beje, praėjusią savaitę gautą skumbrę jau senai suvalgėm, tik dar nespėjau papasakoti jums ką ir kaip dariau, bet tikrai parašysiu.
Taigi, žuvis egzotinė, nematyta, neragauta, galima įsivaizduoti, kad lietuviška plekšnė, bet kad ir plekšnės kitokios negu vytinta nesu valgęs 🙂 O jūs esat ragavę vytintos žuvies? Jei ne būtinai paragaukit, ypač menkės arba plekšnės. Menkė sausesnė, plekšnė, nors ir vytinta, riebi. Esu girdėjęs istoriją, kaip lietuviai nuvežė vytintos žuvies draugams švedams, tai šie nesupratę lietuvių žuvį tiesiog išmetė, nes nesuprato, kaip žuvį valgomą galima išlaikyti ją sudžiovinus 🙂 Grįžtam prie jūros liežuvio 🙂 Kadangi jokių receptų nežinau, tai pamaniau, kad pirmą vistiek reikia išdaryti žuvį, o ką su ja darysiu sugalvosiu vėliau. Bet vos tik pamačiau, kas per mėsa, iškart sumasčiau ką darysiu 🙂 bet apie tai kitą kartą, o šį kartą papasakosiu kaip išdaryti žuvį, t.y. plekšninę žuvį, nors principas visur tas pats 🙂
Beje, kaip paaiškėjo išdarius žuvis, jūrų liežuvis labai tinkamas žuvies sriubai ar sultiniui, nes lieka tvirtas švarus stuburas, kurį net gaila mesti lauk 🙂
Pirmiausia reikia pasirūpinti lentele ir peiliu. Idealiausiai tinka išpjaustymo peilis (fillet knife) — plonas, lankstus. Jei tokio neturit, tiks bet koks tiesus, aštrus peilis. Žuvį nuplauname, balta puse į apačią pasidedam ant lentelės. Žiaunos jau turėtų būti išimtos, taigi beliks nupjauti galvą. Galvą nupjaunam per tą patį žiaunų pjūvį. Virtuvinėmis žirklėmis arba peiliu nupjauname/nukerpame visus šoninius pelekus (Tai nebūtina, bet bus lengviau). Pastebėsite išilgai žuvį einančią neryškią liniją — tai bus stuburo vieta. Imam peilį ir galu pjauname nuo uodegos iki galvos per liniją.
Peilis atsiremia į stuburą, todėl kiaurai žuvies neperpjausite. Tada viena ranka prilaikome vieną žuvies pusę ir peiliu, laikydami jį įstrižai po truputį atskiriame mėsą nuo kaulų.
Atliekame tarsi grandymo nuo kaulų judesius. Atskyrę pirmą ketvirtį imamės priešingo. Viską atliekame taip pat. Tada apverčiame žuvį ant kitos pusės ir vėl viską pakartojame — pjauname per stuburą, nuimam vieną filė, po to kitą. Baigę skrosti vieną žuvį turite gauti keturias filė, ir vieną žuvies skeletą, kuris kaip jau sakiau, ypatingai tinka sultiniui ar sriubai.
Tada imam kiekvieną filė ir peiliu, pakreiptu ~45 laipsniais, pjaudami link odos atskiriame odą ir mėsą.
Matot kaip paprasta 🙂
Mėsa labai vykusi — laukite tęsinio 🙂
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
dabar viskas aisku, kodel bloguose pasipyle juru liezuviu :DD juos dovanoja …kad man taip …;) tik per toli siusti bus 🙂
tikrai grazi mesa.. reiks pauliui uzrodyt jam patinka visokios egzotikos
[…] Vakar jau turėjote skaityti, kaip šią žuvį reikia išskrosti, kad gauti gražius mėsos gabaliukus. O šiandien papasakosiu, ką aš su jais padariau. Kaip ir jau rašiau, vos tik pamatęs kas per mėsa iškart sumasčiau kaip darysiu šią žuvį. Nereikėjo nei ieškoti receptų, nei kažką skaityti Žinoma, nieko įspūdingo nesumąsčiau, standartiniai dalykai: baltas vynas, sviestas žalumynai Iškart užbėgdamas įvykiams už akių pasakysiu, kad žuvis įspūdingai skani: nei per sausa, nei per riebi, švelnaus skonio. Tikrai darysiu ir valgysiu dar. Kitas dalykas, kuris labai lindo į galvą skrodžiant žuvį, kad mėsytė labai tiktų suktinukams daryti — ji pakankamai tvirta ir kepant nesubyrės, tai sekančiam kartui, gal taip ir bus […]
Klausykitės, o kaip reik nusipelnyt IKI simpatijas ir nemokamos žuvies 🙂 Prie mano namų kaip sykis atidarė naują, būtų pati ta proga apsilankyt dažniau, chemchem 🙂 Aš žinau, apsiskelbiau, kad šviežią žuvį ruošt nuobodu (palaidas mano liežuvis), nu bet ką, nu bet ir nieko…
Šitokios nesu niekad ragavus, žinau tik jūrų velnią 🙂 Ir šaldytą menkę. Turbūt jau eisiu toliau savo pyragų kept..
O kodėl šviežią žuvį nuobodu ruošti? 🙂
O kaip nusipelbyti simpatijų reikia klausti IKI, man jie nesakė 🙂
Vakar draugai is norvegijos parveze situ juru liezuviu ir net nezinojau kaip jas isdarinet tai labai gerai ‚kad radau jusu puslapi ir pasiziurejau kaip darosi. Aciu ‚kad imetat tokiu dalykeliu.Tiesa kazkur maciau ‚kad kazkaip nuplikina ir ta skura nusimauna ir viskas (bet gal cia tos pleksnes taip plikinamos) ‚..
smagu, kad kažkam naudinga 🙂
Sitai zuvelei padarius ipjova ties galva,ir traukiant oda zemyn,nusivelka graziai kaip “paltukas”.Pameginkit…
pamėginsiu 🙂