Ką Suvalgyti?

Pita — graikiška duona
Publikuota 09. Sau, 2010, autorius - kategorija Apie viską, Graikiški, Miltiniai, Pamokymai, Užkandžiai

Skanumėlis

Kagi, tęsiame kuli­na­ri­nes kelio­nes ir šį kartą į Graikiją ir ilgam (t.y. bent keliems recep­tams). Labai patinka Graikija, graikiš­kas mais­tas. Neįsi­vaiz­duoju pus­ry­čių Graiki­joje be jogurto su medumi, neįsi­vaiz­duoju Graiki­jos be souvlaki-pita ar gyros-pita, kurią gali val­gyti eida­mas siau­ru­tė­mis gat­ve­lė­mis. O namo būti­nai rei­kia par­si­vežti graikiškų prie­sko­nių, medaus, aliejaus.

Graikai iš prie­sko­nių labiau­siai nau­doja rau­do­nėlį, čiob­relį (būti­nai parau­gau­kite bul­vių traš­ku­čių su rau­do­nė­liu arba čiob­re­lių medaus) ir, žinoma, kitų. Valgo jie daug ir pakan­ka­mai rie­biai, bet visada su dar­žo­vė­mis. Bet aišku geriau vieną kartą para­gauti, negu šimtą kartų išgirsti 🙂

Taigi, pita – plona mie­linė graikiška duona (tur­būt koks tur­kas, bul­ga­ras ar ser­bas pasa­kytų, kad pita yra ne graikiška, o tur­kiška, bul­ga­riška ar ser­biška duona 🙂 ). Ji labai popu­liari greito maisto užkan­di­nėse, nes į ją pato­giai galima pri­kišti ko tik nori 🙂 Pita įdomi tuo, kad ji neiš­kepta yra viensluoksnė, o iške­pusi pasi­daro dvis­luoksnė, t.y. iškepta viduje turi tarpą – kišenę, į kurią ir dedami prie­dai bei pada­žai. Taigi siū­lau išban­dyti ir pasi­da­ryti, nes gau­nasi tik­rai pui­kiai ir graikiškai.

  • 1 pak. sausų mielių;
  • 100 ml šilto vandens;
  • ~300 ml (1,5 stik­li­nės) miltų;
  • 2 v.š. aly­vuo­gių aliejaus;
  • drus­kos.

Viską sumai­šome ir gerai išmin­kome. Min­kome ran­ko­mis, tol kol tešla tampa šili­kine — minkšta ir švelni 🙂

kaišysim tešlą dedam miltus šilkinė tešla
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Išmin­kytą tešlą kil­di­name pora valandų. Jei namuose šalta tru­putį pakai­tin­kit orkaitę ir ten kil­din­kite tešlą.

paliekam kilti... ...ir gaunam po poros valandų :)
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Iš teš­los kočio­jame maž­daug 15–20 cm skers­mens ir kokių 3–5 mm sto­rio bly­nus (pamė­gin­kit visaip ir pama­ty­sit kaip jums labiau patiks). Bly­nams lei­džiame pakilti dar 10–20 min, arba kol orkaitė įkais iki 250 laipsnių.

blynas keturi blynai
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Orkaitė turėtų kaisti jau su skarda. Įkai­tus orkaitė ant skar­dos dedame porą blynų ir kepame 4–5 minu­tes. Paste­bė­kite, kaip tešla pra­deda pūs­tis, kaip koks balionas 🙂

pirmas antras
trečias Matot kokie blynai
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Iškep­tas pitas dedame į lėkštę ir užklo­jame šva­riu vir­tu­vi­niu rankšluoš­čiu, kad vės­da­mos nesu­kie­tėtų ir būtų minkš­tos. O į orkaitę kepame kitas pitas 🙂

Skanaus

1 seri­jos pabaiga, lau­kite tęsinio 🙂

Žymos: , , , , , , , , ,



20 komentarai straipsniui “Pita — graikiška duona”

  1. Jurgita2010.01.10.

    Oi, pita! Graikija! Myliu 🙂

  2. 1234567892010.01.23.

    kaip ska­niai atrodo

  3. svogerka2010.01.29.

    ojkaip noriu pitu, bet nemoku sil­ki­nes teslos 🙁

    http://knyguziurkes.wordpress.com/

  4. ciuciundra2010.02.08.

    sian­dien darau si ste­bukla (tesla dabar kyla). tik klau­si­mas: ar sumin­kyta tesla turi buti TOKIA KIETA? nes net su kilimu jai sun­koka dabar.

  5. Inesa2010.03.23.

    Pasi­ge­dau toles­nių nurodymų,ką su ta pita galima nuveikti.Kaip suprantu,ją reiktų pri­pil­dyti kokio įdaro? Mes su dukra išsi­ke­pėm, vis­kas pavyko, išsi­pūtė kaip rei­kiant.
    Tik nesu tikra,ar iške­pusi ji turi būti tokia traški,kietoka?

  6. Inesa2010.03.23.

    Ko gero, per plo­nos buvo, nes ir pri­deng­tas lai­kėm, ir net van­de­nuku purkštelėjom,kol karš­tos… Kitą­kart mėgin­siu sto­rė­les­nes iškočioti.

  7. Vita2010.06.10.

    o kiek pitui­seina is vie­nos normos?

  8. dovile2010.07.13.

    kiek tame pake­lyje yra gramu mie­liu, nes mani­s­kiai “pokai” po 25g tik­rai ne tokiam miltu kiekiui 😀

  9. Dovydas2011.03.01.

    Ar tik­rai pro­por­ci­jos geros? Nes jau po 200g miltų tešla buvo kieta. Viską matuoju itin tiksliai.

    • Audrius2011.03.01.

      Ačiū, kad para­šėte. Pada­riau klaidą vie­toj mili­litrų para­šęs gra­mus. Aš dėjau 1,5 stik­li­nės, t.y. 300 ml miltų. Recepte bus pataisyta.

  10. jurga2012.05.13.

    Kepiau, tai gavosi tik 4 pitos ir tai kita karta dary­ciau sto­res­nes, nes ipjaut nor­ma­liai neiseina…Taip pat is sitos por­ci­jos tik 3 pitos 15 cm skersmens…O sko­nis tai superinis:)

  11. Goda2012.08.16.

    O man čia atrodo, ar skar­dos apvers­tos orkai­tėj? Čia taip pato­giau ar tik, saky­kim, sko­nio rei­ka­las kaip tu tą skardą padėsi?

  12. eli2012.11.13.

    pitas galima kepti ir sau­soje kep­tu­vėje, tik jos taip neiš­si­pūs, kaip orkai­tėj, tačiau tai nėra svarbu, svar­biau­sia, kad pitos būtų minkš­tos, lanks­čios. pui­kiai joms tin­kan­tis įda­ras: smul­kiai pjaus­tyta viš­tiena mari­nuota jogurto, alyvų alie­jaus ir prie­sko­nių padaže (tinka čes­na­kai, įvai­rios žolės), kepama alyvų alie­juje, su rau­dona paprika kep­tu­vėje, kol apskrus. pada­žas: žalias agur­kas smul­kiai pjaus­to­mas, mai­šo­mas su jogurtu, alyvų alie­jumi ir įvai­riom žolėm — bazi­li­kas, kalendra, rau­do­nė­lis — vis­kas švie­žia. tada imama šilta pita, dedama viš­tie­nos, ant jos agurkų pada­žas — gardu kaip du medu 🙂

  13. Kristina2013.05.08.

    ooooooooooooooooo… ska­nu­me­lis!!!!!!!!!!!!!!!!
    jau ban­dziau namie su mama. labai patiko! mes darem su ces­na­ki­niu vir­sum ir su idaru: salo­tos su majo­nezu ir kep­tos vis­tie­nos gaba­liu­kais. begalo skanu ir sotu

  14. Kristina2013.05.08.

    jau ban­dziau namie su mama. labai patiko! mes darem su ces­na­ki­niu vir­sum ir su idaru: salo­tos su majo­nezu ir kep­tos vis­tie­nos gaba­liu­kais. begalo skanu ir sotu

  15. sandra2013.05.25.

    Labai gra­ziai ir ska­niai atrodo, bet as matau ne graiki­ska duona, o ara­bi­ska pita. Ir nie­kas Graiki­joje tokiu pitu neva­dina duona. Sakau, nes 13 metu gyvenu Graiki­joje. JUS teisi, i tokia pita gali geti ka tik nori. O duona pas grai­kus yra panasi i musu taip vadi­na­mus bato­nus ir vadi­nasi psomi. Yra kepama is baltu ir tam­siu miltu. O uz recep­tuka aciu, nes tik­rai vilio­jan­ciai atrodo. Su pagarba

Leave a Reply to dovile

Naujausi Komentarai

Populiariausi

      

hipster.lt

Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!

5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“

1a

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