Kagi, tęsiame kulinarines keliones ir šį kartą į Graikiją ir ilgam (t.y. bent keliems receptams). Labai patinka Graikija, graikiškas maistas. Neįsivaizduoju pusryčių Graikijoje be jogurto su medumi, neįsivaizduoju Graikijos be souvlaki-pita ar gyros-pita, kurią gali valgyti eidamas siaurutėmis gatvelėmis. O namo būtinai reikia parsivežti graikiškų prieskonių, medaus, aliejaus.
Graikai iš prieskonių labiausiai naudoja raudonėlį, čiobrelį (būtinai paraugaukite bulvių traškučių su raudonėliu arba čiobrelių medaus) ir, žinoma, kitų. Valgo jie daug ir pakankamai riebiai, bet visada su daržovėmis. Bet aišku geriau vieną kartą paragauti, negu šimtą kartų išgirsti 🙂
Taigi, pita – plona mielinė graikiška duona (turbūt koks turkas, bulgaras ar serbas pasakytų, kad pita yra ne graikiška, o turkiška, bulgariška ar serbiška duona 🙂 ). Ji labai populiari greito maisto užkandinėse, nes į ją patogiai galima prikišti ko tik nori 🙂 Pita įdomi tuo, kad ji neiškepta yra viensluoksnė, o iškepusi pasidaro dvisluoksnė, t.y. iškepta viduje turi tarpą – kišenę, į kurią ir dedami priedai bei padažai. Taigi siūlau išbandyti ir pasidaryti, nes gaunasi tikrai puikiai ir graikiškai.
Viską sumaišome ir gerai išminkome. Minkome rankomis, tol kol tešla tampa šilikine — minkšta ir švelni 🙂
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.
Išminkytą tešlą kildiname pora valandų. Jei namuose šalta truputį pakaitinkit orkaitę ir ten kildinkite tešlą.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.
Iš tešlos kočiojame maždaug 15–20 cm skersmens ir kokių 3–5 mm storio blynus (pamėginkit visaip ir pamatysit kaip jums labiau patiks). Blynams leidžiame pakilti dar 10–20 min, arba kol orkaitė įkais iki 250 laipsnių.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.
Orkaitė turėtų kaisti jau su skarda. Įkaitus orkaitė ant skardos dedame porą blynų ir kepame 4–5 minutes. Pastebėkite, kaip tešla pradeda pūstis, kaip koks balionas 🙂
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.
Iškeptas pitas dedame į lėkštę ir užklojame švariu virtuviniu rankšluoščiu, kad vėsdamos nesukietėtų ir būtų minkštos. O į orkaitę kepame kitas pitas 🙂
1 serijos pabaiga, laukite tęsinio 🙂
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
Oi, pita! Graikija! Myliu 🙂
kaip skaniai atrodo
ojkaip noriu pitu, bet nemoku silkines teslos 🙁
http://knyguziurkes.wordpress.com/
siandien darau si stebukla (tesla dabar kyla). tik klausimas: ar suminkyta tesla turi buti TOKIA KIETA? nes net su kilimu jai sunkoka dabar.
Ne, tikrai neturi būti kieta. Turi būti minkšta, bet tampri 🙂
Pasigedau tolesnių nurodymų,ką su ta pita galima nuveikti.Kaip suprantu,ją reiktų pripildyti kokio įdaro? Mes su dukra išsikepėm, viskas pavyko, išsipūtė kaip reikiant.
Tik nesu tikra,ar iškepusi ji turi būti tokia traški,kietoka?
nurodymai čia: http://kasuvalgyti.lt/2010/01/tzatziki/ ir čia: http://kasuvalgyti.lt/2010/01/souvlaki/ Jas ne tik galima prikimšti bet ir valgyti, kaip parastą duoną su daržovėm ir mėsa. Jos neturėtų būti keitos ir traškios. Dėl to ir reikia jas vos tik iškeptas pridengti, kad nesudžiūtų. Gal per plonos buvo? Prieš valgymą galima pašildyti mikrobangėj — bus ir šiltos ir minkštos 🙂
Ko gero, per plonos buvo, nes ir pridengtas laikėm, ir net vandenuku purkštelėjom,kol karštos… Kitąkart mėginsiu storėlesnes iškočioti.
o kiek pituiseina is vienos normos?
Kiek atsimenu, išeina maždaug 8–10 pitų, priklauso žinoma koks bus dydis 🙂
kiek tame pakelyje yra gramu mieliu, nes maniskiai “pokai” po 25g tikrai ne tokiam miltu kiekiui 😀
Tame pakelyje yra 9 gramai mieliu 🙂 25 — butu tikrai per daug 🙂
Ar tikrai proporcijos geros? Nes jau po 200g miltų tešla buvo kieta. Viską matuoju itin tiksliai.
Ačiū, kad parašėte. Padariau klaidą vietoj mililitrų parašęs gramus. Aš dėjau 1,5 stiklinės, t.y. 300 ml miltų. Recepte bus pataisyta.
Kepiau, tai gavosi tik 4 pitos ir tai kita karta daryciau storesnes, nes ipjaut normaliai neiseina…Taip pat is sitos porcijos tik 3 pitos 15 cm skersmens…O skonis tai superinis:)
O man čia atrodo, ar skardos apverstos orkaitėj? Čia taip patogiau ar tik, sakykim, skonio reikalas kaip tu tą skardą padėsi?
pitas galima kepti ir sausoje keptuvėje, tik jos taip neišsipūs, kaip orkaitėj, tačiau tai nėra svarbu, svarbiausia, kad pitos būtų minkštos, lanksčios. puikiai joms tinkantis įdaras: smulkiai pjaustyta vištiena marinuota jogurto, alyvų aliejaus ir prieskonių padaže (tinka česnakai, įvairios žolės), kepama alyvų aliejuje, su raudona paprika keptuvėje, kol apskrus. padažas: žalias agurkas smulkiai pjaustomas, maišomas su jogurtu, alyvų aliejumi ir įvairiom žolėm — bazilikas, kalendra, raudonėlis — viskas šviežia. tada imama šilta pita, dedama vištienos, ant jos agurkų padažas — gardu kaip du medu 🙂
ooooooooooooooooo… skanumelis!!!!!!!!!!!!!!!!
jau bandziau namie su mama. labai patiko! mes darem su cesnakiniu virsum ir su idaru: salotos su majonezu ir keptos vistienos gabaliukais. begalo skanu ir sotu
jau bandziau namie su mama. labai patiko! mes darem su cesnakiniu virsum ir su idaru: salotos su majonezu ir keptos vistienos gabaliukais. begalo skanu ir sotu
Labai graziai ir skaniai atrodo, bet as matau ne graikiska duona, o arabiska pita. Ir niekas Graikijoje tokiu pitu nevadina duona. Sakau, nes 13 metu gyvenu Graikijoje. JUS teisi, i tokia pita gali geti ka tik nori. O duona pas graikus yra panasi i musu taip vadinamus batonus ir vadinasi psomi. Yra kepama is baltu ir tamsiu miltu. O uz receptuka aciu, nes tikrai viliojanciai atrodo. Su pagarba